Thumbnail

Design classic. Alanda coffee table Design classic. Alanda coffee table

Ενα διαχρονικά κλασικό κομμάτι από την B&B Italia της δεκαετίας του 80, ξαναγεννιέται, για να αποτίσει φόρο τιμής στον μεγάλο αρχιτέκτονα και σχεδιαστή Paolo Piva και να γίνει για ακόμα μια φορά θρύλος
Η δομή του Alanda, που χρησιμεύει τόσο ως βάθρο όσο και ως στήριγμα, μας θυμίζει μια ομάδα ανυψωμένων πυραμίδων, με ενα πλαίσιο που το χαρακτήριζε πάντα σαν να ήταν ένα μαγικό αντικείμενο, παγιδεύοντας και ενισχύοντας την κοσμική του ενέργεια. 

alanda1

alanda2

Ο υπέροχος σχεδιασμός συλλαμβάνει και ξεπερνάει το πνεύμα της εποχής του. Το εμβληματικό τραπεζάκι του Alanda του Paola Piva είναι ένα κλασικό παράδειγμα αυτού του σπάνιου επιτεύγματος, αναζητώντας το εικονικό σχήμα και την ευελιξία που μοιάζει με χαμαιλέοντα. Ο σχεδιασμός του Piva, στο οποίο ένα μόνο κομμάτι από γυαλί κάθεται πάνω σε ένα γεωμετρικό μαύρο πλαίσιο με ανεστραμμένες πυραμίδες, είναι μια απλή αλλά εντυπωσιακή αντανάκλαση της εποχής του και μια τολμηρή έκφραση της σύγχρονης κομψότητας. Και παρόλο που το τραπεζάκι ενσωματώνει τη εμφανή αρχιτεκτονική γλώσσα της δεκαετίας του 1980, έκτοτε έχει γίνει πρωτοπόρος στο χώρο της εσωτερικής διακόσμησης, που ευνοείται από τους κορυφαίους σύγχρονους σχεδιαστές του κόσμου. Και έτσι για να αποτίσει φόρο τιμής στον μεγάλο αρχιτέκτονα και σχεδιαστή Paolo Piva, 2 χρόνια μετά το θάνατο του, η B&B επανακυκλοφόρησε το κομμάτι αυτό. Μιλώντας με τους ειδικούς πρόσφατα στον οίκο B&B Italia, ρίχνουμε μια ματιά σε αγαπημένους χώρους από όλο τον κόσμο που δείχνουν γιατί το τραπεζάκι  Alanda υπέστη τη δοκιμασία του χρόνου και στέκει αγέρωχο, τιμώντας το θρύλο. 

Δεν είναι μυστικό ότι λατρέυω την δουλειά της Louise Liljencrantz. Η δουλειά της συνδυάζει την εκλεπτυσμένο σκανδιναβικό σχεδιασμό με την έντονη αίσθηση του ατόμου για να επιτύχει μία “αβίαστη” κομψότητα. Δεν υπάρχει αμφιβολία, λοιπόν, ότι το δικό της διαμέρισμα στη Στοκχόλμη καθορίζεται από έπιπλα όπως το τραπεζάκι Alanda. Στο κέντρο του καθιστικού, το τραπέζι είναι μια άγκυρα για τα γύρω μαλακά έπιπλα και μια παλέτα ενός γκρι που μοιάζει με ομίχλη. Όμως, ξεφεύγει μακριά από το να υπερνικήσει τους χώρους του διαμερίσματος,  η διαφάνεια του τραπεζιού επιτρέπει στο δωμάτιο να αισθάνεται ευρύχωρο και ελαφρύ.

alanda3

alanda4

alanda5

Το διαμέρισμα αυτό στη Νέα Υόρκη, είναι μια ωδή στη ζωή που είναι γεμάτη με ομορφιά. Σε ένα καθαρό, λευκό φόντο, με έργα τέχνης με μαύρο πλαίσιο που αγκαλιάζονται από τα βιομηχανικά παράθυρα του σπιτιού και φυσικά, από το μαύρο πλαίσιο του τραπεζιού Alandα στο κέντρο του καθιστικού. Είναι ένα διατεταγμένο εσωτερικό σχέδιο που δίνει αρμονία σε μια εκλεκτική συλλογή από εξωτικά γλυπτά, διακοσμητικά και υφάσματα. Το σπίτι δείχνει τη δύναμη του Alanda να πλαισιώνει και να αντανακλά την ίδια στιγμή το σχήμα του και  για να ορίσει το δωμάτιο ενώ ορίζεται και το περιεχόμενό του.

alanda6

alanda7

Ίσως έχετε ήδη εντοπίσει και ξαναδεί αυτό το παριζιάνικο διαμέρισμα του 19ου αιώνα. Οι εσωτερικοί χώροι του, έχουν εμπνεύσει πολλούς απο το Pinterest, για να γίνεί το σπίτι των ονείρων τους. Πιστεύω ότι είναι στον τρόπο που είναι ταυτόχρονα homely και ζεστό, εντυπωσιακό και υπέροχο - συνδυάζοντας έναν εκλεκτικό συνδυασμό αντικειμένων με περίτεχνα, ψηλά ταβάνια και ένα πολύ αγαπημένο δάπεδο. Η συνετή επιλογή του τραπεζιού Alanda δείχνει τη προσεκτική προσέγγιση του ιδιοκτήτη για τον κλασικό μινιμαλισμό. Συνδυάζοντας vintage κομμάτια με σύγχρονα κλασικά έπιπλα, δίνει σε αυτό το Haussmannian σπίτι έναν διαχρονικό χαρακτήρα που ταιριάζει με τη διαρκή κληρονομιά του Piva. Εδώ, το στυλ ξεκινά πραγματικά με το τραπέζι. Respect

Θα δείτε το Alanda, στα showroom της B&B Italia, απο την Ergo Home Group

alanda10

alanda9

alanda8

alanda7

Home