Thumbnail

Με σεβασμό την κληρονομιά ενος τόπου Με σεβασμό την κληρονομιά ενος τόπου

Σε έναν ήσυχο δρόμο πολιτιστικής κληρονομιάς στο Fitzroy North, ο αρχιτέκτονας Rob Kennon σχεδιάσε ένα ξεχωριστό διώροφο σπίτι “σπάζοντας” τα όρια του μέσα με το έξω
Αυτό το οικογενειακό σπίτι αναδημιουργεί όμορφα τη "σιλουέτα" ενός παραδοσιακού εξοχικού, το οποίο βλέπει σε δύο δρόμους και βασική ιδέα πίσω από αυτό ήταν «ένα σπίτι μέσα σε έναν κήπο».

 

Κατά την είσοδο μας στο σπίτι, το στερεότυπο των στενών σπιτιών που υπάρχουν στη πόλη, "διαλύεται" γρήγορα, αλλά και η έλλειψη άφθονου εξωτερικού χώρου που και αυτό έγινε ανάγκη πλέον.  Ανατρέποντας την παραδοσιακή οικιακή διάταξη του σπιτιού, σχεδιάζοντας έναν κήπο στη μέση του μπλοκ, ο αρχιτέκτονας άνοιξε δρόμο για δύο νέες κατασκευές, που δημιουργούν την αίσθηση σύνδεσης, δηλαδή 2 σε ένα.  Η βασική ιδέα πίσω από αυτό το σπίτι ήταν η ιδέα «ενός σπιτιού μέσα σε έναν κήπο». Μια απόμακρη ανάμνηση της παραδοσιακής πρόσοψης του παλιού κτιρίου,  είναι εμφανής στο νέο εξοχικό που καλύπτεται από κάθετες ξύλινες πλάκες, με την καθιέρωση και επανάληψη του συνεχούς θέματος να “κρυφτεί” το σπίτι. Χωρισμένο σε δύο μέρη, το νέο εξοχικό σπίτι φιλοξενεί το main υπνοδωμάτιο και το guest room, ενώ η σύγχρονη μεταλλική κατασκευή διαθέτει τους κύριους χώρους καθιστικού και τραπεζαρία, με τα υπνοδωμάτια και τα μπάνια τους.

ΔΙΑΒΑΣΕ: Παιδικά χαμόγελα 

FH2

FH3

FH4

FH5

FH8

FH9

FH1

FH11

Η κουζίνα, το σαλόνι και η τραπεζαρία βρίσκονται στο πίσω μέρος του μπλοκ, που περιβάλλεται από κήπο και στις δύο πλευρές, εγκαταλείποντας τη συνηθισμένη ιδέα ενός σπιτιού που ακολουθεί μια αυλή. Εδώ υλοποιείται η έννοια «σπίτι μέσα σε έναν κήπο». Τα ανοίγματα με μεγάλες τζαμαρίες, εκτείνονται από τη μία μεριά στη άλλη, αφήνοντας το φυσικό φως καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας να λούζει τους χώρους. Μια σειρά από φεγγίτες φωτίζει τις διαχρονικές καρέκλες και το τραπέζι Cesca του οίκου Knoll. H σύγχρονη αυστραλιανή αισθητική κυριαρχεί παντού, με παλέτα από τούβλα, δρύινα δάπεδα και τσιμέντο. Η κουζίνα δίνει έμφαση στην χαλαρή φύση του σπιτιού, με ένα λειτουργικό χώρο αποθήκευσης στα ανθεκτικά παγκάκια. Φεύγοντας από την κουζίνα, μια ξύλινη σκάλα μας οδηγεί μέσα σε ενα διάδρομο από γαλβανισμένο μεταλλικό πλέγμα, ενεργώντας ως ασπίδα πάνω από την εξωτερική τραπεζαρία και παρέχοντας σκιά για τον κήπο. Η έννοια της απόκρυψης συνεχίζεται στον επάνω όροφο, με το απλοποιημένο ντουλάπι με το κρυφό μπάνιο πίσω του. Μια μοναδική ανεξάρτητη λεκάνη υψωμένη σε μία πέτρινη πλατφόρμα και μια γωνιακή ντουζιέρα, συμβάλλουν στην μοντέρνα και λιτή διάταξη του σπιτιού. 

ΔΙΑΒΑΣΕ: Ναυτικό στυλ… γιατί μας αρέσει πολύ 

FH6

FH12

FH13

FH6
 

Home