Thumbnail

Οταν μιλάει η θάλασσα Οταν μιλάει η θάλασσα

Πόθος και όνειρο μια κατοικία δίπλα στη θάλασσα. Να σε ξυπνά το πρωί η βοή της, το μεσημέρι ο ήλιος να καίει, τα βράδια το αεράκι δροσίζει. Το σπίτι αυτό τα έχει όλα
Μπαίνουμε πρώτοι σε αυτη την ανακαινισμένη εξοχική κατοικία σχεδιασμένη από το Studio Esteta, σε μια απόλυτη συνεργασία να “παντρευτεί” με το παρελθόν, το παραθαλάσσιο περιβάλλον και τους τυχερούς ιδιοκτήτες του που θα το ονομάζουν το Σπίτι με την λατρεμένη παραλία

PH5

Δεν είμαι και κανένας ιδιοτροπος, αλλα να το παραδεχτώ, σίγουρα δεν υπάρχει έλλειψη εξαιρετικού σχεδιασμού στα εξοχικά σπίτια. Πάντα για κάποιο λόγο, τα σπίτια αυτά προσφέρουν μια άλλη θαλπωρή, μια άλλη αύρα. Το εξοχικό αυτό σπίτι απο το Studio Esteta, μας κάνει να θέλουμε να είναι πάντα καλοκαίρι. Σε απόσταση αναπνοής από την προβλήτα του Portsea και υποκλίνοντας τη θέα στον κόλπο του Port Phillip Bay, το Portsea House είναι μια φιλόξενη οικογενειακή παραθαλάσσια κατοικία με μια νεωτεριστικά μοντέρνα ματιά. Το Studio Esteta είχε να κάνει με μια διώροφη κατοικία Portsea που θυμίζει τη μοντερνιστική εποχή. Ο πελάτης ζήτησε να μην γίνουν αλλαγές στο υπάρχον αποτύπωμα του σπιτιού των έξι υπνοδωματίων που θα μοιράζεται με την οικογένεια και τους φίλους του αλλά μόνο κάποιες μικρές τροποποιήσεις στη συνολική χωρική διάταξη. Αυτό σημαίνει να προστεθεί στην υπάρχουσα κουζίνα μια τραπεζαρία και καθιστικό στο πρώτο όροφο ώστε να μην χαθέι η θέα προς την θάλασσα. 

PH1

PH2

PH3

PH4

PH6

PH7

PH8

PH9

PH10

Το να αποτίσουν φόρο τιμής στον υποτιμημένο χαρακτήρα του σπιτιού και του παρελθόντος για να μην χαθεί το πολιτιστικό στοιχείο και υφος, ήταν προτεραιότητα για το Portsea House. Οι πελάτες είχαν ήδη μια βαθιά εκτίμηση για την αυτη την περίοδο σχεδιασμού του σπιτιού στα μέσα του αιώνα, οπότε το σπίτι περιλαμβάνει έναν πολύ ιδιαίτερο συνδυασμό απο vintage φωτιστικά και έπιπλα. Μια από αυτες τις βασικές εικονες σχεδιασμού είναι ένα πρωτότυπο ημιτελές κρεμαστό που εμφανίζεται και στα δύο επίπεδα του σπιτιού. Άλλα ξεχωριστά αντικείμενα στο σπίτι είναι τα αναγνωρίσιμα επιπλα Circle Chair, Panton Chair και το κομοδίνο Entre 1B Oak. Τα προσαρμοσμένα έπιπλα και τα κουφώματα καθίστανται άνετα με τη φημισμένη χειροτεχνία στην επίδειξη, την οποία η ομάδα στο Studio Esteta αποκαλεί ουδέτερο σκηνικό για τους θησαυρούς και τα εργα τέχνης του πελάτη. Αυτά τα ξυλουργικά ένθετα εξασφαλίζουν μια έντονη αίσθηση στο σπιτι και αποδεικνύουν την απόλυτη προσοχή του Studio Esteta στη λεπτομέρεια - μέχρι την επιλογή στα χερούλια.  

PH11

PH12

PH13

PH14

PH15

Ο νέος σχεδιασμός της σκάλας που σχεδιαστηκε πριν 50 χρόνια, στιγμάτησε το ύφος του σπιτιού από την είσοδο. Μαζί με το νέο κούφωμα-μπουφέ, που προστέθηκε απο το Studio Esteta και κατάφεραν να ενσωματώσουν τη ζεστή και φιλόξενη ξυλεία σε όλο το σπίτι, από τον ένα όροφο στον άλλο. Η ανάγλυφη παλέτα του Portsea House είναι σταθερά θεμελιωμένη στο περιβάλλον και στο ύφος και τον χαρακτήρα της κατοικίας στα μέσα του αιώνα. Αυτό κορυφώνεται με την επένδυση των τοίχων, του ξύλου και του μαρμάρου, ενώ η άμεση σχέση με τον εξωτερικό χώρο δημιουργείται με το πλακόστρωτο που χρησιμοποιείται απο μέσα προς τα  έξω. Η σειρά των έργων τέχνης και της κεραμικής είναι ένα άλλο παράδειγμα για το πώς το σπίτι τοποθετείται επιμελημένα, αλλά ανεπιτήδευτα ως παραθαλάσσιο σπίτι. Παραμένοντας αληθινό και ενισχύοντας τη σημασία της μοντερνιστικής κληρονομιάς του, δοθηκαν γερά τα θεμέλια για ένα πολύ δροσερό αλλά κλασικό οικογενειακό σπίτι.

PH16

PH17

PH18

PH19

PH20

PH21

PH22

Home