Thumbnail

Porto Fira… Βουτιά στο Ηφαίστειο  Porto Fira… Βουτιά στο Ηφαίστειο 

Η μυστηριακή εμπειρία της Σαντορίνης μέσα από τα ξεχωριστά δωμάτια ενός ξενοδοχείου στην Καλντέρα
Οι ιδιοκτήτες αυτού του μαγικού ξενοδοχείου,  εμπνέονται από την ιστορία και την ενέργεια του νησιού και ξαναδημιουργούν ένα ξεχωριστό καταφύγιο χαλάρωσης

PF1

Το αθηναϊκό γραφείο Interior Design Laboratorium ανέλαβε την πρόσφατη ανακαίνιση του επιβλητικού ξενοδοχείου Porto Fira Suites στη Σαντορίνη, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο καταφύγιο χαλάρωσης στην περιοχή των Κάτω Φηρών. Καταλαμβάνοντας μια προνομιακή τοποθεσία, το Porto Fira Suites στην διάσημη και απόκρημνη Καλντέρα διαθέτει 13 σουίτες προορισμένες για διαμονή που χαρίζει την απόλυτη εμπειρία του διεθνώς φημισμένου νησιού. 

PF2
 PF3

PF4

PF5

PF6

PF8

Στόχος του Interior Design Laboratorium στο συγκεκριμένο έργο ήταν να αναπαράγει μέσα από το σχεδιασμό του την αθόρυβη μυστηριακή ενέργεια που πηγάζει από το ίδιο το νησί. Ο σχεδιασμός αφορούσε στη ριζική ανακαίνιση επτά σουιτών, τον επανασχεδιασμό όλων των όψεων του ξενοδοχείου, τους εξωτερικούς χώρους αλλά και του χώρου της πισίνας. Η αρχική έμπνευση πηγάζει από την ιστορία του παλαιότερου κτιρίου του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, το οποίο ήταν κάποτε το παράσπιτο της γειτονικής εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Το γραφείο στηρίχτηκε πάνω στην ιστορία αυτή με αποτέλεσμα ο σχεδιασμός να υπηρετεί με απόλυτη συνέπεια τους κανόνες της εκκλησιαστικής και μοναστηριακής αρχιτεκτονικής των νησιών του Αιγαίου και των απλοϊκών αλλά στιβαρών υλικών της. Κυρίαρχο στοιχείο του σχεδιασμού αποτελούν τα τοξωτά σχήματα που παραπέμπουν τόσο σε περάσματα και φόρμες μοναστηριακών χώρων όσο και στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού. Σκοπός ήταν να συνδυαστούν αρμονικά η απλότητα των χώρων με τη βαρύτητα υλικών όπως το ξύλο και το μέταλλο, τα οποία έχουν υποστεί ειδικές επεξεργασίες παλαίωσης.

PF9

PF10

PF11

PF12

PF13

PF14

PF15

PF16

Το αποτέλεσμα είναι οι διαφορετικοί χώροι να διαπνέονται από μία αίσθηση καθαρότητας και μελετημένης απλότητας αλλά συγχρόνως και από την ήρεμη και στιβαρή ατμόσφαιρα της μοναστηριακής καθημερινότητας. Κάθε υλικό που έχει χρησιμοποιηθεί έχει επιλεγεί ώστε να υπηρετεί απόλυτα την βασική ιδέα, ενώ η πλειοψηφία των επίπλων, των κουφωμάτων και των διακοσμητικών στοιχείων σχεδιάστηκαν κατά παραγγελία ώστε να διασφαλιστεί ένα άψογα ισορροπημένο αποτέλεσμα. Οι διάτρητες μαύρες πόρτες στις ντουλάπες - φτιαγμένες από βιενέζικη ψάθα και αμμοβολημένο δρυ - παραπέμπουν στα εξομολογητήρια των μοναστηριών όπως επίσης και τα πέτρινα βυζαντινά πατώματα που συναντά κανείς σε όλες τις σουίτες. Χειροποίητα φωτιστικά, σχεδιασμένα από μαύρο σχοινί θυμίζουν το πλέξιμο των κομποσκοινιών. Τα τελευταία στοιχεία διακόσμησης, όπως τα προσεκτικά επιλεγμένα μποέμ υφάσματα, τα παραδοσιακά υφαντά και τα κιλίμια κοσμούν τα κεφαλάρια των κρεβατιών και τα διακοσμητικά μαξιλάρια. Το ιδιαίτερο αποτέλεσμα της ανακαίνισης ολοκληρώνεται με την μαύρη πισίνα υπερχείλισης, που σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργεί την αίσθηση ότι χύνεται στη θάλασσα του Αιγαίου. Το χρώμα της, ίδιο με αυτό της βαθιάς θάλασσας της Καλντέρας, χαρίζει μία έντονη αίσθηση σκηνογραφίας θυμίζοντας πάντα το μαύρο του ηφαιστείου που αντικρίζει ο επισκέπτης απέναντί του.

PF17
 

Home