Thumbnail

The Art of Coffee Making The Art of Coffee Making

Στην Ελλάδα, η κατανάλωση καφέ είναι ένα εθνικό χόμπι και εδω υπάρχει αριθμός ρεκόρ για να το αποδείξει σε μαγαζιά που πωλούν καφέ. 
Συνδυάζοντας μια αυστηρή, βιομηχανική αισθητική που ενσαρκώνει την αδιανόητη στάση της εγκατάστασης για καφέ, με νοσταλγική ευαισθησία που πάει πίσω σε μια εποχή απλούστερων απολαύσεων, το KOFI είναι εξίσου μοναδικό με τον καφέ που εξυπηρετεί.

kofi1

kofi2

kofi3

Και όμως, παρά ή ίσως λόγω της πανταχού παρουσίας τους, η εστίαση είναι περισσότερο στην κοινωνική πλευρά της εμπειρίας παρά στον ίδιο τον καφέ. Το να συναντάς την παρέα σου σε ένα απο αυτούς τους χώρους, είναι πλέον κουλτούρα, τρόπος ζωής.  Όχι όμως και τόσο στο KOFI, το νέο “καφενείο” στο κέντρο των Ιωαννίνων, όπου ο καφές είναι ο κεντρικός σταθμός. Κυριολεκτικά, με την μηχανή ψησίματος του καφέ σε περίοπτη θέση στο μαγαζί.  Εξυπηρετώντας τα δικά του μείγματα καφε απο που προέρχονται από βιώσιμους παραγωγούς, ο χώρος, ο οποίος έχει το σύνθημα «φασόλι στο κύπελλο», καλωσορίζει τους επισκέπτες σε ένα χώρο γεμάτο φως, σχεδιασμένος από την Vicky Poriki του VP architectural studio. 

kofi4

kofi5

kofi6

kofi7

kofi8

Το KOFI, βρίσκεται στο ισόγειο ενός κτιρίου πολυκατοικιών του 1966 σε μία κεντρική πλατεία, όπου οι αρχιτέκτονες έχουν αφαιρέσαν τα πάντα για να δημιουργήσουν έναν ενοποιημένο, ανοιχτό χώρο και να βλέπει προς την πόλη, με την ευγένεια του περιβλήματος - στο ταβάνι στο πάτωμα μπροστά. Προκειμένου να διατηρηθεί αυτή η αίσθηση ευρυχωρίας καθώς και η οπτική σύνδεση, οι υαλοπίνακες διαχωρίζουν το μηχάνημα ψησίματος από τον κοινόχρηστο χώρο, επιδεικνύοντας έτσι εμφανώς το μάντρα του φασολιού στο φλιτζάνι του καταστήματος. Αποσυνδεδεμένος από το αρχικό κτίριο του κτιρίου, ο χώρος διαθέτει εκτεθειμένες κολώνες από σκυρόδεμα και δοκούς οροφής, το τελευταίο βαμμένο με μαύρο χρώμα και αναπαλαιωμένο δάπεδο από μωσαϊκό τέρας, τυπικό χαρακτηριστικό της κατοικημένης αρχιτεκτονικής μέσα του αιώνα, συνδυάζοντας αρμονικά τη βιομηχανική και τη νοσταλγική. Αυτή η διπλή αισθητική ενισχύεται περαιτέρω από τα μεταλλικά κουφώματα με μαύρα χρώματα και τους ορατούς αεραγωγούς, τις αποχρώσεις από λαμπτήρες πορσελάνης και το τραπέζι προβολής που παρουσιάζει προϊόντα προς πώληση, καθώς και τις προσφορές καφέ που κυμαίνονται από τις επιλογές ψυχρής παρασκευής μέχρι τα παραδοσιακά ελληνικά καφέ που θερμαίνεται στην άμμο.

kofi9

kofi10

kofi11

kofi12

kofi13

Εάν η μαύρη ζωγραφική δομή οροφής και τα κουφώματα χάλυβα αποτελούν υπενθύμιση του παρελθόντος του κτιρίου, τότε το λευκό είναι συμβολικό της σύγχρονης ευαισθησίας του καταστήματος με λευκά και ανοιχτό γκρι πλακάκια που εμφανίζονται εμφανώς στην περιοχή του μπαρ μαζί με ένα λεπτό μεταλλικό ράφι με λευκό χρώμα μονάδα. Εν τω μεταξύ, οι αιωρούμενες λευκές γεωμετρικές μορφές δημιουργούν ενδιαφέρουσες γλυπτικές μορφές και φωτίζουν την ολόλευκη οροφή. Η ασπρόμαυρη αισθητική μπορεί επίσης να βρεθεί στους μαύρους κυλινδρικούς διανεμητές κόκκων καφέ που επικολλούνται πάνω στο λευκό πλακίδιο και στο μαύρο πλακάκι τοίχου που καλύπτει τμήματα των λευκών τοιχωμάτων του μπάνιου. Το κατάστημα είναι αραιά επιπλωμένο με καθίσματα που είναι κυρίως διατεταγμένα κατά μήκος των προσόψεων με τη μορφή μακριών ξύλινων μετρητών με τα αντίστοιχα σκαμνιά και ένα στοιχειακό banquette, με στρογγυλά τραπέζια που προεξέχουν από τη βάση του, του οποίου η κόκκινη ταπετσαρία προσφέρει μια βουτιά χρώματος στο εσωτερικό ουδέτερους τόνους. Τελικά, αυτή η στενή προσοχή στη λεπτομέρεια, ανάλογη με την αφοσίωση του καταστήματος στην παρασκευή καφέ, κάνει το microroastery KOFI ένα καταφύγιο για τον καφέ και τους λάτρεις του σχεδιασμού.

kofi14

kofi15

kofi16

kofi17
 

Home