Thumbnail

viva barcelona viva barcelona

Ένα διαμέρισμα στη Βαρκελώνη μεταμορφώθηκε από τους αρχιτέκτονες Colombo&Serboli με τέτοιο τρόπο, ώστε να μοιάζει με σουίτα ξενοδοχείου
Τα 80 τετραγωνικά μέτρα του μονόχωρου διαμερίσματος αποπνέουν ελευθερία και γαλήνη με μια αφαιρετική διακόσμηση. Ένα διαμέρισμα φτιαγμένο σε παστέλ χρώματα  που θα το ζήλευε οποιοσδήποτε. Ένας χώρος για όλες τις εποχές του χρόνου.

barca

barca1

barca3

barca5

Αυτό το διαμέρισμα βρίσκεται στο παλαιότερο τμήμα της Βαρκελώνης, σε ένα αρχαίο κτήριο που χρονολογείται  στον 13ο αιώνα, στη γειτονιά γνωστή της Born. Το έργο ήταν να μετατραπεί πλήρως ένα παλιό ακίνητο σε ένα νέο ζωντανό σπίτι, μιας νεαρής Ιταλίδας, που ασχολείται με τη μόδας. Η διαρρύθμιση περιλάμβανε αρχικά τρία υπνοδωμάτια, δύο που έβλεπαν την πλευρά του δρόμου και ένα τρίτο στον χώρο της εισόδου, όπου τώρα τοποθετήθηκε το καθιστικό και η κουζίνα. Η νέα διάταξη ανατρέπει πλήρως την αρχική διάταξη. Το σχέδιο θεωρείται ότι φέρνει πλήρως πίσω και ενισχύει τα μεγάλα ποσοστά των αρχαίων χώρων, με οροφές ύψους 4 μέτρων, με τεράστια παράθυρα και χοντρούς τοίχους. Όλα τα προηγούμενα χωρίσματα έχουν κατεδαφιστεί, αφήνοντας μόνο έναν παχύ δομικό τοίχο, γύρω από το νέο υπνοδωμάτιο.Το βασικό κομμάτι του έργου και το μόνο πρόσθετο κομμάτι στο διαμέρισμα, είναι μια παχιά μονάδα που χωρίζει την είσοδο από το καθιστικό και μετατρέπει το δωμάτιο σε μια μεταμφιεσμένη ντουλάπα. Αυτή η ενσωματωμένη αποθήκευση με βάση το μέτρο, θεωρείται ότι υπογραμμίζει τις μνημειακές αναλογίες των ανακαινισμένων χώρων. Το βαθύ μπλε, μια ξύλινη επένδυση (boiserie), από το δάπεδο μέχρι την οροφή ντουλάπια, σχεδιάστηκε για να ικανοποιήσει το αίτημα του πελάτη να παρέχει αποθήκευση για ρούχα, αξεσουάρ και αθλητικό εξοπλισμό, καθώς και άλλα αντικείμενα του σπιτιού.

barca7

barca8

barca9

Το ύφος, με το λακαρισμένο πλαίσιο, παρέχει άμεση πρόσβαση στην κρεβατοκάμαρα από την κύρια είσοδο μέσω μιας διπλής πόρτας, που λειτουργεί ως μυστική είσοδος που διατηρεί το δωμάτιο ιδιωτικό και ανεξάρτητο. Μια εισδοχή με ροζ πάνελ συνδέει το καθιστικό με την είσοδο, ενώ κρύβει τις πόρτες των ντουλαπιών και στις δύο πλευρές. Στην είσοδο, το φως παρέχεται από μια μινιμαλιστική γυάλινη σφαίρα, ενσωματωμένη μέσα στη μονάδα, και μέσα από μια άλλη βαθιά κόγχη 120 εκατοστών που κοιτάζει στο σαλόνι. Αυτό το άνοιγμα ταιριάζει με το απέναντι παράθυρο του καθιστικού, το οποίο τώρα ανοίχτηκε ξανά πάνω από το κάλυμμα του καλοριφέρ. Ο ευάερος χώρος καθιστικού και κουζίνας επωφελείται από το φως δύο τεράστιων μπαλκονόπορτων, των οποίων το αρχικό ξύλο έχει αποκατασταθεί, διατηρώντας τα λεπτομερή μοτίβα των ξύλινων παραθυρόφυλλων. Οι ψευδοροφές απομακρύνθηκαν για να εμφανιστούν οι καμάρες της Καταλονίας και οι οροφές με τα ξύλινα δοκάρια, όλα ζωγραφισμένα σε λευκό για να αυξήσουν τη φωτεινότητα. Το τοίχωμα πάχους 40 εκατοστών που τώρα χωρίζει το καθιστικό από την κρεβατοκάμαρα και την είσοδο έχει καλυφθεί έπειτα από επεξεργασία, για να ενισχύσει την παχιά παρουσία του. Ως τμήμα αυτού του τοίχου, ακριβώς πάνω από την κόγχη, εμφανίστηκε μια λεπτομέρεια δομικής μπούκλας κατά τη διάρκεια των κατασκευών και ενσωματώθηκε μια ξύλινη επένδυση τύπου ρίγες, που ενισχύει την σταθερή διακόσμηση του χώρου. Η ανοιχτή κουζίνα διαθέτει μια στρογγυλεμένη νησίδα που φιλοξενεί νεροχύτη και πλυντήριο πιάτων, η οποία διπλασιάζεται ως περιοχή φαγητού και από πάνω κρέμονται τρία λιτά φωτιστικά με λεπτομέρειες από ορείχαλκο και μπορντό κορδόνια που ταιριάζουν χρωματικά με το σωλήνα της κουκούλας.Τα ντουλάπια της κουζίνας μπογιατιστήκαν σε ζεστό γκρι και είναι εξοπλισμένα με βιντάζ ορειχάλκινες λαβές. Και οι δύο πλευρές της κουζίνας κλίνουν ενάντια σε ένα κύριο χαρακτηριστικό: ένα σχήμα τόξου, σε κοραλλί χρώμα που κρύβει ένα δωμάτιο. Η απαίτηση του ιδιοκτήτη ήταν να έχει ένα μπάνιο για τους επισκέπτες, ανεξάρτητο από το κυρίως υπνοδωμάτιο. Οι αρχιτέκτονες επέλεξαν να μετατρέψουν το αίτημα του ιδιοκτήτη σε μια αυτόνομη «έμφαση» του διαμερίσματος: «Ο όγκος θα είχε μειώσει την αίσθηση του χώρου στο μεγάλο σαλόνι, ενώ η χρήση ενός όγκου μισού ύψους θα είχε μετατρέψει την κορυφή του σε μια σκονισμένη, σκοτεινή γωνία». Επομένως, επέλεξαν ένα σχήμα τόξου, ενώ αυτό αγγίζοντας σχεδόν τις ξύλινες οροφές με δοκάρια, ενισχύει και διατηρεί το ύψος του δωματίου. Το μοτίβο τόξου εμφανίζεται και πάλι στη γωνία του ταμπλό, με το ένα τοίχωμα τοποθετημένο στη λάμπα σφαίρας και στην καμπυλωτή κουζίνα. Και οι δύο επιφάνειες είναι φτιαγμένες σε ροζ, με επιφάνεια από χαλαζία, καθώς και ο πάγκος της κουζίνας. 

barca12

barca11

barca10
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Home