Thumbnail

The Elm Tree House The Elm Tree House

Το υπέροχο αυτό σπίτι αυτο είναι ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα που υλοποιήθηκε μέσω μιας διαισθητικής ισορροπίας απλών και αυστηρών σχεδιαστικών στοιχείων.
Η ουσία του Elm Tree Place μπορεί να οριστεί με μια μόνο λέξη - στοιχειακή.
Η αρχιτεκτονική της αισθητική επικαλείται μια αρχέγονη ατμόσφαιρα μέσω ενός υλικού διαλόγου από χρώμιο, γυαλί και πέτρα

elm tree1

Το ElmTree Place υπήρχε ως δύο ξεχωριστά αρχέτυπα κτίρια εδώ και  πάνω από τρεις δεκαετίες. Τα κτίρια σχεδιάστηκαν για να στεγάσουν την γκαλερί για την Πινακοθήκη Καλών Τεχνών Deutsche αλλά το κτίριο επανασχεδιάστηκε και ξαναδιαμορφωθηκε από τον ελληνικής καταγωγής αρχιτέκτονα Nonda Katsalidis στα μέσα της δεκαετίας του '80 πριν μετατραπεί πρόσφατα σε έναν νέο αρχιτεκτονικό ορισμό μέσα απο τα χέρια των Eastop Architects - πάντα με σεβασμό, συνεννόηση και τον συντονισμό του Nonda.. Το αποτέλεσμα προσδίδει έναν μοναστηριακό αέρα που “μαλακώνεται” από υφές, τόνους, ελκυστικα χρώματα με βοήθεία πάντα την γύρω φύση. Τελικά, αυτό είναι ένα σύγχρονο σπίτι που αποτίει φόρο τιμής στη φόρμα και το φως, με γνώμονα τις προθέσεις που θυμίζουν τον αισθησιακό μαέστρο αρχιτέκτονα Tadao Ando. Η ομοιότητα μεταξύ της δουλειάς του Ando και εκείνων που έχουν αξιοποιηθεί στο Elm Tree Place έγκειται στον πρακτικό περιορισμό του σχεδιασμού καθαρών γραμμών για την αναπαράσταση της ομορφιάς της απλότητας.

elm tree2

elm tree3

elm tree4

elm tree5

Η αρχιτεκτονική γλώσσα του Nonda, εμφανής στην πεπερασμένη σύνθεση και τη δομική λιτότητα του σπιτιού, επαναπροσδιορίστηκε από τους Eastop Architects. Δουλεύοντας με διαχρονική γραμμική σύνθεση παράλληλα με τις εμβληματικές πινελιές της δεκαετίας του 80, ο Liam Eastop και ο συνάδελφος αρχιτέκτονας Lauren Trainor κατάφεραν να διαμορφωσουν μια αρμονική και απλή ανάλυση κατοικιών, ξεφεύγοντας από την κλινική ακρίβεια της εμπορικής κληρονομιάς του κτιρίου. Από το δρόμο, το Elm Tree Place εμφανίζεται ως ένας μαύρος μεταλλικός όγκος που υψώνεται στο πίσω μέρος ενός κτιρίου. Το μέταλλο σαν  υλικό χρησιμοποιείται πολύ συχνά για επενδύσεις λόγο της τέλειάς πατίνας του για πιο άμεσο γυαλιστερό φινίρισμα και που εγγυάται μακροζωία. Η σκούρα αυτή παλέτα και το δροσερό χάρισμα συνεχίζονται και στο μέσα.

elm tree6

elm tree7

Με την είσοδο, ξεδιπλώνεται ένας περίπλοκος χωρικός σχεδιασμός. Μια λαβυρινθική ροή δωματίων ανοίγεται και το φυσικό φως κυριαρχεί. Μαύρο γυαλιστερό χρώμα, γωνίες, θραύσματα, χρώμιο, γυαλί και σκληρές άκρες - χρησιμοπουνται σχεδόν παντού για να καταστήσουν στο χώρο έναν αέρα ηρεμιας. Η ακινησία και η ψευδαίσθηση του τρισδιάστατου,, που προκαλείται από διαφάνειες και συμπαγη τοιχώματα, αντανακλάται στα ριγέ γυαλιά και κάποιες αναλαμπές απο χρωμιο έχουν ως αποτέλεσμα την επαναρύθμιση και την αποσαφήνιση των αισθήσεων. Τα φυλλα και τα τολμηρά χρώματα εμπνέουν δωμάτια με μια αξέχαστη ταυτότητα, ενώ οι τοίχοι από γυψομάρμαρο και τα δάπεδα από ξύλο καλύπτουν τους χώρους και δημιουργούν μια εμπειρία ιερού στους ιδιωτικούς χώρους του υπνοδωματίου. Η ίντριγκα από γυαλισμένο σκυρόδεμα, οι τζαμαρίες των οποίων τα ατσάλινα κουφώματα μιμούνται τις γραμμές τις οροφής και δημιουργούν επεκτάσεις εσωτερικής ροής και το μάρμαρο Palladiana (διατηρούμενο από το αρχικό εσωτερικό) προκαλεί οπτική απόκριση. Οι πολυτελείς ιδιότητες διακρίνουν τα έπιπλα που συμπληρώνουν τέλεια και ισορροπούν το σπίτια με μία διαφορετική ασκητική ουσία. 

elm tree 8

elm tree9

elm tree10

Η εσωτερική διάταξη στο Elm Tree Place είναι ασυνήθιστη αλλά με πολλή εμπνευση. Οι άδειοι χώροι με τη μορφή ανυψωμένων κενών (voids), oi εσωτερικοί κήποι και η γεωμετρια σκιαγραφούν και αυξάνουν τη φυσική εμπειρία της κατοικίας. Αυτό είναι ένα σπίτι για στοχασμό και φαντασία. Είναι ένα σπίτι που εμπνέει λογική και μια άλλη λογική χωρίς να αποφεύγει την πολυτέλεια και την ευημερία. Τελικά, το Elm Tree Place ξεχωρίζει ως ένα απαιτητικό καταφύγιο ιδιαίτερα προσαρμοσμένο σε μια οργανική βιωσιμότητα. Οι αρχιτέκτονες Eastop έχουν εκμεταλλευτεί κάποιους στόχους που μοιάζουν με ζεν και έχουν εισχωρήσει στα ρετρό “θεμέλια”του κτιρίου. Το αποτέλεσμα είναι μια αρμονική ενότητα ιδιωτικών και συγκεντρωτικών χώρων, εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, με πολλή σκοτάδι και φως ταυτόχρονα, με αποκορύφωμα μια εμπειρία δελεαστικής πολυπλοκότητας.

source eastop.com.au

 

elm tree11
 

Home