Thumbnail

Δωμάτιο θηλασμού σε χώρους εργασίας: Τα οφέλη για μητέρα και παιδί Δωμάτιο θηλασμού σε χώρους εργασίας: Τα οφέλη για μητέρα και παιδί

Όσα προνοεί το νομοσχέδιο και η καθυστέρηση στην υλοποίηση
Το θέμα του μητρικού θηλασμού σε δημόσιους χώρους και πιο συγκεκριμένα στους χώρους εργασίας επανέρχεται στην επιφάνεια μετά από απάντηση του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου στον Βουλευτή των Οικολόγων, Γιώργο Περδίκη για το θέμα.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αναφορικά με τον μητρικό θηλασμό στο χώρο εργασίας της γυναίκας- σε ποιο στάδιο βρίσκεται η νομοτεχνική επεξεργασία και ποιες διαδικασίες προωθούνται - ο Υπουργός Υγείας απάντησε ότι ο νομοτεχνικός έλεγχος έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται να αποσταλεί το τελικό κείμενο στο Υπουργείο Υγείας, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες υποβολής τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιος είπε ότι θέλω να επεμβαίνουν στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού μου;

 

Αυτούσια η απάντηση του Υπουργού Υγείας 

Όσον αφορά στο προσχέδιο κανονισμών για τη ρύθμιση των προδιαγραφών ειδικά διαμορφωμένων χώρων για μητρικό θηλασμό ή/και άντληση γάλακτος σε χώρους όπου εργάζονται μητέρες, σημειώνεται ότι ολοκληρώθηκε το προσχέδιο μετά από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους και προωθήθηκε στη Νομική Υπηρεσία.  Σύμφωνα με ενημέρωση που έχει ληφθεί από το Νομική Υπηρεσία, ο νομοτεχνικός έλεγχος έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται να αποσταλεί το τελικό κείμενο στο Υπουργείο Υγείας.  Νοείται ότι, στη συνέχεια θα ακολουθηθούν οι δέουσες διαδικασίες υποβολής τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σχετικά με το ερώτημά σας για τυχόν άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες σημειώνεται ότι δεν προωθείται επί του παρόντος κάτι επιπλέον και οι προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας έχουν επικεντρωθεί στην επικαιροποίηση της πολιτικής του για τον μητρικό θηλασμό στη βάσει των αναθεωρημένων 10 Βημάτων Μητρικού Θηλασμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και την εφαρμογή της Πρωτοβουλίας για τα Φιλικά προς το Βρέφος Νοσοκομεία (Baby Friendly Hospital Initiative).   Σημειώνεται επίσης ότι, από τις αρχές του 2020 το Υπουργείο Υγείας έχει καθιερώσει επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, Ευρωπαϊκής Περιφέρειας σε τακτική βάση, με σκοπό τη συνεργασία για εφαρμογή της Φιλικής Πρωτοβουλίας στην Κύπρο.  Υπενθυμίζεται ότι, όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενες σχετικές επιστολές μου το θέμα του μητρικού θηλασμού βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα προτεραιοτήτων του Υπουργείου Υγείας στον τομέα της δημόσιας υγείας και από το 2017 προωθείται εφαρμογή της Φιλικής Πρωτοβουλίας σε όλα τα νοσηλευτήρια του κρατικού τομέα.  Ευελπιστούμε ότι μετά τη συνεργασία με τον ΠΟΥ το Υπουργείο Υγείας και η Εθνική Επιτροπή Μητρικού Θηλασμού, θα είναι σε θέση να προχωρήσουν με τις πρώτες πιστοποιήσεις νοσηλευτηρίων ως Φιλικών προς το Βρέφος κάτι που θα αποτελέσει τιμή και σημαντική πρόοδο για τη χώρα μας αφού όπως γνωρίζετε αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα νοσοκομείο Φιλικό προς το Βρέφος.

 

breast

 

Η απάντηση του Γ. Περδίκη 

Ερωτηθείς αναφορικά με την απάντηση του Υπουργού και κατά πόσο αυτή τον ικανοποιεί ο κ. Περδίκης δήλωσε στην Offsite οτι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος με την εξέλιξη της πρότασης. “Πάμε πάρα πολύ αργά. Ο νόμος ψηφίστηκε από το 2018 πέρασαν ήδη δύο χρόνια και δεν υπάρχει ιδιαίτερη εξέλιξη. Υπάρχουν αρκετές αρμοδιότητες που πρέπει να γίνουν για παράδειγμα πρέπει να γίνει εκστρατεία για την προστασία, προαγωγή και υποστήριξη του μητρικού θηλασμού, εξοικείωση του κοινού με τον μητρικό θηλασμό σε δημόσιους χώρους. Δεν είδαμε καμια εκστρατεία μέχρι στιγμής. Οι πρόνοιες του νόμου είναι τέτοιες που στηρίζονται στην κοινωνική και επιστημονική ενημέρωση του κοινού, ώστε να ωθούν τις μητέρες να επιδιώκουν τον θηλασμό. Δεν είδαμε να γίνεται κάτι από αυτά. Δεν είμαι καθόλου ικανοποιημένος από την εφαρμογή της νομοθεσίας μέχρι τώρα. Ελπίζω ότι θα πείσω και την Βουλή να ασχοληθεί με το θέμα”. Ενώ όπως δήλωσε θα επανέρχεται ανά τακτά διαστήματα για να βλέπει την εξέλιξη της υπόθεσης.  

Όπως σημείωσε ο κ. Περδίκης μέχρι στιγμής δεν υπάρχει περισσότερη ενημέρωση αναφορικά με το Νομοσχέδιο που ετοιμάζεται καθώς η Κυβέρνηση ετοιμάζει τα νομοσχέδια. Η Κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς και τον σχεδιασμό των κανονισμών για παράδειγμα αν θα υπάρχουν υποχρεωτικοί χώροι σε κάθε επιχείρηση, αν θα υπάρχει σε όλες τις επιχειρήσεις ή ανάλογα με το μέγεθος της, μόνιμο δωμάτιο θηλασμού, σε δημόσια κτήρια και άλλες λεπτομέρειες. 

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συμβουλές ζωής…από μάνα σε κόρη

 

Τι προνοεί το νομοσχέδιο 

Το νομοσχέδιο προνοεί διευκολύνσεις στις μητέρες για να θηλάζουν τα παιδιά τους ή για να αντλούν γάλα στο χώρο εργασίας.

Θα πρέπει στους χώρους εργασίας 

  • Να παρέχεται ένας καθαρός χώρος στις μητέρες που να μπορούν να θηλάσουν ή να αντλήσουν γάλα. 
  • Αυτός ο χώρος δεν πρέπει να είναι η τουαλέτα 
  • Να υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε νεροχύτη ή νιπτήρα για την καθαριότητα της μητέρας
  • Να υπάρχει χώρος για να καθίσει η μητέρα να αντλήσει γάλα ή να θηλάσει
  • Να υπάρχει μια πηγή ηλεκτρισμού για τις αντλίες του θηλασμού και ένα χώρος μετά για να φυλαχθεί  το γάλα (π.χ. ψυγείο) . 

Όπως ανέφερε στην Offsite η Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Μητρικού Θηλασμού, Ειρήνη Παφίτη, “το σημαντικό είναι τηρώντας τους κανόνες υγιεινής και έχοντας ασφάλεια η μητέρα να μπορέσει να αντλήσει και να φυλάξει το γάλα της. Δεν μιλάμε για ένα χώρο που θα βάλει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε αρκετά έξοδα. Ο νόμος λέει ότι όλοι οι εργοδότες οφείλουν να στηρίζουν τις μητέρες, άσχετα αν δεν υπάρχει έγκυος γυναίκα στην επιχείρηση κατά περιόδους. Οπότε όλοι είναι αναγκασμένοι να παρέχουν αυτό το δωμάτιο. Παρόλα αυτά αρκετές επιχειρήσεις δεν διαθέτουν αυτό το χώρο, έτσι αρκετές μαμάδες δεν έχουν αυτό το πλεονέκτημα στις δουλειές τους. Με το νομοσχέδιο αυτό ελπίζουμε ότι θα τηρούνται οι κανόνες που πρέπει και δεν θα τρομάξουν οι επιχειρήσεις με αυτά που θα ζητηθούν, γιατί είναι κάτι πολύ απλό”. 

Στατιστικά στοιχεία για την θηλασμό στην Κύπρο 

Σύμφωνα με την Δρ Παφίτη, “στην Κύπρο είμαστε αρκετά πίσω όσον αφορά το θηλασμό, καθώς παρόλο που περίπου 8 στις 10 μανούλες ξεκινούν να θηλάζουν - και αυτό είναι ενθαρρυντικό - δυστυχώς από αυτές τις μητέρες πολύ λίγες είναι που θηλάζουν αποκλειστικά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά αποκλειστικό θηλασμό, ο οποίος προσδίδει στα παιδιά και στη μητέρα πολλά πλεονεκτήματα. Στην Kύπρο βλέπουμε πολύ συχνά την πρακτική η μητέρα να θηλάζει αλλά να δίνει και “ξένο” γάλα. Ως αποτέλεσμα το μωρό δεν παίρνει το 100% των πλεονεκτημάτων που θα έπαιρνε αν θήλαζε αποκλειστικά. Εξάλλου, έρευνες δείχνουν ότι αν δεν είναι αποκλειστικός ο θηλασμός οι πιθανότητες μειώνουν κατά πολύ τη διάρκεια του θηλασμού στη συνέχεια. Ο θηλασμός είναι προσφορά-ζήτηση. Εφόσον το μωρό παίρνει και “ξένο” γάλα και το παιδί δεν ζητάει το γάλα της μητέρας, τότε μειώνεται η παραγωγή από την μητέρα. Στην Κύπρο μόνο το 15% περίπου θηλάζει αποκλειστικά το πρώτο 48ωρο που έρχεται στον κόσμο το παιδί. Αντίθετα, ο ΠΟΥ συνιστά αποκλειστικό θηλασμό τουλάχιστον στο 50% των μαμάδων για τους πρώτους 6 μήνες και στην Κύπρο έχουμε ένα 0,05%. Βλέπουμε ότι πολλές μαμάδες σταματούν το θηλασμό μετά τους 4  μήνες λόγω της επιστροφής στη δουλειά τους, γεγονός που θα ανατραπεί με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο". 

Η σημασία του θηλασμού 

Ο αποκλειστικός θηλασμός είναι δώρο ζωής και για τη μητέρα και για το παιδί. Περίπου 800 χιλιάδες μωρά παγκόσμια υπολογίζεται ότι δεν θα πέθαιναν αν θήλαζαν αποκλειστικά για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους. Οπότε μιλάμε για ένα δικαίωμα του κάθε παιδιού να έχει υγιή ζωή. 

Επιπλέον, ο θηλασμός αποτελεί σημαντικό κομμάτι των 17 στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Συγκεκριμένα, τα Ηνωμένα Έθνη έθεσαν 17 στόχους ώστε η ανάπτυξη στον πλανήτη μας να είναι πλέον βιώσιμη και οι στόχοι αυτοί μέχρι το 2030 θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί.  Έχουν να κάνουν με την μείωση της πείνας, των ανισοτήτων, φτώχειας κτλ. Την ίδια στιγμή, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι ο μητρικός θηλασμός μπορεί να βοηθήσει ώστε αποφευχθούν σχεδόν σε όλοι οι στόχοι. Οπότε υπάρχει ένα παγκόσμιο αντίκτυπο στην προώθηση του μητρικού θηλασμού, εκτός από τα οφέλη σε μητέρα και παιδί".

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς να προστατεύσεις τα παιδιά σου ώστε να μην πέσουν θύματα απαγωγής

 

Πηγή: Offsite.com.cy

Home