Thumbnail

Κορωνοϊός: Τα συμπτώματα των παιδιών στην Κύπρο Κορωνοϊός: Τα συμπτώματα των παιδιών στην Κύπρο

Τι να προσέξεις για το μωρό σου
Στην Κύπρο, νοσηλεύτηκαν από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα 14 παιδιά, με το μιρκότερο να είναι 17 ημερών.

Με αφορμή και τα τελευταία 4 περιστατικά με παιδιά που νοσηλεύτηκαν με κορωνοϊό τις τελευταίες μέρες, η offsite επικοινώνησε με τον Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου Δρ Αβραάμ Ηλία, προκειμένου να μάθουμε πόσα παιδιά έχουν νοσηλευτεί μέχρι σήμερα, τι συμπτώματα είχαν και γενικά τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς. 

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι 4 πιο συχνές λάθος φράσεις που λέμε στα παιδιά μας

 

Συμπτώματα

Όπως μας ανέφερε ο Δρ Αβραάμ, τα συμπτώματα που παρουσίασαν όσα παιδιά έχουν νοσηλευτεί ήταν ο πυρετός, η ρινική καταρροή, βήχας, ορισμένα παιδιά παρουσίασαν και γαστρεντερικές διαταραχές (διάρροια) και κάποια άλλα είχαν και μυαλγίες. Αλλά, το προέχον σύμπτωμα όπως μας έχει αναφέρει είναι ο πυρετός.

Όσον αφορά την ανάρρωση, ο Δρ Αβραάμ, είπε πως δεν είναι δύσκολη, ενώ από τα παιδιά που έχουν νοσηλευτεί τα 11 παρουσίαζαν ήπια κλινική εικόνα (συμπωματική θεραπεία), και το ένα παιδί ηλικίας 2,5 χρονών παρουσίασε εικόνα πολυφλεγμονόδες συνδρόμου, όπου χρειάστηκε να πάρει ειδική θεραπεία.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς να κάνεις το παιδί σου να σε ακούει

 

«Κανένα παιδί δεν χρειάστηκε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Κανένα μωρό δεν μπήκε στον αναπνευστήρα»

Σε ερώτηση εάν οι γονείς αναστατώνονται με το παραμικρό και παίρνουν τα παιδιά τους στο Μακάρειο νομίζοντας πως έχουν κορωνοϊό, ο Δρ Αβραάμ μας είπε πως όχι.

Η διαδικασία είναι αν ένα μωρό με πυρετό το οποίο χρήζει εισαγωγή στο νοσοκομείο, μπαίνει σε ειδικό θάλαμο. Από την έναρξη της πανδημίας έχει δημιουργηθεί μια πτέρυγα της παιδιατρικής κλινικής – πτέρυγα για ύποπτα περιστατικά – όπου εκεί μπαίνουν όλα τα παιδιά που πιθανόν να έχουν συμπτωματολογία που παραπέμπει σε κορωνοϊό. 


Αυτά τα παιδιά σύμφωνα με τον Δρ Αβραάμ, μπαίνουν σε μονόκλινα δωμάτια παίρνοντας όλα τα μέτρα, στα επιβεβαιωμένα παίρνουν δείγμα στα παιδιά αυτά και αν το δείγμα είναι αρνητικό, τα μέτρα γίνονται πιο χαλαρά και τα παιδιά εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο θάλαμο με τα εμπύρετα νοσήματα.

Η πληρότητα του θαλάμου, όπως ανέφερε ο Δρ Αβραάμ παραμένει χαμηλή, δηλαδή κυμαίνεται γύρω στο 30 - 40%, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις που η πληρότητά του έφτασε το 100% αλλά αυτό ήταν για  λίγο χρονικό διάστημα από τον Μάρτιο και μετά.

covid

«Η καθολική χρήση της μάσκας φαίνεται ότι έχει περιορίσει την μετάδοση κα άλλων ιογενών λοιμώξεων»

Δεν έχουμε λοιμώξεις που χρίζουν νοσηλεία στο νοσοκομείο και για αυτό μπορεί να έχει συμβάλει και η χρήση της μάσκας από όλο τον κόσμο, ανέφερε ο Δρ Αβραάμ.

Σύμφωνα με τον Δρ Αβραάμ, αν το παιδί παρουσιάσει πυρετό, βήχα ή αναπνευστική δυσχέρεια θα ήταν καλό οι γονείς να επικοινωνήσουν με τον προσωπικό τους παιδίατρο ο οποίος αν κρίνει πως το παιδί πρέπει να ελεγχθεί με COVID-19, τότε μπορεί να το παραπέμψει στην επιδιμιολογική μονάδα η οποία θα κλείσει ραντεβού για να εκλεχθεί το παιδί στο Μακάρειο Νοσοκομείο.

 

«Έχουμε καθημερινά έλεγχο με αυτά τα ύποπτα περιστατικά επί εξωτερικής βάσεως»

Αν ο παιδίατρος κρίνει πως το παιδί χρίζει εισαγωγή γιατί παρουσιάζει πιο ψηλό πυρετό, είναι επηρεασμένη η γενική του κατάσταση, είναι αφυδατωμένο, είναι ανόρεκτο και δεν τρώει, τότε το παιδί θα εισαχθεί στον θάλαμο των ύποπτων περιστατικών, ανέφερε ο Δρ Αβραάμ.

«Άρα, έχουμε δύο θαλάμους. Ο ένας θάλαμος είναι τα ύποπτα περιστατικά και ο άλλος ο θάλαμος είναι τα περιστατικά τα οποία δεν έχουν καμία συμπτωματολογία κορωνοϊού για να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες να διασπείρουμε τον κορωνοϊό σε όλα τα παιδιά της κλινική και στο προσωπικό που η παιδιατρική κλινική είναι η μοναδική τριτοβάθμια κλινική της Κύπρου».

Νεογνά 

Τα νεογνά, όπως ανέφερε ο Δρ Αβραάμ ελέγχονται όλα όταν μπαίνουν, αλλά οι πιθανότητες να κολλήσει ένα νεογνό είναι μηδαμινές – είναι μικρός ο κίνδυνος. Επίσης, μας είπε πως σίγουρα υπάρχουν και γυναίκες με κορωνοϊό που έχουν γεννήσει, ενώ ένα έμβρυο κατά την διάρκεια της κύησης δεν μπορεί να νοσήσει με τον ιό.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα νεογνά είναι να μεταφερθεί ο ιός από το επισκεπτήριο ή από το προσωπικό. Γι’ αυτό, όπως ανέφερε στην ιστοσελίδα μας έχουν δοθεί αυστηρές συστάσεις στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νεογνών, ενώ το επισκεπτήριο έχει περιοριστεί αρκετά.

Συγκεκριμένα ο Δρ Αβραάμ είπε: «Η συμπτωματολογία του ιού στην παιδική ηλικία δεν είναι έτσι θορυβώδης για κορωνοϊό, δεν κινδυνεύουν τα παιδιά από τον κορωνοϊό, αλλά υπάρχουν και εξευρέσεις όπου στο εξωτερικό παιδιά έχουν χάσει την ζωή τους όμως αυτό είναι μεμονωμένο περιστατικό. Είναι μικρό το ποσοστό που αφορά τον παιδικό πληθυσμό – γύρω στο 6% του συνόλου ασθενούντων με κορωνοϊό - και από αυτά πάρα πολύ μικρό ποσοστό θα κάνει σοβαρές ανεπιθύμητες επιπλοκές».

 

Τι συστήνεται 

Παρόλο που η μεταδοτικότητα των παιδιών είναι χαμηλή και στα βρέφη η εστία μετάδωσης είναι το οικογενειακό περιβάλλον, αυτό που συστήνεται είναι όπως τα βρέφη να μένουν μακριά από ευάλωτες ομάδες και αν οι παππούδες/ γιαγιάδες πρέπει να πάρουν το παιδί από το σχολείο, τότε πρέπει να γίνεται η χρήση της μάσκας (και στα παιδιά που είναι πάνω από 6 ετών).

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: 4 οφέλη προσφέρει το παιχνίδι στο μωρό σου

 

Πηγή: offsite.com.cy 
 

Home