Thumbnail

Μεγαλώνεις μόνη σου το παιδί σου; Όσα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου Μεγαλώνεις μόνη σου το παιδί σου; Όσα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου

Απλές συμβουλές που θα βοηθήσουν τόσο το παιδί όσο και εσένα

Όταν μια μητέρα μεγαλώνει μόνη της τα παιδιά τα περισσότερα προβλήματα ανακύπτουν όταν το παιδί αντιληφθεί τη «διαφορετικότητα» της δικής του οικογένειας. Τότε η μητέρα καλείται να εξηγήσει με τρόπο κατανοητό τους λόγους για την ανάγκη ή την επιλογή της να μεγαλώσει μόνη της το παιδί αυτό, χωρίς να του μεταφέρει μηνύματα απόρριψης από τον βιολογικό πατέρα και τονίζοντας ότι η διαφορετικότητα δεν είναι κάτι κακό.


Άλλωστε τα παιδιά των μονογονεϊκών οικογενειών μπορεί να μεγαλώσουν με πολύ πιο υγιή τρόπο και να αποκτήσουν καλή κοινωνικοποίηση και πρότυπα συμπεριφοράς σε σχέση με τα παιδιά εκείνα που μεγαλώνουν και με τους δύο γονείς.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι είναι το σύνδρομο της άδειας φωλιάς; (Βίντεο)

 

Τι θα πρέπει να θυμάσαι εάν μεγαλώνεις μόνη σου τα παιδιά σου:

 

Όταν μιλάς για τους κανόνες, κάνε το με τρόπο ξεκάθαρο και με σταθερότητα, ώστε να νιώθουν ότι μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον που  χαρακτηρίζεται από οργάνωση.

 

παιδί

unsplash.com/photos/5BKUtjC7O6A

Σε καμία περίπτωση μην πέσεις στην παγίδα να αντιμετωπίσεις το παιδί ως ενήλικα. Είναι το παιδί σου και δεν γίνεται να αναλάβεις καθήκοντα ενήλικα, ελλείψει ενός δεύτερου ενήλικα στην οικογένεια.

Να είσαι  πρόθυμη στις ερωτήσεις του παιδιού, σε σχέση με τον άλλο γονέα, με απόλυτη ειλικρίνεια και με τρόπο ευαίσθητο και κατανοητό από το παιδί.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σωστή σχέση νηπιαγωγού – γονιού (Βίντεο)

 

Να αποφεύγεις συμπεριφορές που μπορεί να προκαλέσουν πίεση στο παιδί, όπως το να χρειάζεται να «διαλέξει» με ποιον γονέα θα μείνει μετά από ένα διαζύγιο. Οι πιθανές συγκρούσεις μεταξύ σας πρέπει να παραμένουν μεταξύ σας και να μεταφέρεται στο παιδί μια ατμόσφαιρα σταθερότητας και αγάπης, όπου και οι δύο γονείς, ανεξάρτητα από τις μεταξύ τους διαφορές, νοιάζονται για το καλό του παιδιού τους και δεν το χρησιμοποιούν με οποιονδήποτε τρόπο στις μεταξύ τους διαφορές.

Τα παιδιά μπορεί να μην κατανοούν ότι τα σχέδια ζωής αναπροσαρμόζονται ή αλλάζουν και αυτό είναι κομμάτι του πένθους, που μπορεί να χρειαστεί πολύ καιρό και αρκετή επεξεργασία.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς να κάνεις το παιδί σου να σε ακούει

 

Πηγή

κεντρική φώτο: unsplash.com/photos/C2PvO6dOORY

Home