Thumbnail

Οδηγός για μια σωστή διατροφικά σχολική χρονιά Οδηγός για μια σωστή διατροφικά σχολική χρονιά

Τα "βάσανα" για τις μάνες τι θα τρώνε στο σχολείο τα καμάρια τους ξεκινά από αύριο και η διατροφολόγος Ιωάννα Μασούρα δίνει μια σειρά από συμβουλές
Όλες οι μάνες όταν ξεκινάνε τα σχολεία έχουν μια ανησυχία αν τα καμάρια τους τρέφονται σωστά ή κάνουν ό,τι κατέβει στο κεφάλι τους. Δες πώς μπορείς το να διασφαλίσεις αυτό.

Eίναι εξαιρετικής σημασίας τα παιδιά να ξεκινάνε τη μέρα με ένα καλό πρωινό για ενέργεια και συγκέντρωση.

Ιδέες για πρωινό 

Α) Δημητριακά (προσοχή στα συστατικά και την πρόσθετη ζάχαρη), μια μερίδα φρούτο και γάλα

Β) Ψωμί με κίτρινο τυρί και λαχανικά της αρεσκείας του παιδιού

Γ) Τοστ μ' ένα βραστό αυγό και ένα ποτήρι φρέσκο χυμό

Οφείλεις να τους εξηγήσεις πως στα  διαλείμματα είναι απαραίτητο να εφοδιάσουν και πάλι με ‘καύσιμα’ τον οργανισμό τους.

Α) Σπιτικό κέικ φρούτο

Β) Κουλούρι Θεσσαλονίκης με τυρί κρέμα και λαχανικά

Γ) Φρούτα εποχής με λίγους κηρούς καρπούς

* Σημαντικό είναι να έχουν πάντα μαζί τους άφθονο νερό.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άσε το παιδί σου να βαρεθεί, όπως παλιά

Thumbnail

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ : Tι θα γίνει αν παρουσιαστεί κρούσμα στην τάξη του παιδιού σου 

Εξηγούμε στα παιδιά ότι πολλές φορές θα τους κερνούν γλυκά και διάφορα άλλα σνακ, αλλά θα ήταν καλύτερα να μην καταναλώνουν όλες αυτές τις λιχουδιές καθημερινά.

Στο σπίτι είναι απαραίτητο να καταναλώνουν τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα όσπρια και ψάρι, να προτιμάς άπαχο κρέας όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα και να συνοδεύουν τα γεύματα τους με λαχανικά (στον ατμό ή στη σχάρα ή πουρέ). Σημαντικό να ζητάς τη γνώμη τους πριν μαγειρέψεις κάτι, αν δεν θες να σου κάνουν γκρίνιες εκ των υστέρων. 

Ένταξε στο πρόγραμμα τους ένα είδος άσκησης. Κάνε έρευνα μαζί τους πριν καταλήξετε. Μπορείτε να δείτε εικόνες, βίντεο ή ακόμη και να επισκεφτείτε τον προπονητή ή τη δασκάλα, έτσι ώστε να έχει ολοκληρωμένη εικόνα.

Φρόντισε να κάνει μικρά και συχνά διαλείμματα από το διάβασμα και πάντα να έχει δίπλα του υγιεινά σνακ.

Ποτέ δεν απαγορεύεις κάποιο τρόφιμο, ούτε το ενοχοποιείς. Θα πρέπει να επεξηγήσεις για παράδειγμα γιατί αποφεύγουμε την καθημερινή κατανάλωση αλμυρών (π.χ. πατατάκια) και γλυκών (π.χ. σοκολάτες) σνακ.

Απόφυγε τη χρήση κάποιου τροφίμου ως επιβράβευση. Για παράδειγμα, "Διάβασε ή τακτοποιήσε το δωμάτιο σου και θα πάρεις σοκολάτα". 

Πηγαίνετε μαζί στην υπεραγορά. Εξερευνήστε τη φρουταρία, το κρεοπωλείο, την ψαραγορά και το φούρνο. Έτσι, τα παιδιά θα γνωρίσουν νέα τρόφιμα και θα θέλουν, σίγουρα να δοκιμάσουν κάτι νέο.

Μια καλή ιδέα, είναι να φτιάξεις τον δικό σου λαχανόκηπο και φυτέψεις μυρωδικά και βότανα. Ανάθεσε καθήκοντα στα παιδιά, για παράδειγμα τσάπισμα και πότισμα.

Μπείτε μαζί στην κουζίνα. Άφησε τα να αναλάβουν καθήκοντα και να πάρουν πρωτοβουλίες για την παρασκευή κάποιου γεύματος.

Να θυμάσαι πως εσύ είσαι ο  καθρέφτης, επομένως, πρώτη εσύ θα πρέπει να ακολουθείς ένα σωστό τρόπο ζωής, έτσι ώστε να εμπνεύσεις και να ενθαρρύνεις τα παιδιά σου.

Καλή σχολική χρονιά! 

  * Η Ιωάννα Μασούρα αρθογραφεί για την ιστοσελίδα του chef de cuisine  Γιώργου Ερωτοκρίτου και θα βρεις και άλλες συμβουλές της ΕΔΩ 

 
Home