Thumbnail

Οδηγός για όλη την οικογένεια: Πώς να παραμείνετε υγιείς τώρα το καλοκαίρι Οδηγός για όλη την οικογένεια: Πώς να παραμείνετε υγιείς τώρα το καλοκαίρι

Δεν πρέπει να ξεχνάς πως η διατροφή είναι πάντα το 'α και το ω'
To καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες καθίσταται επιτακτική ανάγκη να διαφυλάξεις ακόμη περισσότερο τόσο τη δική σου υγεία, όσο και των αγαπημένων σου. Παρόλο που ξέρεις ότι οφείλεις να φροντίζεις την ενυδάτωση και τη διατροφή σου, κάνεις ακριβώς το αντίθετο. Θέλεις είναι η ανεμελιά του καλοκαιριού, θες ότι ασυναίσθητα πατάς ένα παρατεταμένο pause σε όλα, η ουσία είναι ότι τα αμελείς και δεν θα έπρεπε.

Μια ισορροπημένη διατροφή, όχι μόνο τώρα το καλοκαίρι, αλλά ολόχρονα, εκτός του ό,τι παρέχει στον οργανισμό τα απαραίτητα συστατικά, είναι το "κλειδί" για την εύρυθμη λειτουργία του.

Σε περίπτωση που δεν το γνώριζες, τα Ωμέγα-3 ανήκουν στην ομάδα των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία είναι πρωταρχικής σημασίας για τον οργανισμό, από τη στιγμή της σύλληψης μας και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωή μας. Το DHA είναι ένα σημαντικό δομικό στοιχείο του εγκεφάλου, που συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του, καθώς επίσης στην ορθή λειτουργία των ματιών. Μαζί με το ΕΡΑ βοηθούν στη λειτουργία της καρδιάς.

Γι' αυτό, οι ειδικοί συστήνουν την πρόσληψη 1-2 g Ωμέγα-3 την ημέρα, μια ποσότητα απολύτως ασφαλή για το σώμα. Εξ ου και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καταναλώνουμε συχνά ψάρι, κυρίως λιπαρό, που αποτελεί μια φυσική πηγή, προκειμένου να λαμβάνουμε τα ΕΡΑ και DHA. Διότι παρόλο που ο οργανισμός μας έχει τη δυνατότητα να παράξει μια πολύ μικρή ποσότητα ΕΡΑ και DHA από το α-λινολενικό οξύ, η μετατρεπόμενη ποσότητα (συνήθως κάτω του 6%) είναι εντελώς ανεπαρκής. Σημείωσε πως το  ALA (α-λινολενικό οξύ) βρίσκεται στα φυτικά έλαια, όπως η ελαιοκράμβη και ο λιναρόσπορος. 

 

fish

Επειδή όμως δεν είναι τόσο απλό να προσληφθεί η ενδεδειγμένη ποσότητα που χρειάζεται ένας οργανισμός αποκλειστικά μέσω μιας κατάλληλης διατροφής, όσο ενδεχομένως ακούγεται , ευτυχώς υπάρχουν και οι συμπληρωματικές φυσικές πηγές Ωμέγα-3 και βιταμινών, όπως είναι το μουρουνέλαιο. Ένα υψηλής ποιότητας μουρουνέλαιο συνδυάζει τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και τις βιταμίνες D, A και Ε. Τα Ωμέγα-3 υποστηρίζουν τη σωστή λειτουργία της καρδιάς, του εγκεφάλου και της όρασης. Η βιταμίνη D ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στη διατήρηση υγιών οστών και δοντιών. Η βιταμίνη Α ενισχύει την υγεία των ματιών και υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η βιταμίνη Ε προστατεύει τα κύτταρα του σώματός μας έναντι της οξείδωσης.

Ειδικά οι έγκυες γυναίκες και τα μικρά παιδιά, πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα των ψαριών που καταναλώνουν, λόγω της πιθανής παρουσίας ενώσεων υδραργύρου, διοξινών και άλλων ρυπαντών -ουσίες που συσσωρεύονται στα ψάρια λόγω της ρύπανσης των θαλασσών. Γι΄αυτό, συνιστάται να λαμβάνουν ποιοτικά συμπληρώματα, καθώς αυτά υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους για τυχόν ύπαρξη βαρέων μετάλλων και άλλων τοξικών ουσιών. 

Στην εγκυμοσύνη, για την καλή ανάπτυξη του παιδιού, η γυναίκα πρέπει να τρέφεται σωστά, καθώς πέρα από τις δικές της ανάγκες, καλύπτει και τις δικές του. Μερικές φορές όμως, για διάφορους λόγους, η τροφή δεν μπορεί να καλύψει τις απαιτούμενες ανάγκες στα πιο πάνω αναφερόμενα συστατικά. Ως εκ τούτου, σε συνεργασία με τον οικογενειακό γιατρό, θα πρέπει να εξετάζεται η συμπλήρωση της συνήθους δίαιτας.

Το ίδιο ισχύει και στη συνέχεια κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Οι θηλάζουσες  μητέρες συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερο ότι η διατροφή τους έχει τεράστια επίδραση στα παιδιά τους. Η μητέρα με την τροφή περνά στο μωρό διατροφικές συνήθειες, το διδάσκει και του δίνει τις γεύσεις,  που σύντομα θα ενσωματώσει στη διατροφή του. Είναι αυτονόητο ότι για τα μωρά που θηλάζουν η μόνη πηγή θρεπτικών συστατικών, περιλαμβανομένων των Ωμέγα-3, είναι το μητρικό γάλα. Γι΄αυτό και οι ειδικοί δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στον ρόλο που παίζουν στη ζωή της μητέρας και του μωρού.  

 

Thumbnail

Η επιλογή της διατροφής των παιδιών καθορίζει και την πορεία της υγείας τους. Όπως φαίνεται όμως μέσα από έρευνες σε διάφορες χώρες, δεν έχουμε πάντα επίγνωση της σημασίας των πολυακόρεστων Ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, τη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου.  Παρόλο που το μουρουνέλαιο και άλλα ιχθυέλαια αναγνωρίζονται ως πολύ σημαντικά προϊόντα (δεύτερα μετά το γάλα), δίνονται σχετικά σπάνια στα παιδιά.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι υπάρχουν αναφορές ακόμη και στη Βίβλο για το ιχθυέλαιο. Ωστόσο, η πατρίδα του μουρουνέλαιου θεωρείται η Νορβηγία. Στη χώρα, το μουρουνέλαιο παράγεται πάνω από χίλια χρόνια. Στο παρελθόν το χρησιμοποιούσαν κυρίως για την επεξεργασία δερμάτων, για τη συντήρηση δαπέδων και τοίχων των σπιτιών εκτεθειμένων στον άνεμο, ακόμη και σε λάμπες φωτισμού. Οι εξαιρετικές του ιδιότητες στην υγεία ανακαλύφθηκαν πολύ αργότερα. Συγκεκριμένα, κατά τον 17ο αιώνα παρατηρήθηκε ότι η κατανάλωση μουρουνελαίου είχε ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία, οπότε ορισμένοι γιατροί συνέστησαν τη χρήση του για τη θεραπεία της ραχίτιδας και των ρευματισμών. Η διαδικασία παραγωγής όμως του μουρουνέλαιου έκανε τη γεύση και τη μυρωδιά του τόσο δυσάρεστη, που λίγοι άνθρωποι μπορούσαν να το πιούν.

 

Thumbnail 

Αυτό βέβαια ήταν πριν ο Νορβηγός φαρμακοποιός Peter Möller αναλάβει δράση, καθώς ήταν αποφασισμένος να εφαρμόσει για πρώτη φορά την ιδέα της ευρείας χρήσης του μουρουνέλαιου για λόγους υγείας. Το 1854, ίδρυσε στα νησιά Lofoten της Νορβηγίας, το πρώτο εργοστάσιο με πατενταρισμένη διαδικασία παραγωγής του μουρουνέλαιου. Εισήγαγε, μεταξύ άλλων, τη μέθοδο χρήσης ατμού, η οποία απέτρεπε την οξείδωση και τη σήψη, εξασφαλίζοντας τη διατήρηση των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών του μουρουνέλαιου. Η μέθοδος που αναπτύχθηκε τότε παραμένει σχεδόν αμετάβλητη μέχρι σήμερα και είναι γνωστή ως «μέθοδος Möller»

Το μουρουνέλαιο Möller’s είναι λάδι από το συκώτι μουρούνας και παράγεται σύμφωνα με παραδοσιακές συνταγές της Νορβηγίας. Είναι μια πλούσια φυσική πηγή Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και βιταμινών Α και D. Προέρχεται από ψάρια των καθαρότερων νερών του Αρκτικού Ωκεανού.  

 

 MOLLERS

Θα χαρείς λοιπόν να μάθεις πως ο Οργανισμός Κώστας Παπαέλληνα ξεκίνησε συνεργασία με την εταιρεία συμπληρωμάτων διατροφής MOLLER’S, με σκοπό την εισαγωγή, διανομή και λιανική πώληση στην Κύπρο. 

Αν η μέχρι τώρα επαφή σου με το μουρουνέλαια δεν σου άφησε και την καλύτερη εντύπωση λόγω της γεύσης, να ξέρεις πως αυτό δεν ισχύει με το MOLLER’S. Έχει βραβευθεί στην κατηγορία “προϊόντα διατροφής και υγείας” από το Διεθνές Ινστιτούτο Γεύσης και Ποιότητας στις Βρυξέλλες, που κάθε χρόνο δοκιμάζει τα προϊόντα ως προς την οσμή, τη γεύση και την αίσθηση που αφήνουν μετά την κατάποση. Το γεγονός αυτό, πιστοποιεί την εξαιρετική ποιότητα και καθαρότητα των πρώτων υλών, τα υψηλά πρότυπα της παραγωγικής διαδικασίας,καθώς και τους αυστηρούς ποιοτικούς ελέγχους που ακολουθούνται. 

Το αυθεντικό νορβηγικό μουρουνέλαιο MOLLER’S κυκλοφορεί σε υγρή μορφή, σε συνδυασμό μουρουνέλαιου και ιχθυέλαιου σε κάψουλες, καθώς επίσης σε ζελεδάκια σε μορφή ψαριών για τα μικρά παιδιά. Γιατί πέρα από τη γεύση, οι μικροί δίνουν πρώτα σημασία στην εμφάνιση! 

 MOLLERS

Μπορείς να μάθεις περισσότερο για το μουρουνέλαιο MOLLER’S,  που αποτελεί πολύτιμο θησαυρό κάθε οικογένειας από το 1854 ΕΔΩ  

 

 

 

 

 

 

 

Home