Thumbnail

Δεν γίνεται να θυμόμαστε τους σκύλους όποτε μας κλείνουν μέσα Δεν γίνεται να θυμόμαστε τους σκύλους όποτε μας κλείνουν μέσα

Το φαινόμενο άρχισε ήδη να παρατηρείται στη Θεσσαλονίκη και ελπίζουμε να μη γίνει "μόδα" και στην Κύπρο
Oι περιστασιακοί "φιλόζωοι" δεν είναι κάτι καινούργιο και αποτελούν έναν από τους βασικούς λόγους που γεμίζουν τα καταφύγια. Άνθρωποι που με την πρώτη ευκαιρία εγκαταλείπουν το ζώο τους, ακόμη και γιατί θεωρούν πως τους σκέκεται εμπόδιο στις καλοκαιρινές τους διακοπές. Και αυτό γιατί κάποιοι αποκτούν κατοικίδιο χωρίς να είναι απόλυτα συνειδητοποιημένοι της ευθύνης και της δέσμευσης που αναλαμβάνουν.

Φαίνεται πως κάποιοι άνθρωποι δεν βάζουν μυαλό. Ωστόσο, αυτή τους η ανευθυνότητά έχει ως θύματα ανυπεράσπιστα σκυλιά. 

Αυτό τουλάχιστον καταδεικνύει η είδηση που θέλει κάτοικους της Θεσσαλονίκης να ζητούν τις τελευταίες μέρες να υιοθετήσουν αδέσποτα με fast track διαδικασίες. Όπως ήταν αναμενομένο, οι υπεύθυνοι των διάφορων φιλοζωικών οργάνωσεων αντιλήφθηκαν πως αυτή η ξαφνική και απρόσμενη ζήτηση συνδέεται άμεσα με το γεγονός ότι η κυκλοφορία στην πόλη επιτρέπεται από τις 09:00 μέχρι τις 17:00, ενώ αναμένονται ακόμη πιο σκληροί περιορισμοί στις μετακινήσεις. Μέσα στις εξαιρέσεις πάντα περιλαμβάνονται οι βόλτες με τον σκύλο, καθώς οι αρμόδιοι κάθε φορά λαμβάνουν υπόψη αυτή την παράμετρο. 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ: Είσαι έτοιμος να ζήσεις μ’ έναν σκύλο; 

dog

Δυστυχώς όμως φαίνεται πως κάποιοι "έξυπνοι" θεωρούν ότι μπορούν να ξεγελάσουν τις Αρχές και να κάνουν ανενόχλητοι τις βόλτες τους, φτάνει να αποκτήσουν έναν σκύλο. Το τι θα απογίνει μετά ο σκύλος, όλοι το συμπεραίνουμε. Με την ίδια ευκολία που κάποιος τον απέκτησε, με την ίδια ευκολία θα προσπαθήσει να τον "ξεφορτωθεί¨". Πάλι καλά, που οι φιλοζωϊκές είναι υποψιασμένες και κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να διασφαλίσουν ότι κάθε αδέσποτο θα καταλήξει σε καλά και αξιόπιστα χέρια. 

Επειδή λοιπόν λένε πως η επανάληψη είναι η μήτηρ πάσης μαθήσεως, θα το πούμε για πολλοστή φορά, μπας και το εμπεδώσουν κάποιοι. Οι σκύλοι δεν είναι λούτρινα. Εκτός από πίστη, αφοσίωση και συντροφιά, είναι και μια μεγάλη ευθύνη. Αν πιστεύεις πως δεν είσαι σε θέση να ανταπεξέλθεις, πολύ απλά μην την αναλάβεις. Και επειδή πλησιάζουν Χριστούγεννα και κάποιοι γονείς θα υποκύψουν στις "πιέσεις" των παιδιών τους να τους πάρουν σκύλο, πρέπει να θυμούνται επίσης πως δεν είναι κουρδιστό παιχνίδι. Χρειάζεται χρόνο, φροντίδα και υπομονή.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αδέσποτα στην παγωνιά: Τι μπορείς να κάνεις ώστε να μην υποφέρουν από το κρύο;

Κάποιος πρέπει να ταϊσει τον σκύλο όταν πεινάσει, να τον πάει στον κτηνίατρο, να τον πάει βόλτα, να του δώσει κάποια λιχουδιά και να του παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον για διαμονή.

Ένα σκυλί δεν έχει μόνο έξοδα. Αυτό που έχει μεγαλύτερη ανάγκη και πρέπει να βεβαιωθείς ότι μπορείς να του το προσφέρεις, είναι πίστη και φροντίδα. Αλλιώς, κάτσε στον καναπέ σου και άσε τον σκύλο του καταφυγίου, ήσυχο. Θα βρεθεί κάποιος που μπορεί πραγματικά να κρατήσει τη δέσμευσή του. 

 

 

Home