Thumbnail

H απόλυτη συνταγή για σπιτικό ψωμί από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου H απόλυτη συνταγή για σπιτικό ψωμί από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Είναι πανεύκολη και θα την φτιάχνεις ξανά και ξανά
Αν είσαι φανατική του σπιτικού φαγητού, αυτή η συνταγή για ψωμί θα σου λύσει τα χέρια.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λαχταριστό french toast

 

Υλικά :

  • 1 κιλό αλεύρι σταρένιο (σκληρό)
  • 50 γραμ. φρέσκια μαγιά (ή δυο φακελάκια ξερή)
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • 3 κ.γλ. αλάτι
  • 2½ φλ. χλιαρό νερό (περίπου)
  • λίγο σουσάμι

     

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η σοκολατόπιτα των 3' από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

 

Εκτέλεση :

  • Για να φτιάξεις τη βασική συνταγή για ψωμί, ενεργοποιείς πρώτα τη μαγιά. Τη διαλύείς σε ένα μπολ, πασπαλίζεις με λίγη ζάχαρη και ρίχνεις λίγο νερό. Ανακατεύεις να διαλυθεί. Σκεπάζεις με μεμβράνη και αφήνεις για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτεις στο αλεύρι.
  • Κοσκινίζεις το αλεύρι σε μια λεκάνη. Προσθέτεις τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύεις. Προσθέτεις το νερό λίγο λίγο και ζυμώνεις. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν μαζευτεί σε μπάλα και καθαρίσουν τα τοιχώματα της λεκάνης. Τη βγάζεις στον πάγκο και τη ζυμώνεις για 10 λεπτά μέχρι να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια.
  • Μαζεύεις τη ζύμη σε μπάλα με τις ενώσεις προς τα κάτω. Τη βάζεις σε λαδωμένο μπολ και τη σκεπάζεις καλά. Την αφήνεις 40 λεπτά να ανέβει. Έπειτα τη βγάζεις στον πάγκο και τη ζυμώνεις για λίγο.
  • Τη χωρίζεις σε 3 μέρη. Πλάθοεις καρβελάκι ή φραντζόλες και τα κυλάς σε σουσάμι. Τα αραδιάζεις σε λαμαρίνα πασπαλισμένη με αλεύρι, τα σκεπάζεις και τα αφήνεις να διπλασιαστούν σε όγκο. Όταν φουσκώσουν τα καρβελάκια (θα χρειαστούν από 1 έως 2 ώρες, ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου) τα χαράζεις σε 2-3 σημεία και τα ψήνεις στους 200 βαθμούς C για 35-40 λεπτά.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου σού δίνει την απόλυτη συνταγή για αντιοξειδωτική σαλάτα

Πηγή

Home