Thumbnail

Πώς με την επιλογή του σολομού σου προστατεύεις το περιβάλλον Πώς με την επιλογή του σολομού σου προστατεύεις το περιβάλλον

Και όμως, αυτή η φαινομενικά απλή κίνηση, έχει τεράστιο αντίκτυπο
Προφανώς, έχεις ξανακούσει για το λεγόμενο φαινόμενο της πεταλούδας. Πως αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα, θέλοντας να καταδείξει πόσο ευαίσθητη είναι η εξάρτηση ενός συστήματος από τις αρχικές συνθήκες. Μια μεταφορά που ταιριάζει γάντι στην προκειμένη, αφού η επιλογή σολομού που κάνεις εσύ σε ένα σούπερ μάρκετ στην Κύπρο, μπορεί να μην το συνειδητοποιείς, αλλά έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Αφού εικάζουμε πως με τον πρόλογο σού έχουμε εφιστήσει την προσοχή και κεντρίσει το ενδιαφέρον, ας πάμε στο δια ταύτα, που δεν είναι άλλο από το πόσο σημαντικό είναι να ξέρεις να "διαβάζεις" τις ετικέτες όταν κάνεις τα εβδομαδιαία σου ψώνια. Γιατί τίποτα τη σήμερον ημέρα δεν πρέπει να το παίρνεις αψήφιστα. 

Είσαι λοιπόν μπροστά από τα ψυγεία. Τι κάνεις; Παίρνεις απλά μια συσκευασία κατεψυγμένου σολομού και τη ρίχνεις στο καλάθι; Αν μόλις απάντησες καταφατικά, τότε κάνεις λάθος και μάλιστα, μεγάλο. Πρέπει επάνω στη συσκευασία να αναγράφεται η πιστοποίηση ASC. 

Αν δεν ξέρεις περί τίνος πρόκειται, να σε ενημερώσουμε πως το Aquaculture Stewardship Council (ASC) είναι ένας ανεξάρτητος, διεθνής, μη κερδοσκοπικός οργανισμός. O ρόλος του είναι να διαχειρίζεται το παγκόσμιο πρόγραμμα πιστοποίησης και επισήμανσης για υπεύθυνη υδατοκαλλιέργεια.

Έτσι διασφαλίζει  πως ελαχιστοποιούνται οι αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και δημιουργείται ένας κόσμος όπου η υδατοκαλλιέργεια διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην παροχή τροφίμων και κοινωνικών παροχών για την ανθρωπότητα. Για να το καταφέρει αυτό, συνεργάζεται με παραγωγούς υδατοκαλλιέργειας, μεταποιητές θαλασσινών, εταιρείες λιανικής και υπηρεσίες τροφίμων, επιστήμονες, ομάδες συντήρησης, ακόμη και με καταναλωτές. 

salmon

 

Η εκτροφή του σολομού έχει συσχετιστεί με μια σειρά περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως οι διαφυγές ψαριών, οι αρνητικές επιπτώσεις στον άγριο σολομό, τα πουλιά και σε άλλα θαλάσσια θηλαστικά, η χρήση άγριων ψαριών ως συστατικών στις ζωοτροφές, εισαγωγή ασθενειών και παρασίτων, η χρήση αντιβιοτικών και οι επιπτώσεις της ρύπανσης στην ποιότητα των υδάτων και τον βυθό, που όλα έχουν ως επακόλουθο την καταστροφή της ζωϊκής αλυσίδας. Γι΄αυτό είναι εξαιρετικά καθοριστικός ο ρόλος του Aquaculture Stewardship Council και γι΄αυτό είναι εξίσου σημαντικό εσύ να αγοράζεις συσκευασίες σολομού που φέρουν την πιστοποίηση ASC.

Το πιο κάτω βίντεο θα σε βοηθήσει να αντιληφθείς σε 30 μόλις δευτερόλεπτα πόση σημασία έχει η επιλογή μάρκας όταν αγοράζεις σολομό

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ψητός σολομός με μπρόκολο και γλυκοπατάτες 

Αν αναρωτιέσαι πώς θα το διασφαλίσεις αυτό, πολύ απλά την επόμενη φορά που θα πας στο σούπερ μάρκετ θα αναζητήσεις τον σολομό Findus, με πιστοποίηση ASC, της ομώνυμης σουηδικής εταιρείας, που έχει καταφέρει να εδραιωθεί στα κατεψυγμένα τρόφιμα από το 1945. Μόλις τον μαγειρέψεις, θα αντιληφθείς αμέσως την υψηλή ποιότητα που τον χαρακτηρίζει, ενώ η νοστιμιά του θα κερδίσει ακόμη και τον πιο απαιτητικό γευσιγνώστη. 

Εσύ το μόνο που σου απομένει να κάνεις είναι να βρεις την ιδανική συνταγή, που θα τον αναδείξει ακόμη περισσότερο. Αλλά, ακόμη και γι΄αυτό, σου έχουμε λύση και μάλιστα τρεις! Μπορείς να ετοιμάσεις από σολομό με κρεμώδη σάλτσα από λιαστές ντομάτες, μοσχολέμονο και κόλιανδρο, σολομό πανέ με κρούστα από σουσάμι, συνοδευμένο από Thai λαχανικά στο wok και μαγιονέζα wasabi, μέχρι μπιφτέκι σολομού με γλυκοπικάντικη σάλτσα. Αν δεν έχεις ιδέα πώς να τα φτιάξεις, απλώς δες το πιο κάτω κατατοπιστικό και χρηστικότατο βίντεο. 

 

 

Σε περίπτωση που δεν γνωρίζεις τα οφέλη του σολομού, μπορείς να τα μάθεις ΕΔΩ 

 

 

 

 

 

 

 

Home