Thumbnail

Συνταγή για λαχταριστό τσουρέκι Συνταγή για λαχταριστό τσουρέκι

Φτιάξε μόνη σου το πιο αφράτο και μαστιχωτό τσουρέκι για το Πάσχα
Θέλεις φέτος να φτιάξεις το πιο λαχταριστό και μαλακό τσουρέκι που “λιώνει” στο στόμα, τότε δες παρακάτω τι πρέπει να κάνεις!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σπιτικό πεντανόστιμο πεϊνιρλί

Υλικά:

  • 135 gr βούτυρο
  •  135 gr γάλα πλήρες
  •  200 gr ζάχαρη
  •  5 αυγά
  •  870 gr αλεύρι για τσουρέκι
  •  21 gr ξερή μαγιά
  •  100 gr χλιαρό νερό
  •  ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  •  3 gr μαστίχα
  •  4 gr μαχλέπι

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πεντανόστιμες πατάτες Hasselback με τυρί

 

Εκτέλεση: 

  • Σε ένα μπολ ανακάτεψε το χλιαρό νερό με μια πρέζα ζάχαρη και την μαγιά. Τύλιξε καλά το μπολ με μεμβράνη και άφησέ το για περίπου επτά λεπτά, μέχρι να δράσει η μαγιά και να αρχίσει να φουσκώνει το μείγμα.
  •  Στο μπλέντερ χτύπα την μαστίχα και το μαχλέπι με λίγη ζάχαρη, ώστε να γίνουν σκόνη.
  •  Σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά ζέστανε το βούτυρο με την ζάχαρη και το γάλα. Μόλις λιώσουν τα υλικά, άφησέ τα να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
  •  Σε ένα μεγάλο μπολ πρόσθεσε το μείγμα με το βούτυρο και τέσσερα αυγά και ανακάτεψέ τα καλά με ένα σύρμα. Πρόσθεσε και το μείγμα της μαγιάς και ανακατέψτε καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
  • Στο μίξερ ανακάτεψε σε χαμηλή ταχύτητα το αλεύρι, την μαστίχα, το μαχλέπι, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μείγμα με το βούτυρο και την μαγιά. Μόλις το μείγμα αρχίσει να ομογενοποιείται αύξησε την ταχύτητα σε μεσαία και συνέχισε το χτύπημα για περίπου 15 λεπτά, μέχρι η ζύμη να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου του μίξερ, αλλά να παραμένει κολλώδης και μαλακή.
  • Κάλυψε την ζύμη με μεμβράνη και άφησέ την να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου τρεις ώρες.
  • Αφού φουσκώσει η ζύμη, επεξεργάσου την απαλά για λίγο στα χέρια και κόψ’ την σε έξι μερίδες. Πάρε κάθε μερίδα και άνοιξέ την σε ρολό. Πιάσε τις δύο άκρες του ρολού και άρχισε να το τινάζεις στον αέρα πάνω- κάτω, ώστε να μακρύνει και να γίνει λωρίδα. Με τον ίδιο τρόπο άνοιξε άλλες δύο λωρίδες και πλέξε ένα τσουρέκι με τρεις πλεξούδες.
  • Κάνε το ίδιο και με την υπόλοιπη ζύμη, ώστε να σχηματίσεις και το δεύτερο τσουρέκι και άφησέ τα σε ένα ταψί με λαδόκολλα σε ζεστό μέρος για άλλη τουλάχιστον μία ώρα, μέχρι να διπλασιαστούν σε μέγεθος.
  • Σε ένα μικρό μπολ ανακάτεψε το ένα αυγό που σου έχει μείνει με μια κουταλιά νερό και άλειψε τα τσουρέκια απαλά με ένα πινέλο.
  • Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 40 με 50 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Μόλις ετοιμαστούν, άφησέ τα να κρυώσουν τελείως πριν τα επεξεργαστείς.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αφράτο κέικ με γιαούρτι

 

Πηγή 

Home