Thumbnail

4 μύθοι που (ίσως) πιστεύεις ακόμα για το περπάτημα 4 μύθοι που (ίσως) πιστεύεις ακόμα για το περπάτημα

Το περπάτημα ως άσκηση πρέπει να κερδίσει τον σεβασμό που του αξίζει
Το περπάτημα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις πιο δημοφιλείς σωματικές δραστηριότητες με περισσότερους από 145 εκατομμύρια ενήλικες να δένουν τακτικά τα αθλητικά τους παπούτσια και να πηγαίνουν για βάδιση.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ :Τελικά, να κάνεις άσκηση στην περίοδο σου;

 

Πιο κάτω, ο γυμναστής Βαγγέλης Κωνσταντόπουλος, απαντάει στους 4 πιο κοινούς μύθους για το περπάτημα. 

 

Μύθος 1: Τα 10 χιλιάδες βήματα ο στόχος
Υπάρχει ένα υπέροχο συναίσθημα ολοκλήρωσης όταν το πρόγραμμα παρακολούθησης της φυσικής κατάστασης βουίζει για να σου δείξει ότι έχεις κάνει 10.000 βήματα. Αλλά αυτό μπορεί να είναι ένας αυθαίρετος στόχος.

Ναι, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι το περπάτημα 10.000 βημάτων την ημέρα σχετίζεται με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και βελτιωμένη ανοχή στη γλυκόζη, αλλά η ιδέα του βαδίσματος που ισοδυναμεί με περίπου 8 χιλιόμετρα την ημέρα θα μπορούσε να φαίνεται υπερβολική, ιδιαίτερα για τους νέους ασκούμενους.

Το περπάτημα 10.000 βημάτων θα έχει οφέλη για την υγεία αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι  υπάρχει όφελος ακόμη και με λιγότερα βήματα από αυτά.


Μύθος 2: Το περπάτημα δεν βοηθάει με την απώλεια κιλών
Μια αργή βόλτα γύρω από τη γειτονιά δεν πρόκειται να μετακινήσει τη βελόνα στη ζυγαριά. Για να χάσεις βάρος με μια προπόνηση βάδισης, προτείνεται η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης.

Σε μια μελέτη  του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια βρέθηκε ότι υπέρβαρες γυναίκες που έκαναν τρεις περιπάτους υψηλής έντασης 30 λεπτών  και δύο περιπάτους με μέτριο ρυθμό την εβδομάδα για 12 εβδομάδες, έχασαν έξι φορές περισσότερο λίπος από γυναίκες που έκαναν μια αργή βόλτα τις ίδιες φορές ανά εβδομάδα. Μια δεύτερη μελέτη διαπίστωσε ότι η μεταβαλλόμενη ταχύτητα έκαιγε έως και 20% περισσότερες θερμίδες από ότι όταν ο ρυθμός δε μεταβαλλόταν.

Η ενσωμάτωση της διαλειμματικής προπόνησης υψηλής έντασης στη βάδιση μας είναι απλή. Μετά από μια βόλτα προθέρμανσης 5 λεπτών με αργό ρυθμό, περπάτησε με γρήγορο ρυθμό για 30 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια με κανονικό ρυθμό για 4 λεπτά. Επανάλαβε το διάστημα τέσσερις φορές.


 

περπατημα

pexels.com/photo/woman-standing-near-the-concrete-stairs-8401878/

 

Μύθος 3: Το περπάτημα είναι μόνο για όσους δεν μπορούν να τρέξουν
Το περπάτημα μπορεί να είναι μια άσκηση που βοηθά τους νέους ασκούμενους να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή τους υγεία και την αντοχή τους στη μετάβαση στο τρέξιμο, αλλά δεν θέλουν όλοι οι ασκούμενοι να τρέξουν — και αυτό είναι εντάξει.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology διαπίστωσε ότι τα ποσοστά υπέρτασης, υψηλής χοληστερόλης, καρδιακών παθήσεων και διαβήτη ήταν χαμηλότερα για τους τακτικούς περιπατητές από ότι για τους δρομείς.

Εάν ξεκινήσεις το περπάτημα σήμερα, θα νιώσεις αμέσως καλύτερα και θα ξέρεις ότι κάνεις κάτι καλό για το σώμα, το μυαλό και την ψυχή σου.

 

Μύθος 4: Το δυναμικό βάδισμα είναι ο μόνος τρόπος για να δεις αποτελέσματα
Ένα γρήγορο περπάτημα είναι εξαιρετικό για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης, για την ενίσχυση της αντοχής των οστών και για τη μείωση του κινδύνου ασθενειών που κυμαίνονται από καρδιακές παθήσεις και διαβήτη έως ορισμένους καρκίνους.

Η επιτάχυνση του ρυθμού μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να κάψεις περισσότερες θερμίδες. Το περπάτημα 10.000 βημάτων με ρυθμό 6 χλμ την ώρα καίει περίπου 153 θερμίδες περισσότερες από το περπάτημα της αντίστοιχης απόστασης με 3.5 χλμ μίλια την ώρα. Αλλά η ανάγκη για ταχύτητα δεν είναι απαραίτητη για μια σταθερή προπόνηση βάδισης.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: 5 tips που προτείνουν οι διατροφολόγοι για άμεση απώλεια βάρους

 

Πηγή

 

κεντρική φώτο: pexels.com/photo/a-woman-walking-down-the-stairs-8554958/

Home