Thumbnail

Γιατί να αγαπήσεις τη μοναξιά σου Γιατί να αγαπήσεις τη μοναξιά σου

Μοναξιά ή μοναχικότητα; Δύο λέξεις που στο άκουσμα τους σου προκαλούν ένα σωρό συνασθήματα
Τις πλείστες φορές, όσο και να θέλουμε να ωραιοποιήσουμε τις δυο αυτές λέξεις, δεν βρίσκουμε τα κατάλληλα επίθετα. Έχουμε συνδέσει τη μοναξιά με κάτι άσχημο και κάτι λυπηρό. Είναι πραγματικά λυπηρό κάποιος να νιώθει μόνος ή ακόμη χειρότερο να βλέπουμε κάποιον να είναι μόνος. Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να έχουν στο μυαλό τους την εντύπωση ότι αυτοί οι μοναχικοί  άνθρωποι έχουν κάποιο «πρόβλημα» και ότι όλο αυτό προέρχεται από την αντικοινωνική συμπεριφορά τους. Δεν είναι όμως πάντα αυτή η αιτία της απομόνωσής τους.

Γράφει η Μαρία Προδρόμου* 

Σίγουρα, υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων που πραγματικά είναι μόνοι τους και βιώνουν τη μοναξιά στο μέγιστο βαθμό. Πολλοί άνθρωποι φοβούνται τις ανθρώπινες σχέσεις και στην προσπάθεια τους να κοινωνικοποιηθούν, κατηγορούν τον εαυτό τους ότι κάνουν κάτι λάθος. Έτσι, απομακρύνονται από τους άλλους. Επιλέγουν να απομονωθούν από τους δίπλα τους για να αποφύγουν την περιθωριοποιήση και την απόρριψη. Ωστόσο, έτσι ξεγελούν τον εαυτό τους και οδηγούνται από μόνοι τους στη μοναξιά. Μια μοναξιά που λειτουργεί καταλυτικά γι΄ αυτούς! Δεν την επέλεξαν, αλλά έγινε μέρος της ζωής τους και δεν μπορούν να ξεφύγουν από αυτήν. Είναι τρομακτικό, γιατί σε αυτό του είδους τη μοναξιά, είσαι εσύ και ο εαυτός σου, και κυρίως έρχεσαι αντιμέτωπος με τις σκέψεις σου, με όλα αυτά που φοβάσαι .

Ιδίως όταν δεν αγαπάς όσο θα έπρεπε τον εαυτό σου, η μοναξιά έρχεται να σε «τιμωρήσει» και να σου δείξει την πιο απάνθρωπη πλευρά της. Η μοναξιά σε αυτό το σημειο αρχίζει να σε πνίγει και εδώ αρχίζουν ένα σωρό ερωτήματα; Πού πήγαν όλοι; Τι έκανα λάθος; Μήπως φταίω εγώ; Και αρχίζεις ν΄αναπολείς φίλους, συγγενείς και σχέσεις που δεν κατάφεραν να ορθοποδήσουν στο τέλος της ημέρας.  Και περιμένεις το τηλέφωνο να χτυπήσει, αλλά κανείς δεν είναι εκεί για  σένα. Θέλεις σε κάποιον να μιλήσεις, αλλά κανείς δεν έχει χρόνο για σένα. Η μοναξιά τώρα αρχίζει να σε πνίγει και εσύ ανίκανος, περισσότερο από ποτέ, αρχίζεις να κλείνεσαι στο καβούκι της άνεσης σου για να μην υποφέρεις άλλο πια. 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζήλια: Ένα τέρας-προϊόν της παιδικής ηλικίας

Thumbnail

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τόνωσε την αυτοπεποίθησή σου και να δες διαφορά στην καριέρα σου

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και τύποι ανθρώπων που τη μοναξιά τους την έκαναν φίλη καλή. Γι αυτούς να μην έχεις κανένα ίχνος λύπησης. Δεν είναι μαρτύριο, ούτε κενό, είναι απλώς μια λύτρωση. Αυτού του είδους μοναξιάς, λίγοι είναι σε θέση να το αντέξουν. Οι πραγματικά δυνατοί! Άνθρωποι που δεν φοβούνται, ούτε διστάζουν να «στήσουν» στον τοίχο το εγώ τους και να το αντιμετωπίσουν. Που απολαμβάνουν να ακούν μελαγχολικά τραγούδια χωρίς να δακρύζουν, χωρίς να νιώθουν μοναξιά. Που ακόμα και μόνοι τους βρίσκουν επικοδομητικούς τρόπους για να περνούν ευχάριστα την ώρα τους. Που περνούν μόνοι τους ωραία και περιμένουν την ώρα για να απομονωθούν. Δεν είναι τρελοί, ούτε αναίσθητοι. Ειναι απλά άνθρωποι που αφιερώνουν πολύ χρόνο με τον εαυτό τους και βρίσκουν ένα σωρό ενδιαφέροντα πράγματα  να κάνουν. 

Και κάτι τελευταίο, που αξίζει να έχεις στο μυαλό σου. Η ευτυχία στη ζωή βασίζεται στη συναναστροφή με τους άλλους, αλλά και στην επαφή με τον εαυτό σου. Προσπάθησε να βρεις την ισορροπία ανάμεσα σε αυτά τα δύο. Αντί να εστιάζεις στα κομμάτια του εαυτού σου που δεν σου αρέσουν και τόσο, προσπάθησε να δώσεις χρόνο σε σένα να αγαπηθείς και να βελτιώσεις ό,τι δεν σου αρέσει. Αρχισε να κτίζεις λιθαράκι-λιθαράκι την αυτοεκτίμηση σου και θα το δεις πως θα αρχίσεις να αγαπάς τον εαυτό σου και να τον αποδέχεσαι όπως είναι. 

Αγάπησε τη μοναξιά σου, αρκεί να μην την αφήσεις να γίνει αποκλειστικό κομμάτι της ζωής σου. Μάθε να ζεις με τη μοναξιά σου ίσα-ίσα για να ανακαλύπτεις ακόμη περισσότερες τις πτυχές του εαυτού σου που είχες κρυφές. Η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου εξαρτάται απο σένα. Δώσε αγάπη στη μοναξιά σου και μην την φοβηθείς. Δες το ως μια πρόκληση για να βελτιωθείς, αλλά και για να βελτιώσεις τις κοινωνικές σου σχέσεις. Αν δεν προσπαθήσεις εσύ ν΄αλλάξεις την κατάσταση, δεν θα νιώσεις ποτέ καλύτερα. Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να μοιραστούν τη μοναξιά τους μαζί σου! Άδραξε την ευκαιρία και η ζωή θα σε ανταμείψει στο έπακρο! Φτάνει να σε αγαπάς όσο πρέπει! 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έτσι θα οργανώσεις (σωστά) τα οικονομικά σου


 *Η Μαρία Προδρόμου είναι αναγνώστρια του Mylife. Μπορείς αν θες να στείλεις κι εσύ κείμενά σου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected] 

maria

 

Home