Thumbnail

Γιατί πρέπει να σταματήσεις να ασκείς αρνητική κριτική στους άλλους Γιατί πρέπει να σταματήσεις να ασκείς αρνητική κριτική στους άλλους

Καταρχάς, γιατί πρέπει να ασχοληθείς με τη δική σου ζωή, αντί των άλλων
Κατά δεύτερο, για την ισορροπία της ψυχικής σου υγείας.

Μπορεί να μην το αντιλαμβάνεσαι, αλλά όταν ασκείς αρνητική κριτική στους άλλους, κάνεις κακό στον ίδιο σου τον εαυτό. 

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πρέπει να είσαι σε θέση να διαχωρίσεις την αρνητική από την εποικοδομητική κριτιτική. 

Ακολούθως, πρέπει να γνωρίζεις το άτομο στο οποίο απευθύνεσαι. Πριν του πεις οτιδήποτε, οφείλεις να αναρωτηθείς. Το γνωρίζεις πραγματικά; Αν ναι, ίσως μπορείς να κατανοήσεις καλύτερα κάποιες συμπεριφορές του. 

Μετά, πρέπει να σκεφτείς το αντίκτυπο της κριτικής που ασκείς. Εάν πρόκειται να πληγώσεις ή να προβληματίσεις τον άλλο περισσότερο από όσο θα τον ωφελήσεις, τότε καλύτερα να ξανά σκεφτείς αυτό που πρόκειται να πεις. Όσο εύκολο και αν είναι να πεις κάτι χωρίς να σκεφτείς τις συνέπειες, άλλο τόσο εύκολο είναι να θυμάσαι πάντα πως πάνω από όλα είσαι άνθρωπος. Συνεπώς δεν χρειάζεται να κρίνεις σε μόνιμη βάση με αυστηρότητα.

Ακολούθως, "εκπαίδευσε" τον εαυτό σου στο να νιώθει το συναίσθημα της ευγνωμοσύνης. Αντί να ασκείς αρνητική κριτική, βρίσκε τρόπους να βοηθήσεις με όποιον τρόπο μπορείς. Έτσι, θα σταματήσεις να βλέπεις γύρω σου μόνο τα αρνητικά. 

Δες επίσης: 4 μύθοι για την ψυχική υγεία

arnitiki kritiki

Για να "σπάσεις" τον φαύλο κύκλο της επικριτικής σου συμπεριφοράς, είναι σημαντικό να θέσεις  κάποια βασικά ερωτήματα στον εαυτό σου, που σταδιακά θα σε οδηγήσουν στην αυτογνωσία. Έχεις στα αλήθεια το δικαίωμα να κρίνεις τους άλλους; Γιατί σε νοιάζει τι κάνει κάποιος άλλος περισσότερο από το τι κάνεις εσύ; Αν βρισκόσουν στη θέση του/της πως θα αντιμετώπιζες εσύ εκείνη την κατάσταση; Είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως η έντονη αρνητική κριτική συχνά αποτελεί καμουφλάζ κάποιων δικών μας δυσλειτουργιών. Συνήθως συνδέεται με την ανασφάλεια, καθώς και την έλλειψη αυτοπεποίθησης.

Οπότε, ενδυνάμωσε την ενσυναίσθησή σου. Επικεντρώσου περισσότερο στην καλοσύνη και τη συμπόνοια, παρά στην αρνητική κριτική. Μόλις η αυτοβελτίωση γίνει μέρος της καθημερινότητάς σου και η κακιά συνήθεια της αρνητικής κριτικής πάψει να τροφοδοτεί τις προσωπικές σου αδυναμίες, θα ανακαλύψεις πως το να αισθάνεσαι καλά με τον εαυτό σου είναι πολύ πιο σημαντικό από οτιδήποτε άλλο! 

Διάβασε ακόμη

Πώς οι πολλές ευθύνες της μητρότητας επηρέαζουν την ψυχική υγεία μιας γυναίκας

Τι είναι η κατάθλιψη του φθινοπώρου, αλλιώς εποχική συναισθηματική διαταραχή

 

 

Πηγή 

Home