Thumbnail

Μήπως τα δώρα Χριστουγέννων επηρεάζουν τις σχέσεις; Μήπως τα δώρα Χριστουγέννων επηρεάζουν τις σχέσεις;

Δες το "savoir vivre" των δώρων
Η αγορά των Χριστουγεννιάτικων δώρων είναι σκληρή δουλειά: χρειάζεται να αφιερώσεις χρόνο, χρήματα και σκέψη!

Τι χρειάζεται να ξέρεις όταν ανταλλάσσεις δώρα τα Χριστούγεννα;
 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: 5+1 συνήθειες που έχουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι 

Κάποιοι άνθρωποι αισθάνονται φόβο και άγχος όταν επιλέγουν το κατάλληλο Χριστουγεννιάτικο δώρο. Ευτυχώς, η ψυχολογία έχει κάποιες συμβουλές για αυτό:

1. Τι είδους δώρο να επιλέξεις; Υπάρχουν δύο στρατηγικές για την επιλογή ενός δώρου. Η πρώτη είναι αυτή που (α) έχει ως “επίκεντρο τον αποδέκτη”- στην οποία προσπαθείς να επιλέξεις ένα δώρο που θα αντανακλά την ποιότητα ή τα ενδιαφέροντα του αποδέκτη. Η δεύτερη (β) έχει ως “επίκεντρο τον αποστολέα” – στην οποία το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον αποστολέα καθώς το δώρο αντανακλά την προσωπικότητά του ή αποκαλύπτει κάτι για αυτόν ως άτομο. Αλλά ποια είναι η καλύτερη επιλογή;

Σε μια σειρά μελετών που πραγματοποιήθηκαν, οι ερευνητές βρήκαν ότι ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι αρχικά φαντάζονταν πιο σωστή τη στρατηγική στην οποία επίκεντρο είναι ο αποδέκτης, βρέθηκε τελικά πως όσοι έλαβαν δώρα ένιωσαν πιο θερμά και κοντά όταν τα δώρα ήταν επιλεγμένα με επίκεντρο τον αποστολέα. Φαίνεται ότι υπάρχει μεγαλύτερη σημασία στο να δίνει κάποιος δώρα που να αντανακλούν την προσωπικότητά του ή τις προτιμήσεις του, από το να προσπαθεί να αποδείξει πόσα καλά σας ξέρει αγοράζοντας κάτι που νομίζει ότι θα σας αρέσει.

Τελικά, τα δώρα είναι συμβολικά για αυτόν που τα προσφέρει – ειδικά τα δώρα στα οποία αφιερώθηκε χρόνος και προσπάθεια για να βρεθούν – και αυτό εκτιμάται!

Το πρόβλημα με τα δώρα που έχουν ως επίκεντρο τον αποδέκτη είναι πως απαιτούν περισσότερο χρόνο καθώς προσπαθείτε να μαντέψετε τι θα άρεσε στο πρόσωπο αυτό. Μια στρατηγική είναι απλά να ρωτήσετε το άλλο άτομο τι θα ήθελε. Οι έρευνες δείχνουν ότι παρόλο που αυτοί που προσφέρουν δώρα υποθέτουν ότι τα δώρα θα εκτιμηθούν το ίδιο είτε ερωτηθούν οι αποδέκτες είτε όχι, σχετικά με το τι τους αρέσει, οι αποδέκτες προτιμούν ξεκάθαρα τα δώρα για τα οποία θα ερωτηθούν.

christmas present

2. Να δώσεις χρήματα ως δώρο; Μερικοί άνθρωποι θέλουν να αποφύγουν το ρίσκο ενός αταίριαστου δώρου δίνοντας χρήματα ή giftcards ως δώρο. Αν και γενικά οι αποδέκτες εκτιμούν τα χρήματα στον ίδιο βαθμό όπως και τα δώρα για τα οποία δεν έχουν ερωτηθεί, το να δώσετε χρήματα ως Χριστουγεννιάτικο δώρο δεν είναι μια καλή ιδέα. Και αυτό γιατί τα Χριστούγεννα δεν συνδέονται με τα χρήματα, αλλά με την οικειότητα, και δίνοντας χρήματα αποτυγχάνετε σε αυτό ή στέλνετε το λάθος μήνυμα. Δηλαδή αν δώσετε χρήματα τα Χριστούγεννα βασικά στέλνετε το μήνυμα ότι “Δεν μπορούσα να σκεφτώ για εσένα, πάρε τα χρήματα και ευχαρίστησε τον εαυτό σου. Τόσο αξίζεις για εμένα”.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μήπως έχεις κατάθλιψη και δεν το έχεις καταλάβει; 

 

3. Πώς να αντιδράσεις σε ένα “κακό δώρο”; Ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσεις ότι θα πάρεις αυτό που θέλεις, είναι να το ζητήσεις! Αν δώσεις σε ένα άτομο που θέλει να σου κάνει ένα δώρο μια λίστα με πράγματα που σου αρέσουν, πολλές φορές το άτομο πιστεύει ότι θα ήμασταν χαρούμενοι και με κάτι που δεν υπάρχει στη λίστα. Αλλά αν ζητήσεις μόνο ένα πράγμα, ο αποστολέας είναι πιο πιθανό να καταλάβει ότι το θέλεις περισσότερο από κάθε τι άλλο που θα μπορούσε από μόνος του να σκεφτεί.

Το πώς θα πρέπει να ανταποκριθείς σε ένα κακό δώρο διαφέρει πολύ από άτομο σε άτομο. Σε μια μελέτη με γυναίκες και άνδρες σε σχέσεις, ζητήθηκε να επιλέξουν δώρο για τον σύντροφό τους από μια γκάμα επιλογών, που είχαν ταξινομηθεί με σειρά προτίμησης. Οι μισοί συμμετέχοντες πήραν αυτό που ήθελαν περισσότερο και οι άλλοι μισοί αυτό που ήθελαν λιγότερο. Όταν οι άνδρες δεν πήραν αυτό που ήθελαν, σκέφτηκαν ότι δεν ταιριάζουν πολύ με τις συντρόφους τους και ότι η σχέση τους δεν θα διαρκέσει πολύ.

Αντίθετα, εκείνες οι γυναίκες που δεν πήραν αυτό που ήθελαν θεώρησαν παρόλο αυτά πως υπάρχει συμβατότητα με τον σύντροφο τους και πως η σχέση τους θα κρατήσει περισσότερο, σε σύγκριση με εκείνες που τελικά πήραν όμορφα δώρα. Αυτό δείχνει ότι οι γυναίκες χρησιμοποιούν περισσότερους ψυχολογικούς μηχανισμούς άμυνας για να προστατευθούν από την επίδραση ενός κακού δώρου – θέλουν να βλέπουν την σχέση τους θετικά. Οι γυναίκες τείνουν να είναι οι κύριοι διοργανωτές των Χριστουγεννιάτικων εορτασμών και κατά μέσο όρο ξοδεύουν περισσότερα για τα Χριστουγεννιάτικα δώρα από ότι οι άνδρες. Ίσως λοιπόν επενδύουν περισσότερο σε μια καλή και ουσιαστική σχέση στην εορταστική περίοδο.

4. Γενικά, οι άνθρωποι προτιμούν τις εμπειρίες από τα αντικείμενα.

Οι άνθρωποι συχνά δυσκολεύονται να διαλέξουν δώρα, με αποτέλεσμα να περιορίζονται σε λίστες των “10 καλύτερων δώρων” και διαδικτυακούς οδηγούς αγορών που έχουν ως στόχο την βελτίωση της σχέσης! Για να κάνεις τον φίλο σου, τον σύντροφό σου ή κάποιο μέλος της οικογένειας να αισθανθεί πιο κοντά σε σένα, μπορείς να του χαρίσεις μια εμπειρία.

Οι εμπειρίες, όπως μια ώρα μασάζ ή τα εισιτήρια για το θέατρο, γενικά μένουν στην μνήμη περισσότερο από ότι τα αντικείμενα. Αλλά μην ξεχνάτε ότι μερικά αντικείμενα, όπως τα βιβλία και ένα μπουκάλι κρασί μπορεί να είναι “εμπειρίες” εφόσον έχουν επιλεχθεί σωστά.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: 10 συμβουλές ζωής από τις γιαγιάδες μας – Ξέρουν αυτές!

 

Πηγή
 

Home