Thumbnail

Νιώθεις κι εσύ….multitasking; Νιώθεις κι εσύ….multitasking;

Ίσως ήρθε η ώρα να σταματήσεις να τα κάνεις όλα ταυτόχρονα
Οι γυναίκες πιστεύουμε ότι μπορούμε να απαντάμε σε emails, να συζητάμε με τις φίλες μας στο messenger, την ίδια στιγμή που ασχολούμαστε με ένα σημαντικό project στη δουλειά. Όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο εγκέφαλος δεν είναι φτιαγμένος για να κάνει περισσότερα από ένα πράγματα ταυτόχρονα.

Σου δίνουμε πέντε, για να ηρεμίσεις και να μην κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα:

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: 4+1 πρωινές συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να μην έχεις άγχος

 

Το multitasking μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στον εγκέφαλο

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Sussex ο εγκέφαλος όσων συνηθίζουν να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα έχει μικρότερη πυκνότητα στον πρόσθιο φλοιό του προσαγωγίου. Πρόκειται για εκείνο το τμήμα που είναι υπεύθυνο για την ενσυναίσθηση και τον έλεγχο των συναισθημάτων. Μάλιστα, η συγκεκριμένη έρευνα διαπίστωσε ότι αυτό το φαινόμενο ήταν ιδιαίτερα έντονο όταν το multitasking περιλαμβάνει τη χρήση πολλών διαφορετικών ηλεκτρονικών συσκευών (υπολογιστής, τηλέφωνο, κ.λπ.). Οι βλάβες αυτές μπορούν μακροπρόθεσμα να επηρεάσουν μόνιμα τη δομή του εγκεφάλου.

 

Mειώνει το IQ

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου έδειξε ότι οι "πρωταθλητές" του multitasking αντιμετωπίζουν πτώση του IQ τους που τους φέρνει στα επίπεδα του IQ παιδιού ηλικίας 8 ετών. Έτσι, την επόμενη φορά που θα σκεφτείς ότι είναι καλή ιδέα να συντάξεις ένα σημαντικό επαγγελματικό μήνυμα την ώρα που τρως, θυμήσου ότι η ποιότητα του αποτελέσματος θα είναι παρόμοια με αυτό που θα πετύχαινε η 8χρονη ανιψιά σου.

 

multitsking

Το multitasking σκοτώνει τη δημιουργικότητα

Σύμφωνα με τον νευροεπιστήμονα Earl Miller όταν ασχολούμαστε με όλα μαζί η δημιουργικότητα πάει περίπατο. "Η πρωτοποριακή σκέψη έρχεται μέσα από την απόλυτη συγκέντρωση", λέει. "Όταν κάνεις πολλά δεν προσπαθείς να κάνεις κάτι αληθινά αυθεντικό γιατί περνάς από το ένα αντικείμενο στο άλλο και δεν εμβαθύνεις".

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς να διαχειριστείς αποτελεσματικά τον θυμό σου

 

Σε κάνει να παίρνεις λάθος αποφάσεις

Πηγαίνοντας συνεχώς από τη μία δραστηριότητα στην άλλη και πάλι πίσω στην πρώτη, η διάθεση και η ικανότητά σου να σκέφτεσαι ορθολογιστικά μειώνονται. Έτσι, προκαλείται η λεγόμενη "κόπωση λήψης αποφάσεων". Πρόκειται για έναν όρο της ψυχολογίας που αναφέρεται στη μειωμένη ικανότητα λήψης σωστών και αποτελεσματικών αποφάσεων που προκαλείται όταν κάποιος χρειαστεί να πάρει μεγάλο αριθμό αποφάσεων σε μικρό χρονικό διάστημα.

 

Σε κάνει να νιώθεις αληθινά κουρασμένη

Φαντάσου τον εγκέφαλό σου σαν έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Όταν επιδίδεσαι στο multitasking είναι σαν να έχεις πολλά tabs ανοιχτά και να πηγαίνεις συνέχεια από το ένα στο άλλο. Είναι λογικό μετά από λίγο να νιώσεις την ενέργειά σου να στερεύει. Για να περάσει από τη μία δραστηριότητα στην άλλη, ο εγκέφαλος αναγκάζεται να κάψει περισσότερη γλυκόζη. Επειδή το ίδιο καύσιμο χρησιμοποιεί όλος ο οργανισμός, καταλήγουμε να νιώθουμε ακόμα και σωματικά κουρασμένοι, ακόμα κι όταν όλες οι δουλειές που κάναμε ταυτόχρονα δεν απαιτούσαν να σηκωθούμε από την καρέκλα.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: 2+1 τρόποι για να αυξήσεις (κι άλλο) το IQ σου

 

Πηγή

Home