Thumbnail

Πώς να διαχειριστείς τις συγκρούσεις Πώς να διαχειριστείς τις συγκρούσεις

Καμιά φορά, όσο και να προσπαθείς, είναι αναπόφευκτες. Οπότε, δες πώς να τις χειριστείς σωστά
Οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκετες στις ανθρώπινες σχέσεις. Όσο καλή διάθεση και αν έχεις. Ωστόσο, επειδή έχουν επιπτώσεις στην ψυχική σου υγεία, δες πώς μπορείς αν μη τι άλλο, να τις διαχειρίζεσαι αποτελεσματικά.

Καταρχάς, ας δούμε τα 5 στάδια της σύγκρουσης

1. Δυσφορία: Είναι μια αίσθηση, δεν είναι αναγκαστικά μια λογική σκέψη. Πιθανόν να μην έχει ειπωθεί κάτι συγκεκριμένο ανάμεσα σε εσένα και τον άλλον άνθρωπο. Ωστόσο, κάτι σε ενοχλεί. Ενδεχομένως να μην μπορείς να προσδιορίσεις το πρόβλημα, να νιώθεις δυσφορία, αλλά να μην ξέρεις το γιατί.

2. Περιστατικό: Σε αυτό το στάδιο, συμβαίνει μια απότομη συναλλαγή με τον άλλον, που δεν διαρκεί αναγκαστικά χρονικά. Συμβαίνει κάτι ανάμεσά σας που σε αφήνει με δυσάρεστη αίσθηση, έναν εκνευρισμό ή ένα ανεπιθύμητο αποτέλεσμα.

3. Παρεξήγηση: Οταν φτάσει η σύγκρουση σε αυτό το στάδιο, μπερδεύονται οι προθέσεις (τόσο οι δικές σου όσο και του άλλου ατόμου), καθώς επίσης και τα αντικειμενικά στοιχεία, τα γεγονότα. 

4. Ενταση: Σε αυτό το στάδιο, η σχέση φορτώνεται με αρνητικές συμπεριφορές και αμετακίνητες γνώμες. Αλλάζει ο τρόπος που προσλαμβάνεις τον άλλον. Η σχέση γίνεται πηγή ανησυχίας και έντασης. Αρνητικά συναισθήματα, όπως θυμός, ματαίωση, απόρριψη, κυριαρχούν.

5. Κρίση: Φτάνει μια στιγμή που μεταβάλλεται η συμπεριφορά σου, δυσκολεύεσαι να λειτουργήσεις «κανονικά», σκέφτεσαι να λάβεις δραστικά μέτρα. Η σχέση κινδυνεύει με διακοπή (π.χ. παραίτηση από τη δουλειά, λεκτική ή σωματική βία).

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: 4 κυρίες του Ηοllywood σου δίνουν τις καλύτερες συμβουλές αυτο-φροντίδας (και ξέρουν αυτές καλά)

Thumbnail

Σχέδιο δράσης

Οι στρατηγικές που συνήθως χρησιμοποιούνται προκειμένου να επιλυθεί μια σύγκρουση άλλοτε είναι επιτυχημένες και άλλοτε λανθασμένες, γι' αυτό άλλωστε καταλήγουν σε αποτυχία.

Στρατηγική αποτυχίας

Επιλέγεις τη μάχη και έχεις ως εκ τούτου επιθετική συμπεριφορά. Θεωρείς αυτομάτως πως ο ένας πρέπει να κερδίσει και ο άλλος να χάσει. Τα πράγματα μάλιστα ξεφεύγουν και χρησιμοποιείς ακόμη και λεκτική, ή σωματική βία. Ή φτάνεις στο άλλο άκρο, αποφεύγεις εντελώς τη σύγκρουση και αφήνεις απλώς τον άλλον να κερδίσει. 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς θα βάλεις όρια; Εύκολο να το λες, δύσκολα να το κάνεις... 

 

Στρατηγική επιτυχίας

Ωστόσο, η σύγκρουση που δεν έχει εκφραστεί, είναι χειρότερη από τη σύγκρουση που έχει εκφραστεί. Άρα, οφείλεις να κατανοήσεις την πραγματική πηγή της σύγκρουσης και συνάμα να εξερευνήσεις τις επιλογές που έχεις στο να τη διαχειριστείς. Παράλληλα, εξερευνείς και τα συναισθήματα του άλλου ατόμου και θέτεις ρεαλιστικούς στόχους στο να κτίσεις μια σχέση μαζί του. Πρέπει να είσαι έτοιμη να κάνει δύσκολες και ενδεχομένως άβολες συζητήσεις εάν χρειαστεί. Είναι σημαντικό τις σχέσεις σου πάντα να διέπει η ειλικρίνεια και ο σεβασμός. Γι΄αυτό, να ακούς αυτό που έχει να σου πει ο άλλος, να κάνεις κριτική στο άτομό του, με τρόπο που δεν κλιμακώνεις τη σύγκρουση. Με τη σειρά σου, να αποδέχεσαι την κριτική από τον άλλον και να κατανοείς και τη δική του οπτική. 

Να έχεις επίγνωση ότι μερικές φορές για να καταλάβεις και να επιλύσεις μια σύγκρουση απαιτείται μια μακροπρόθεσμη οπτική. Να αποδέχεσαι την ευθύνη και το μερίδιο που σου αναλογεί. Στην τελική, δες την όποια σύγκρουση ως μια ευκαιρία να επαναπροσδιορίσεις και να βελτιώσεις τη σχέση σου με άτομο που συγκρούεσαι μαζί του. 

 

Πηγή 

Home