Thumbnail

Η APIVITA γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας! Η APIVITA γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας!

Για πρώτη φορά, η APIVITA διοχετεύει όλη της την ενέργεια σε έναν μοναδικό περιβαλλοντικό σκοπό, δημιουργώντας ένα παγκόσμιο πρόγραμμα-ομπρέλα
Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, οι μέλισσες κατοικούν στον πλανήτη περισσότερο από 100 εκατομμύρια χρόνια!

Σχεδόν το 90% των άγριων ανθοφόρων φυτών, παγκοσμίως, εξαρτάται, εξ’ ολοκλήρου ή εν μέρει, από την επικονίαση, μαζί με το 75% των καλλιεργειών τροφίμων και το 35% των αγροτικών περιοχών. Συνεπώς, οι επικονιαστές δεν συμβάλλουν, απλώς, στην επίτευξη της επισιτιστικής ασφάλειας, αλλά αποτελούν και θεματοφύλακες της φύσης και της βιοποικιλότητας. 

Η 20η Μαΐου γιορτάζεται, κάθε χρόνο, ως Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας, με απόφαση του ΟΗΕ, με σκοπό να αναδειχθούν τα οφέλη των μελισσών και των λοιπών επικονιαστών  για τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό και να προωθηθούν δράσεις για την ουσιαστική προστασία τους.

Μέλισσες & APIVITA 

Εμπνευσμένη από την αέναη σχέση των μελισσών και της Ελληνικής φύσης, η APIVITA βάζει το πάθος και την αφοσίωσή της για τις μέλισσες και το περιβάλλον μπροστά από κάθε τι που κάνει. Για εμάς, ο μαγευτικός κόσμος των μελισσών, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στην προάσπιση του φυσικού περιβάλλοντος και της βιωσιμότητας των κοινωνιών μας,  αποτελεί αστείρευτη πηγή έμπνευσης. Ακόμη και το όνομά μας, APIVITA, συνδέεται με τις μέλισσες, καθώς, προερχόμενο από τις λατινικές λέξεις APIS (Μέλισσα) και VITA (Ζωή), σημαίνει «η ζωή της μέλισσας»! Το λογότυπό μας είναι εμπνευσμένο από τις «Μέλισσες των Μαλίων», ένα μοναδικό μινωικό κόσμημα, σύμβολο γονιμότητας, αρμονίας και αειφορίας. Οι συνθέσεις μας συνδυάζουν τη δύναμη της Ελληνικής φύσης με εμβληματικά συστατικά που προέρχονται από υψηλής αξίας μελισσοκομικά προϊόντα και φαρμακευτικά φυτά, και ενισχύονται με «πράσινη» κοσμητολογία αιχμής.  

Billion Bees Program

Για πρώτη φορά, η APIVITA διοχετεύει όλη της την ενέργεια σε έναν μοναδικό περιβαλλοντικό σκοπό, δημιουργώντας ένα παγκόσμιο πρόγραμμα-ομπρέλα: Το Billion Bees Program αποτελεί πρωτοβουλία της APIVITA και του Δικτύου 1% for the Planet που στοχεύει στην αναγέννηση του πληθυσμού των μελισσών, παγκοσμίως. 

Το Πρόγραμμα αποσκοπεί στη διασφάλιση ότι τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο μέλισσες θα γεννιούνται κάθε χρόνο, ενισχύοντας, παράλληλα, την ευαισθητοποίηση ως προς τη σημασία των μελισσών για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, μέσω εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών. Η APIVITA δεσμεύεται να επιστρέφει το 1% των παγκόσμιων πωλήσεων συγκεκριμένων προϊόντων της σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς με αντικείμενο την ενίσχυση του πληθυσμού των μελισσών και την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων. Οι συνεργασίες μας, μέχρι στιγμής, αποτυπώνονται ακολούθως:

Ελλάδα

Στην Ελλάδα, συνεργαζόμαστε με το The Bee Camp, Οργανισμό που αποτελείται από καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς, γεωπόνους και επιστήμονες περιβάλλοντος και μέσω της εκπαιδευτικής εμπειρίας εισάγει τα παιδιά στον κόσμο των μελισσών. Με σύνθημα «Σώστε τις Μέλισσες», χιλιάδες παιδιά έχουν «γνωρίσει» τη μέλισσα, έχουν ενημερωθεί για την επικονίαση και πως αυτή λειτουργεί μέσα από τα πρωτότυπα και διαδραστικά εργαστήρια. Τα Bee Schools μεταμορφώνουν δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα σε σχολεία μελισσών για μία ημέρα!

Ακόμη, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, υποστηρίζουμε το Πρόγραμμα «Βασιλοτροφία: Αξιοποίηση, διάσωση και βελτίωση γενετικού υλικού μελισσών», το οποίο αποτελεί μοναδική πρακτική στην Ευρώπη και ενδεχομένως σε παγκόσμιο επίπεδο. Η δράση αυτή έχει πολλαπλούς στόχους: την εξοικείωση μεγάλου αριθμού μελισσοκόμων με τη διαδικασία της παραγωγής ποιοτικών βασιλισσών, τη μαζική παραγωγή επιλεγμένου γενετικού υλικού με απώτερο στόχο την αύξηση παραγωγής, αλλά και τη δημιουργία μιας εξειδικευμένης δραστηριότητας - αυτής της παροχής εμβολιασμού - που θα μπορέσει να αποτελέσει ενδεχομένως επαγγελματική διέξοδο. Το εν λόγω Πρόγραμμα έχει εφαρμοστεί, μεταξύ άλλων, στην περιοχή της Β. Εύβοιας, η οποία επλήγη βαθύτατα από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, ενώ, φέτος, επικεντρώνεται στην περιοχή της Θεσσαλίας, η οποία βρέθηκε αντιμέτωπη με πλημμύρες μεγάλης εμβέλειας και ακόμη μεγαλύτερων συνεπειών.

Τέλος, ιδρύουμε το Apiary Pollination Innovation & Sustainability (APIS) Lab, με σκοπό την ενεργό υποστήριξη της αναγέννησης του πληθυσμού των μελισσών και την καλλιέργεια ποικίλων δεξιοτήτων των μελισσοκόμων. Πιο συγκεκριμένα, θα προβούμε σε ανακαίνιση ενός εγκαταλειμμένου και μερικώς κατεστραμμένου κτηρίου 160 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο θα μετατραπεί σε εργαστήριο Εφαρμοσμένης Μελισσοκομίας. Πλέον της έρευνας, πλήθος σεμιναρίων αναμένεται να διοργανώνεται και να λαμβάνει χώρα στο νέο, αυτό, εργαστήριο, τόσο για ανερχόμενους, όσο και για έμπειρους μελισσοκόμους, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν/εντρυφήσουν στις αρχές της βιώσιμης μελισσοκομίας.

Ισπανία: 

Στην Ισπανία, συνεργαζόμαστε με τον Οργανισμό Fundación Amigos de las Abejas, ο οποίος, με την αρωγή της APIVITA, θα προβεί στη δημιουργία ενός νέου μελισσοκομείου, εξυπηρετώντας σκοπούς επικονίασης, ενώ θα υλοποιήσει και πλήθος εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για το ευρύ κοινό.

Ιταλία:  

Οι συνεργάτες μας στην Ιταλία, Arnia Onlus, θα υλοποιήσουν σειρά μελισσοκομικών εκπαιδεύσεων, σχετικά με ζητήματα που αφορούν την φροντίδα και τη διαχείριση κρίσιμων καταστάσεων στο μελισσοκομείο, σε πλήθος μελισσοκόμων της περιοχής.

Γαλλία: 

Η Terre d'abeilles, μέλος του Οργανισμού 1% for the Planet και νέος συνεργάτης μας, θα προχωρήσει σε υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος σε περίπου 5.500 μαθητές σε διάφορες περιοχές της Γαλλίας, καθώς και στη δημιουργία ενός μελισσοκομείου APIVITA στον χώρο της, προσφέροντας 1 εκατομμύριο μέλισσες – 1 εκατομμύριο νέους επικονιαστές!

Βέλγιο: 

Μία, ακόμη, συνεργασία, άξια αναφοράς, αποτελεί η σύμπραξή μας με το BeeLife European Beekeeping Coordination, με έδρα το Βέλγιο. Η ένωση μελισσοκόμων, θα προβεί σε εκπαιδεύσεις των μελών της, πάνω σε θέματα βιώσιμης μελισσοκομίας και διαμοιρασμού καλών πρακτικών, με στόχο την ενίσχυση της ενημέρωσης και πληροφόρησης που θα συντελέσει σε ένα περισσότερο βιώσιμο μέλλον για τη μελισσοκομεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Home