Ποιά είναι η 16χρονη Greta που προσπαθεί να σώσει τον πλανήτη;

Η Greta Thunberg, παρά τα 16 της χρόνια, είναι μια συγκροτημένη προσωπικότητα, με δυναμισμό και ισχυρά επιχειρήματα. Πριν από μερικές μέρες, όταν δήλωσε πως θα απέχει από τα σχολικά έδρανα για έναν ολόκληρο χρόνο για να επικεντρωθεί στον στόχο της, κανείς δεν έδειξε να παραξενεύεται. Αντιθέτως, όλοι επικρότησαν την απόφασή της. 

Άλλωστε, η Greta χωρίς να σνομπάρει τα εφόδια και τις γνώσεις που παίρνει από τους καθηγητές της, έχει επιλέξει συνειδητά να απέχει -από το καλοκαίρι του 2018- κάθε Παρασκευή από το σχολείο. Κάθε Παρασκευή, λοιπόν, θα τη συναντούσες στο ίδιο σημείο. Έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο στη Στοκχόλμη, να διαμαρτύρεται. Χωρίς να χρησιμοποιεί τη φωνή της, κρατώντας ένα πλακάτ που έγραφε: «Σχολική απεργία για το κλίμα», η Greta  έστελνε ένα ηχηρό μήνυμα. Είτε έβρεχε, είτε είχε ήλιο, η Greta  ήταν πάντα εκεί. Ακούραστη! 

Διάβασε ακόμη: 

O Leonardo DiCaprio χαρίζει ένα τεράστιο χρηματικό ποσό για να σώσει τον πλανήτη

 

 

Aν έχεις την αίσθηση πως η Greta είναι μια 16χρονη που δεν έχει κάτι καλύτερο να κάνει και βρήκε ένα πρόσκαιρο ενδιαφέρον, τότε θα αναθεωρήσεις όταν μάθεις πως η δράση της ξεκίνησε από την ηλικία των 8 ετών. Όλα άρχισαν όταν παρακολούθησε στο σχολείο μια σειρά ντοκιμαντέρ για την οικολογική καταστροφή και τις συνέπειες της στα ζώα και το περιβάλλον. Μπορεί ο προβληματισμός και το σοκ να ήταν στιγμιαίο για τους συμμαθητές της και να κράτησε όσο και η προβολή του ντοκιμαντέρ, την Greta όμως την άγγιξε βαθιά.

Το μυαλό της Greta, που έχει διαγνωστεί με σύνδρομο Asperger, εγκλωβίστηκε στη λέξη «ευθύνη», οδηγώντας τη σταδιακά σε βαθιά κατάθλιψη, που την καθήλωσε στο σπίτι . Οι γονείς της προσπάθησαν να την καθησυχάσουν, αλλά τα επιχειρήματα, η σοβαρότητα και η προσήλωσή της στο θέμα, μέσα από φωτογραφίες, γραφήματα, ταινίες, άρθρα και αναφορές, δεν τους άφησαν περιθώρια αδιαφορίας. Έτσι, το σύνδρομο που θα μπορούσε να θεωρηθεί πηγή παράλυσης και προβληματικών συμπεριφορών, αποδείχθηκε κινητήρια δύναμη ενός σπουδαίου κινήματος, με δυνατή ρητορική και ακόμα δυνατότερη ψυχή.

 

 

Το γεγονός ότι η Greta είναι φύσει ανήσυχο πνεύμα οφείλεται πρωτίστως στο οικογενειακό της περιβάλλον, που εκπροσωπεί τις τέχνες και τα γράμματα. Η  μητέρα της, Malena Ernman, είναι διάσημη μεσόφωνος της όπερας στη Σουηδία και ο πατέρας της, Svante Thunberg, είναι ηθοποιός και συγγραφέας. Η Greta, κατάφερε να πείσει τους γονείς της για την αναγκαιότητα του αγώνα της και γρήγορα τούς μετέτρεψε σε ενεργούς ακτιβιστές, κάνοντας ριζικές αλλαγές στον τρόπο ζωής και τις διατροφικές επιλογές τους, αψηφώντας ακόμα και τον αντίκτυπο που ενδεχομένως να είχε στην καριέρα τους.

Σε αντίθεση με την οικογένειά της, αρχικά o κόσμος δεν ανταποκρίθηκε θετικά στο γενναίο της εγχείρημα. Οι συμμαθητές της αρνήθηκαν να συμμετάσχουν και οι περαστικοί αδιαφόρησαν ή στράφηκαν εναντίον της. Αυτό, όμως, δεν την πτόησε. Αντιθέτως, οκτώ μήνες μετά η Greta κατάφερε να εμπνεύσει ένα ολόκληρο κίνημα σχολικών απεργιών για την κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική καταστροφή. Το πρόσωπό της έχει κοσμήσει τα πρωτοσέλιδα μεγάλων εφημερίδων και πλέον ηγείται μιας από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές διαδηλώσεις παγκοσμίως, με 71 χώρες να βγαίνουν μαζί της στους δρόμους.

 

Η 16χρονη περιβαλλοντική ακτιβίστρια, στηρίζει τις θέσεις της με αιχμηρό λόγο, οξυδέρκεια και διεισδυτική σκέψη, δηλώνοντας συχνά ότι εφόσον η ηλικιακή της ταυτότητα τής αφαιρεί το δικαίωμα της ψήφου, οφείλει να διαμαρτυρηθεί όσο πιο έντονα μπορεί για τη μεγαλύτερη κρίση στην ανθρώπινη ιστορία.

 

 

Έχει δώσει ομιλίες για την κλιματική αλλαγή, από τα TEDX μέχρι τη διάσκεψη του ΟΗΕ και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ενώ στις ευρωεκλογές κάλεσε τον κόσμο που θα πήγαινε στις κάλπες να ψηφίσει ηγέτες που νοιάζονται για τον περιβάλλον και να το έχουν στην πρώτη θέση της πολιτικής τους ατζέντας. 

Πηγή 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ