Η ιδανική βάφτιση!

Πάρε λοιπόν βαθιές ανάσες και διάβασε προσεκτικά ένα-ένα τα βήματα που πρέπει να κάνεις για να οργανώσεις την ιδανική βάφτιση. Τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης εξαρτώνται από την περίοδο που θα επιλέξεις για τη βάφτιση, τις επιλογές σου για την εκκλησία και τον χώρο δεξίωσης, τις επιλογές διακόσμησης και μπομπονιέρων, αλλά και την ικανότητά σου –ή μη– να κινηθείς ταχέως. 
 
6-4 μήνες πριν
Επιλογή νονού/άς:
Αν δεν το έχεις ήδη πράξει, πρέπει να αποφασίσεις ποιος κοντινός σου άνθρωπος είναι ο κατάλληλος για να χριστεί πνευματικός γονιός του παιδιού σου. Και ασφαλώς, το ανακοινώνεις. Φρόντισε, όμως, να έχεις εναλλακτικές επιλογές, γιατί η απόρριψη είναι πάντα μέσα στο πλάνο. Και κάτι άλλο… Συμφωνήστε πρώτα μεταξύ σας και μην βιαστείς να πεις φωναχτά αυτό που σκέφτεσαι, για να αποφύγεις μπερδέματα και παρεξηγήσεις!

Μήνας βάφτισης: Εξαρτάται βέβαια από το μήνα γέννησης του μωρού σου. Σε κάθε περίπτωση, μην αφήσεις το παιδί να φτάσει 9 μηνών ή ακόμη ενός έτους. Όσο κι αν πιθανώς να γυμνάζεται η/ο νονά/ός, η μέρα της βάφτισης δεν προσφέρεται για εξάσκηση στα βάρη. Και δεν θέλεις, υποθέτω, να δεις το αγγελούδι σου να αρπάζει τον ιερέα απ’ τα μούσια. Επίσης, δεν είναι ανάγκη να βαφτίζετε όλοι Μάιο-Ιούνιο-Σεπτέμβριο-Οκτώβριο. Έχει κι άλλους μήνες ο χρόνος, με περισσότερες επιλογές και σίγουρα πιο ανταγωνιστικές τιμές. 

Επιλογή εκκλησίας: Έχεις την επιλογή να αποταθείς στην εκκλησία της ενορίας σου, σε ξωκλήσι στο βουνό, στη θάλασσα ή στην εκκλησία που λειτουργεί ο δημοφιλής ιερέας (ναι, παίζει κι αυτό το σενάριο). Αν επιμένεις σε επιλογή του προαναφερόμενου τετραμήνου αιχμής, να είσαι έτοιμη να αλλάξεις είτε ημερομηνία, είτε εκκλησία. Η ώρα της βάφτισης εξαρτάται ασφαλώς από την εποχή. 

Επιλογή χώρου δεξίωσης: Όπως και στην περίπτωση της εκκλησίας, οι επιλογές ποικίλλουν και η απόφαση εξαρτάται από το οικογενειακό βαλάντιο, τον αριθμό των προσκεκλημένων και κατά πόσον είναι περίοδος αιχμής ή όχι. Προετοιμάσου για πιθανή σπαζοκεφαλιά ώσπου να καταλήξεις στο ιδανικό ταίριασμα εκκλησίας και χώρου δεξίωσης. 

Επιλογή catering: Υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο επιλογής χώρου δεξίωσης που να μην προσφέρει φαγητό, γι’ αυτό αμέσως μετά το κλείσιμο της αίθουσας, ψάξε εταιρεία τροφοδοσίας. 

Λίστα προσκεκλημένων: Έχεις ήδη κάνει έναν πρόχειρο υπολογισμό των δικών σου προσκεκλημένων, καθώς και αυτών του/της νονού/άς για την επιλογή του χώρου δεξίωσης. Καλού-κακού, κάνε αναλυτική καταγραφή της λίστας γιατί, πίστεψε με, θα ακολουθήσει πολύ γράψε-σβήσε μέχρι την τελευταία στιγμή. Φρόντισε, όμως, να μην ξεφύγεις κατά πολύ από τον αρχικό προγραμματισμό.

4-2 μήνες πριν
Φωτογράφιση/βιντεοσκόπηση τελετής:
ΟΚ, με τα σύγχρονα gadget της εποχής έχουμε όλοι γίνει επίδοξοι φωτογράφοι και κινηματογραφιστές. Αν διστάζεις, όμως, να στηριχθείς στην –καλόπιστη, αλλά μη εγγυημένη– προθυμία συγγενών και φίλων να απαθανατίσουν τη ξεχωριστή αυτή μέρα, καλό θα ήταν να αναζητήσεις εγκαίρως έναν επαγγελματία. 

Μουσική στη δεξίωση: Η αλήθεια είναι ότι στη βάφτιση δεν προβλέπεται τρικούβερτο γλέντι. Επιβάλλεται, όμως, εσύ κι οι καλεσμένοι σου να περάσετε ευχάριστα, ακόμη και αν είναι μεσημέρι Κυριακής. Τη μουσική που θα ψυχαγωγεί τους παρευρισκόμενους στη δεξίωση, μπορείς να την αποφασίσεις από κοινού μ' έναν επαγγελματία DJ. 

Θέμα βάφτισης: Νονός check, εκκλησία check, δεξίωση check, μουσικοί και φωτογράφοι πανέτοιμοι. Τι ακολουθεί; Το θέμα της βάφτισης ασφαλώς, το οποίο καλείσαι να επιλέξεις από κοινού με τον/τη νονό/ά. Θέλεις να ταυτίσεις το κοριτσάκι ή αγοράκι σου με ήρωες κινουμένων σχεδίων, με διάσημα παιδικά παιχνίδια, με γλυκές φατσούλες του ζωικού βασιλείου, με αγαπημένα φυτά και λουλούδια; Πριν χαθείς στις αμέτρητες επιλογές, σκέψου ότι η όποια απόφαση πρέπει να είναι εφαρμόσιμη, καθώς θα επηρεάσει και τις επιλογές που θα έχεις στη διάθεσή σου για τα παρακάτω. 

Βαφτιστικά: Ρούχα, παπούτσια, καπέλο, σεντόνι, πετσέτες, λαμπάδα, σταυρός και οπωσδήποτε το μπαούλο. Την ευθύνη αγοράς έχει η/ο νονά/ός, αλλά είναι καλό η έρευνα αγοράς και η τελική επιλογή να γίνει από κοινού με τους γονείς. Και μια συμβουλή; Όσο πιο λίγα ρουχαλάκια, τόσο πιο άνετα για το μωρό. Θα έχει ήδη βιώσει την τραυματική εμπειρία της ξαφνικής βουτιάς σ' ένα μπάνιο-που-δεν-είναι-της-μαμάς, στα χέρια ενός μαυροφορεμένου γενειοφόρου. Μην παρατείνεις το βασανιστήριο με το ντύσιμο-που-δεν-τελειώνει-ποτέ!

Μπομπονιέρες: Τα πράγματα πλέον γίνονται ευκολότερα. Η μπομπονιέρα στηρίζεται στο θέμα της βάφτισης και μπορείς πολύ απλά να την εντοπίσεις στην αγορά και να την παραγγείλεις. Αν επιθυμείς να τη φτιάξεις με τα χεράκια σου, φρόντισε να παραγγείλεις τα υλικά εγκαίρως και να βρεις αρκετά χέρια βοηθείας! 

Διακόσμηση: Όπως και οι μπομπονιέρες, η διακόσμηση της εκκλησίας, του σημείου αποδοχής συγχαρητηρίων και των τραπεζιών στο χώρο της δεξίωσης, θα πρέπει να ταυτίζεται ή τουλάχιστον να μην απέχει πολύ από το θέμα της βάφτισης. Και σ’ αυτή την περίπτωση, είτε θα αποταθείς σε επαγγελματίες για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, είτε θα επιστρατεύσεις τη δημιουργική σου πλευρά. Υποθέτω, ότι έχει ήδη διασφαλίσει τη χείρα βοηθείας.

Τούρτα-κεραστικά: Η τούρτα ταυτίζεται με το θέμα, τα κεραστικά περισσότερο με την εποχή που θα γίνει η βάφτιση, αλλά –γιατί όχι;– και με τις γαστρονομικές σου επιλογές. Η τούρτα δεν αποκλείεται να είναι σπιτική. Δεν θα σου το σύστηνα για τα κεραστικά, εκτός κι αν είσαι ζαχαροπλάστης! Διάλεξε λοιπόν το ζαχαροπλαστείο της αρεσκείας σου και δώσε την παραγγελία σου. 

2-1 μήνες πριν
Πρόσκληση:
Διανύουμε τη σύγχρονη εποχή της επικοινωνίας, όμως η γιαγιά, ο παππούς και η θεία δεν έχουν email account. Γι’ αυτό, καλά θα κάνεις να ετοιμάσεις και να τυπώσεις την πρόσκληση βάφτισης. Δεν χρειάζεται όμως να ξοδευτείς. Μια βάφτιση είναι, όχι η τελετή απονομής των Όσκαρ. 

Ψυχαγωγία παιδιών: Δεν το ξεχάσεις έτσι; Είναι βάφτιση, είναι (συνήθως) μεσημέρι και τα παιδιά είναι στο απόγειο της ενεργητικότητάς τους. Αν το βαλάντιό σου το αντέχει, μπορείς να κατευθύνεις εποικοδομητικά αυτή την ενεργητικότητα, παρέχοντας στο χώρο της δεξίωσης τις υπηρεσίες ενός/μιας ψυχαγωγού. 

1 μήνα – 2 εβδομάδες πριν
Δικαιολογητικά βάφτισης:
Πιστοποιητικό γέννησης παιδιού, πολιτική ταυτότητα γονέων και νονών, πιστοποιητικό βάφτισης νονών είναι τα έγγραφα που χρειάζεται να προσκομίσεις στην εκκλησία τη μέρα του μυστηρίου. Ψάξε τα εγκαίρως, μην βρεθείς προ δυσάρεστης έκπληξης. 

Δώρα νονού/άς – γονέων: Σύμφωνα με την παράδοση, η/ο νονά/ός προσφέρει δώρο στη μαμά του νεοφώτιστου και σύμφωνα με τη σύγχρονη κουλτούρα, οι γονείς ως ανταπόδοση προσφέρουν δώρο στον/η νονό/ά. Μην διστάσεις να βολιδοσκοπήσεις την άλλη πλευρά, για να γίνει η επιλογή σου ευκολότερη. 

Διανομή/αποστολή προσκλήσεων: Δεν είναι γάμος με 2000 καλεσμένους, αλλά καλό θα ήταν στο διάστημα των δύο με τριών εβδομάδων πριν από τη βάφτιση να έχεις διανείμει όλες τις προσκλήσεις.

Εμφάνιση γονέων-νονών: Επαναλαμβάνω, δεν είναι η τελετή απονομής των Όσκαρ… κι επαναλαμβάνω, είναι (συνήθως) μεσημέρι. Είναι μια ξεχωριστή μέρα για εσένα και το παιδί σου και ξεχωριστή θέλεις να είναι και η εμφάνισή σου. Όμως, «less is more» λένε οι Αγγλόφωνοι, και πιστεύω ότι έχουν απόλυτο δίκιο.

7-3 μέρες πριν από τη βάφτιση
Πλάνο θέσεων:
Αν είσαι οργανωτικός και θέλεις να είναι όλα σε τάξη ή αν απλώς επιθυμείς να αποφύγεις τη δυσάρεστη συνεύρεση των θείων που δεν μιλιούνται στο ίδιο τραπέζι, ετοίμασε πλάνο θέσεων. Εδώ και αν θα σπαζοκεφαλιάσεις μέχρι να σου βγουν οι συνδυασμοί. Θα έχεις όμως ήρεμο κεφάλι τη μέρα της βάφτισης. Αφού οριστικοποιήσεις τον αριθμό των καλεσμένων, πρόσθεσε τις τελευταίες πινελιές και στείλε το στη διεύθυνση της αίθουσας δεξίωσης. 

Καταμερισμός ευθυνών: Τη μέρα της βάφτισης γονείς και νονοί θα είστε αποκλειστικά αφοσιωμένοι στο μικρό σας άγγελο. Φρόντισε λοιπόν τόσο την προηγούμενη, όσο και τη μέρα της βάφτισης, να κατανείμεις αρμοδιότητες σε δικούς σου και έμπιστους ανθρώπους για μια σειρά από βασικές εργασίες: διακόσμηση χώρων, μεταφορά βαφτιστικών και συλλογή τους μετά το μυστήριο, μοίρασμα μπομπονιέρων, μαρτυρικών και γλυκών, συλλογή των δώρων, κυκλοφορία και συμπλήρωση του βιβλίου ευχών. 

Final check: Την προηγούμενη της βάφτισης, κάνε τον τελικό έλεγχο της λίστας βάφτισης για να βεβαιωθείς ότι όλα είναι έτοιμα. 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ