Ας σεβαστούμε τις μητέρες που δεν θηλάζουν

Κάθε μωρό είναι διαφορετικό και αυτό είναι κάτι που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας. Συμβαίνει συχνά να συντρέχουν λόγοι που καθιστούν αδύνατο τον μητρικό θηλασμό. Κάποιο βρέφος μπορεί να μην μπορεί να θηλάσει σωστά παρά τις προσπάθειες με αποτέλεσμα να μην παίρνει βάρος, άλλο βρέφος μπορεί να έχει αλλεργίες ή να υπάρχουν άλλοι ιατρικοί λόγοι. Μπορεί, επίσης, μια γυναίκα να έχει αποφασίσει να μην θηλάσει για τους δικούς της λόγους. Η αγένεια, όμως. απέναντι στις μητέρες που δεν θηλάζουν τα μωρά τους, μπορεί να τις πληγώσει με τον χειρότερο τρόπο και αυτό δεν αξίζει σε καμία μαμά. Μια μητέρα που δεν θηλάζει, δεν είναι λιγότερο μητέρα.

Ας δούμε πράγματα που συνήθως λέγονται –χωρίς δεύτερη σκέψη- σε μητέρες που δεν θηλάζουν τα μωρά τους και τα οποία είναι απολύτως άκυρα, αγενή και λάθος.

  • Το τάισμα με μπιμπερό δεν επιτρέπει τη δημιουργία ισχυρού δεσμού: Πρέπει άραγε να απαντήσει κανείς με επιχειρήματα σε κάτι τέτοιο; Προφανώς και τον δεσμό μάνας-παιδιού δεν τον φτιάχνει ο θηλασμός, αλλά η καθημερινή αγκαλιά, φροντίδα και αγάπη…
  • Η φόρμουλα δεν είναι αγνή: Προφανώς και η φόρμουλα –δηλαδή το βρεφικό γάλα- δεν είναι όμοια καλό στη σύστασή του με το μητρικό. Δεν υπάρχει σύγκριση. Ωστόσο, δεν είναι και ακατάλληλο για την ανάπτυξη του βρέφους. Απ’ το να μην τρέφεται καθόλου ή ανεπαρκώς ένα βρέφος, το γάλα φόρμουλα είναι αυτό που θα το μεγαλώσει σωστά!
  • Δεν προσπαθείς αρκετά: Κανένας δεν ξέρει καλύτερα από τη μητέρα του παιδιού, πόσο η ίδια έχει προσπαθήσει. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να κρίνει και να σχολιάσει το πόσο έχει προσπαθήσει η μητέρα να θηλάσει το μωρό της.
  • Οι αληθινές μανάδες θηλάζουν: 4 λέξεις που μπορούν να πληγώσουν πολύ μια μητέρα και δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε τους λόγους. Μητέρα δεν είναι ούτε εκείνη που θηλάζει και συχνά μητέρα μπορεί να είναι και κάποια που δεν έχει γεννήσει η ίδια το παιδί που μεγαλώνει με αγάπη και αφοσίωση.

Γι' αυτό και την επόμενη φορά, που θα ακούσεις ότι μια γνωστή ή η φίλη σου δεν θηλάζει, δεν χρειάζεται να αρχίσεις τα επιχειρήματά σου υπέρ του μητρικού θηλασμού, ούτε να κάνεις αδιάκριτες ερωτήσεις και κυρίως να μην είσαι προσβλητική απέναντί της. Πρέπει να καταλάβουμε, επιτέλους, το πώς μεγαλώνει κάποιος το παιδί του είναι αποκλειστικά δική του υπόθεση. 

Πηγή 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ