Όσα πρέπει να κάνεις πριν τον τοκετό

Αφιέρωσε χρόνο στον σύντροφό σου 

Αυτή πρέπει να είναι η άμεση προτεραιότητά σου. Όταν έρθει το παιδί σας στον κόσμο, θέλοντας και μη, η σχέση θα "ταρακουνηθεί" στην αρχή, όσο γερά και αν είναι τα θεμέλια. Αναμφίβολα θα έρθετε πιο κοντά γιατί πλέον θα σας δένει ένας άρρηκτος δεσμός, αλλά όσο και να πεις, οι ισορροπίες θα αλλάξουν, έστω και προσωρινά. Γι΄αυτό, πέρνα μαζί του όσο περισσότερο χρόνο γίνεται και κάντε πράγματα που σας αρέσουν εξίσου, τα οποία θα κάνετε καιρό να κάνετε και πάλι μαζί. Όπως το να δείτε μια ταινία με την ησυχία σας ή να πάτε μια βόλτα μόνο οι δυο σας. 

Κάνε τις απαραίτητες διευθετήσεις με το μαιευτήριο 

Έστω και αν γεννήσεις με φυσιολογικό τοκετό -άρα δεν ξέρεις την ακριβή ημερομηνία τοκετού σου- μάθε όλα όσα πρέπει να ξέρεις, όπως το ποσό που θα κληθείς ένα περίπου να καταβάλλεις, τι χρειάζεται να έχεις μαζί σου, ενώ αν έχεις ασφάλεια υγείας, θα πρέπει να συνεννοηθείς με τον ασφαλιστή σου για τα διαδικαστικά. Έχε υπόψη σου ότι υπάρχουν ασφαλιστικές εταιρείες που ζητούν από σένα να καταβάλλεις το ποσό της γέννας και σου επιστρέφουν ένα μέρος μετά, ανάλογα με το πακέτο της ασφάλειας υγείας σου και άλλες, που καταβάλλουν εκείνες το ποσό και γίνονται οι τελικές διευθετήσεις με σένα -σε περίπτωση που δεν σε καλύπτει όλο το ποσό- αργότερα. 

Να έχεις σε ετοιμότητα όλα τα απαραίτητα 

Και δεν μιλάμε για τα πράγματα του μωρού -αυτά εννοείται πως τα έχεις τακτοποιήσει- αλλά για όσα θα χρειαστείς στην πορεία και πρέπει να έχεις φροντίσει να έχεις στο σπίτι, όπως μπαταρίες και χάρτινα πιάτα. Ναι, γιατί στην αρχή δεν θα έχεις χρόνο ούτε για πλύσιμο. 

Να παρακολουθήσεις ένα μάθημα θηλασμού 

Αν σκέφτεσαι να θηλάσεις, θα ήταν καλό και χρήσιμο να παρακολουθήσεις τουλάχιστον ένα μάθημα θηλασμού. Οι πλείστες ιδιωτικές κλινικές προσφέρουν τέτοια μαθήματα και μάλιστα δωρεάν. Να ξέρεις ότι μια μαία αμέσως μετά τον θηλασμό θα σου δείξει όσα πρέπει να ξέρεις, αλλά δεν χάνεις και τίποτα να μάθεις κάποια πράγματα από πριν. Επίσης, μπορείς να παρακολουθήσεις και μαθήματα τοκετού, όπου μαίες θα σου λύσουν όλες σου τις απορίες. 

Φτιάξε τη βαλίτσα σου για το μαιευτήριο 

Την οποία θα πρέπει να έχεις έτοιμη το αργότερο όταν στις 37 βδομάδες κύησης. Η κλινική σου, πιθανότατα, θα σου δώσει μια λίστα με όσα θα ήταν καλό να έχεις μαζί σου, όπως πιπίλες, πάνες και ειδικές σερβιέτες για σένα. 

Φτιάξε τη βαλίτσα με τις πάνες 

Το ότι δεν θα βγεις από το σπίτι τις πρώτες 40 μέρες, ξέρεις καλά πως δεν ισχύει και αυτό είναι κάτι που πίστευαν οι γιαγιάδες μας. Ακόμη, όμως, και να μη θες να βολτάρεις με το νεογέννητο, θα πρέπει να έχεις έτοιμη μια τσάντα με όλα τα απαραίτητα -πανιά, έχτρα ρούχα, κουβέρτα ή σεντονάκι, ένα παιχνίδι, πιπίλες και μωραμάντηλα- για τις απαραίτητες επισκέψεις στον/η παιδίατρο για να μην τρέχεις κουρασμένη να τα ετοιμάσεις όλα. 

Κλείσε έναν επαγγελματία φωτογράφο 

Αν δεν το έχεις με την τέχνη της φωτογραφίας, δεν είναι υπερβολή να κλείσεις έναν επαγγελματία φωτογράφο για τις πρώτες φωτογραφίες του μωρού σου. Εννοείται πως και εσύ θα του βγάλεις άπειρες φωτογραφίες με το κινητό, αλλά σκέψου πόσο όμορφο θα ήταν να έχεις φωτογραφίες από τις πρώτες μέρες του από έναν επαγγελματία του είδους. Οι γιαγιάδες και οι παππούδες, πάντως, θα τις εκτιμήσουν δεόντως. 

Φτιάξε φαγητά και φύλαξε τα στην κατάψυξη 

Μετά που θα είσαι άυπνη και εξαντλημένη, θα χαρείς πολύ για αυτή σου την κίνηση, γιατί δεν μπορείς να τρώτε οικογενειακώς συνεχώς απ' 'εξω, καθώς μην ξεχνάς ότι σε περίπτωση που θα θηλάσεις, θα πρέπει να ακολουθήσεις ένα προσεγμένο και υγιεινό διατροφολόγιο. Άρα, τις πρώτες μέρες, τουλάχιστον, θα απαλλαγείς από τον "πονοκέφαλο" του μαγειρέματος. 

Βρες τον παιδίατρο σου 

Συμβολέψου τον γυναικολόγο σου και τον περίγυρό σου και κλείσε ραντεβού να συναντήσεις από κοντά μερικούς παιδίατρους. Είναι σημαντικό ο παιδίατρος που θα επιλέξεις να μην είναι πολύ μακριά από το σπίτι σου, για ευνόητους λόγους. Μη ξεχνάς πως ο παιδίατρος θα σε επισκεφτεί μόλις γεννήσεις, άρα πρέπει να τον βρεις εγκαίρως και να δώσεις τα στοιχεία του στην κλινική, για να τον ειδοποιήσουν εγκαίρως. 

Ομφάλιος λώρος 

Σε συνεννόηση και πάλι με τον γυναικολόγο σου θα πρέπει να αποφασίσεις εάν θα αποταθείς σε ιδιωτική εταιρεία φύλαξης ή αν θα κάνεις δωρεά τον ομφάλιο λώρο στο Καραϊσκάκειο Ίδρυμα.  Ό,τι και αν αποφασίσεις, θα πρέπει να μιλήσεις εγκαίρως μαζί τους για τα διαδικαστικά. 

Βρεφικό κάθισμα 

Αφού βρεις ένα βρεφικό κάθισμα που πληροί όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές, θα πρέπει να το τοποθετήσεις στο αυτοκίνητό σου γύρω στις 37 βδομάδες της κύησης σου. 

Ετοιμάσου για τον θηλασμό 

Δεν αρκεί να παρακολουθήσεις απλώς ένα μάθημα. Χρειάζεται να εξοπλιστείς με όλα τα απαραίτητα, όπως καταπραϋντική κρέμα για τις θηλές, σουτιέν θηλασμού, θήλαστρο και τα ειδικά προστατευτικά που θα τοποθετείς εσωτερικά του σουτιέν σου, καλύπτοντας τις θηλές σου. Ακόμη και αν αποφασίσεις να θηλάσεις, καλό θα ήταν να έχεις φροντίσει να αποκτήσεις μπιμπερό και τα συναφή, για να είσαι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο. 

Ετοίμασε το ερμάρι ή το συρτάρι με τα βρεφικά 

Εννοείται ότι μετά την αγορά των βρεφικών, θα τα πλύνεις με ειδικό απορρυπαντικό για το ευαίσθητο δέρμα του βρέφους και θα τα σιδερώσεις είτε με πρέσα, είτε θα τα στεγνώσεις στο στεγνωστήριο. Η υψηλή θερμοκρασία θα βοηθήσει να απομακρυνθούν τα μικρόβια. Στη συνέχεια, θα ετοιμάσεις το συρτάρι όπου θα τοποθετήσεις τα ρουχαλάκια. Για δική σου ευκολία, διαχώρισε τα ανά είδος και τοποθέτησε τα σεντονάκια, τις κουβερτούλες και τις σαλιαρίστρες σε ξεχωριστό μέρος. 

Διαμόρφωσε κατάλληλα τον χώρο του μπάνιου 

Αποφάσισε από πριν αν θα αγοράσεις ένα μικρό μπάνιο που θα τοποθετήσεις στη μπανιέρα ή έαν ο χώρος σου προσφέρεται για να τοποθετήσεις μια ανεξάρτητη βρεφική μπαμπανιέρα με σταντ. Θα πρέπει να τοποθετήσεις το σαμπουάν, τις λοσιόν και τις πετσέτες, σε ένα μέρος που σε βολεύει, ώστε η διαδικασία του μπάνιου να είναι εύκολη για σένα. 

Καθάρισε τα χαλιά του σπιτιού 

Τα χαλιά, όπως πολύ σωστά αντιλαμβάνεσαι, είναι μια εστία μικροβίων. Οπότε, απολύμανε τα προτού έρθει το νεογέννητο στο σπίτι. 

Βρες βρεφονηπιακό  σταθμό 

Αν η δουλειά σου δεν σου επιτρέπει να μείνεις αρκετό καιρό με το νεογέννητο στο σπίτι, θα πρέπει να ψάξεις και να βρεις εγκαίρως τον βρεφονηπιακό σταθμό που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις σου και να κάνεις μαζί τους τις απαραίτητες διευθετήσεις, ώστε να βεβαιωθείς ότι όταν έρθει εκείνη η στενάχωρη ώρα, θα υπάρχει κενή θέση για το παιδί σου. 

Χαλάρωσε 

Εκτός από τον σύντροφό σου, οφείλεις να αφιερώσεις χρόνο και στον εαυτό σου. Κοιμήσου όσο περισσότερο μπορείς. Δες όσες σειρές επιθυμείς, βγες για καφέ με τις φίλες σου γιατί πιθανότατα θα περάσει καιρός μέχρι να τα ξαναπείτε με την ησυχία σας, κάνε ένα ζεστό αφρόλουτρο και γενικότερα κάνε όλα όσα σε ευχαριστούν, γιατί μετά σε περιμένει ένας ανηφορικός δρόμος. Ευχάριστός μεν, δύσκολος και απαιτητικός δε. 

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ