Ο παραμυθένιος κόσμος της Έλενας Χριστοφίδη

Ποιά ανάγκη σε οδήγησε να γράψεις ένα παιδικό βιβλίο;
Πάντα φλέρταρα με την ιδέα της δημιουργίας ενός παιδικού βιβλίου. Με ενδιέφερε πολύ η ζωγραφική με την οποία μάλιστα και ασχολήθηκα, όπως επίσης και τα animation. Επομένως, η έμπνευση ξεκίνησε κάπως έτσι...

Πώς ξεκίνησε η ιδέα και πώς κατάφερε τελικά να γίνει πραγματικότητα προκειμένου να προχωρήσεις στην έκδοση;
Η αλήθεια είναι πως έχω περάσει από διάφορα δημιουργικά στάδια στη ζωή μου. Ασχολήθηκα με τη δημιουργία κοσμημάτων, με το design, την τέχνη, όπως και με τη yoga στην οποία εκπαιδεύτηκα ώστε να μπορώ να διδάξω. Μέσω αυτής της διαδρομής, λοιπόν, απέκτησα πολλά εφόδια και εργαλεία ως προς τον τρόπο ζωής και όλες αυτές τις γνώσεις και τις εμπειρίες ήθελα με κάποιο τρόπο να μπορέσω να τις μεταδόσω. Κάπως έτσι έψαξα να βρω άτομα τα οποία θα μπορούσαν να με βοηθήσουν σε αυτό το εγχείρημα και στο συγγραφικό μέρος του βιβλίου. Τελικά, τα πράγματα δεν ήρθαν όπως τα περίμενα και τότε αποφάσισα να γράψω εγώ το βιβλίο και να το "ντύσω" με τις δικές μου εικόνες.

Δυσκολεύτηκες;
Ήταν η πρώτη μου φορά και όλο αυτό ήταν φυσικό να μοιάζει πρωτόγνωρο. Μου πήρε πολύ χρόνο μέχρι την ολοκλήρωση, αλλά μου βγήκε αβίαστα η όλη διαδικασία. Το έκανα χαλαρά στο χρόνο μου χωρίς περιορισμούς και deadline κι αυτό ίσως τελικά να μου έκανε καλό, αφού κατά τη διάρκεια της διαδρομής έκανα διάφορες αλλαγές και διορθώσεις που εν τέλει αποδείχτηκαν σωστές ως προς το αποτέλεσμα.


 
Μίλησε μου λίγο για το παραμύθι και την ιστορία του...
Η ιστορία του παραμυθιού έχει να κάνει με ένα μικρό κοριτσάκι, τη Jasmine, που μπαίνει για πρώτη φορά σε μια καινούρια τάξη του σχολείου. Κάποια στιγμή πέφτει κάτω, με αποτέλεσμα τα γυαλιά της να σπάσουν. Ξαφνικά όλα τα υπόλοιπα παιδάκια την κοροϊδεύουν και την περιφρονούν, εκτός από ένα αγοράκι, τον Joe, ο οποίος τρέχει αμέσως να τη βοηθήσει. Το βράδυ έρχεται στον ύπνο του μια νεράιδα η οποία τον μεταφέρει σ΄έναν μαγικό κόσμο, λέγοντάς του πως η απάντηση κρύβεται στην καρδιά του. Και τότε η ιστορία του παραμυθιού ξετυλίγεται σιγά-σιγά μέσα από ιστορίες των δύο ηρώων, μεταφέροντας παραδείγματα και μηνύματα όπως η καλοσύνη, η αγάπη, η ευγνωμοσύνη και η προσωπική ανάπτυξη.

Η ιστορία του παραμυθιού είναι επηρεασμένη και από προσωπικά σου βιώματα;
Θα έλεγα πως έχει κάποιες επιρροές από την προσωπική μου ζωή. Ωστόσο, μέσα από το βιβλίο και την ιστορία του, επέλεξα να τονίσω πολλά ζητήματα που βλέπουμε να υπάρχουν στον κόσμο και την καθημερινότητά μας γενικότερα. Για παράδειγμα, το bullying, η διαφορετικότητα και η αποδοχή των ανθρώπων, είναι χαρακτηριστικά που -αν φροντίζαμε να τα αντιμετωπίζουμε διαφορετικά- θα έκαναν τη ζωή μας ακόμα καλύτερη. Επίσης, η ενασχόλησή μου με τη yoga είναι ένα στοιχείο που φανερώνεται και μέσα από την ιστορία, μιας και γίνονται αναφορές στο κάρμα, αλλά και στο γεγονός πως όταν κάνεις μια καλή πράξη αυτή θα σου επιστραφεί στο μέλλον, όπως και η θετική σκέψη ως προς τη ζωή. Και επειδή είμαι φιλόζωη και φυσιολάτρης, φρόντισα να βάλω και αυτά τα στοιχεία στην ιστορία...

Τι θα ήθελες να κρατήσει και να θυμάται ο αναγνώστης από την ιστορία σου;
Το σημαντικότερο μήνυμα που θα ήθελα να περάσω είναι το ότι ο καθένας πρέπει να ξεκινά τη διεργασία από τον εαυτό του. Να απολαμβάνουμε το παρόν, να φροντίζουμε τον εαυτό μας και να σεβόμαστε τους γύρω μας. Όσο για τον τίτλο «It’s Cool to be kind», αυτό από μόνο του τα λέει όλα. Πως το πιο ουσιαστικό είναι πιο...cool τελικά. Όλα αυτά λοιπόν είναι εφόδια που φροντίζω να μεταφέρω με τον ίδιο τρόπο και στα δικά μου παιδιά.
 
Το παραμύθι είναι γραμμένο στα αγγλικά. Υπάρχουν βλέψεις να το κυκλοφορήσεις μελλοντικά και στην ελληνική γλώσσα;
Λόγω του ότι έχω ζήσει αρκετά χρόνια στο Λονδίνο, τα αγγλικά τα αισθάνομαι σαν μητρική μου γλώσσα. Πολλές φορές σκέφτομαι ακόμα και στα αγγλικά, επομένως αυτός ήταν και ο βασικότερος  λόγος που γράφτηκε και το παραμύθι στην ίδια γλώσσα. Σίγουρα, δεν αποκλείω το οτιδήποτε. Θα μπορούσε κάποια στιγμή στο μέλλον να γίνει και στα ελληνικά.


 

Ποιες προσδοκίες έχεις γι' αυτό το εγχείρημα; Μέχρι πού θα ήθελες να φτάσει;
Η αλήθεια είναι πως δεν το έκανα με προσδοκίες. Το έκανα γιατί ήθελα να επικοινωνήσω όλα αυτά που προανάφερα. Ήταν μια δημιουργική διαδικασία που απόλαυσα πρώτα εγώ και εύχομαι να πάει καλά, να το αγκαλιάσει ο κόσμος και κυρίως τα παιδιά.

Πέρα από τη συγγραφή και την ενασχόλησή σου με τα παραμύθια, με τι άλλο καταπιάνεσαι;
Ασχολούμαι με τη ζωγραφική, αλλά τα τελευταία χρόνια έχω δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη yoga. Εκεί θα ήθελα να αφοσιωθώ στη συνέχεια γιατί με γεμίζει. Πέρα από όλα αυτά, όμως, είμαι και μανούλα δυο παιδιών, ηλικίας 6 ετών και 15 μηνών.

Θα χαρακτήριζες εναλλακτικό τον τρόπο ζωής σου;
Σίγουρα δεν είμαι η παραδοσιακή μανούλα που ξέρουμε, αλλά ούτε η συμβατική σύγχρονη γυναίκα. Έχω ένα διαφορετικό lifestyle. Γενικά, θέλω να δίνω ιδιαίτερη έμφαση στη φροντίδα των παιδιών μου και γι’ αυτό απολαμβάνω ποιοτικό χρόνο μαζί τους κάνοντας διάφορες δραστηριότητες. Γενικά, δεν μου αρέσει ο «αποστειρωμένος» τρόπος ζωής.


 

Οι επιρροές και οι εμπειρίες σου, πόσο καθοριστικό ρόλο έπαιξαν σ’ αυτή τη στάση ζωής που ακολουθείς;
Καταλυτικό! Ήμουν τυχερή γιατί είχα την ευκαιρία να ταξιδέψω αρκετά και να γνωρίσω άλλες κουλτούρες και πολιτισμούς. Μου αρέσουν πολύ τα ταξίδια, έχω πάει σε πολλά μέρη όπως Ασία, Αμερική, Ευρώπη... Βλέπεις πολλά άλλα πράγματα έξω στον κόσμο όπως για παράδειγμα τη φτώχεια που ενώ οι άνθρωποι τη βιώνουν στο πετσί τους, δείχνουν τόσο χαρούμενοι και ευτυχισμένοι.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 25 Νοεμβρίου στις 10:30 στη Λευκωσία

Το «It’s Cool to be kind» κυκλοφορεί από την A Bookworm Publication 

Φωτογραφίες: Μάριος Ιωσηφίδης

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ