«Λευκωσία: Η γέννηση και η εξέλιξη μιας πρωτεύουσας. Βυζαντινή – Μεσαιωνική περίοδος»

 «Όψεις της ζωής στη Λευκωσία του Μεσαίωνα», Τρίτη 18/09/2018, 18:30:  Η ξενάγηση  επικεντρώνεται σε ποικίλα θέματα και όψεις της Βυζαντινής και Μεσαιωνικής Λευκωσίας. Άνθρωποι θεσμοί και νόμοι, θρησκευτική ζωή και τέχνη, από τη ζωή στην πόλη και στο σπίτι αποτελούν τις κύριες εκθεσιακές ενότητες, που συνθέτουν το ιστορικό σκηνικό μέσα από το οποίο ο επισκέπτης παρακολουθεί την εξέλιξη, τις δομές, αλλά και τις ανθρώπινες δραστηριότητες στην  πόλη και στο σπίτι.  Στον εκθεσιακό χώρο μπορεί κανείς να μελετήσει και να θαυμάσει νομίσματα, σπάνια βιβλία, εικόνες, κειμήλια, οικιακά σκεύη και άλλους «θησαυρούς» της μεσαιωνικής πρωτεύουσας της Κύπρου.

«Από τη Λευκουσία στη Λευκωσία - Nicosia», Κυριακή 23/09/2018, 11:00: Η ξενάγηση παρουσιάζει την ιστορική πορεία της εξέλιξης της Λευκωσίας ως πρωτεύουσα της Κύπρου από το 10ο αιώνα έως και το 1570 όταν η Λευκωσία πέρασε στην κυριαρχία των Οθωμανών Τούρκων. Στην ξενάγηση ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία  να εξερευνήσει μέσα από διαδραστική πλατφόρμα τρισδιάστατα μοντέλα μεσαιωνικών μνημείων της Λευκωσίας, να μελετήσει ιδιαίτερης σημασίας ιστορικά αντικείμενα όπως ο περίφημος μουσικός κώδικας της Κύπρου, λίθινα και άλλα αντικείμενα γοτθικής τέχνης, ζωγραφικούς πίνακες, σπάνιους χάρτες της πόλης, βιβλία, χειρόγραφα, κράνη, σπαθιά, σφαίρες και πολλά άλλα.

Οι ξεναγήσεις θα δοθούν από τη διευθύντρια του μουσείου Δρα Δήμητρα Παπανικόλα - Μπακιρτζή και τις εφόρους του ομυσείου Δρα Έλενα Πογιατζή Ρίχτερ και Μαρία Πατσαλοσαββή στην ελληνική γλώσσα. 

* Λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος για όλες τις εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται μέσα στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι για την έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στη ξενάγηση να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο: 22661475 ή να αποστείλουν email στο info@leventismuseum.org.cy. 

* Περισσότερες πληροφορίες για το ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων της περιοδικής έκθεσης  «Λευκωσία: Η γέννηση και η εξέλιξη μιας πρωτεύουσας. Βυζαντινή – Μεσαιωνική περίοδος» στην ιστοσελίδα του μουσείου. 


  

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ