Ποιά ήταν η Χριστοδούλα, η γυναίκα-σύμβολο για τον αγώνα των καρκινοπαθών;

Τόσα χρόνια διοργανώνεται η Πορεία Χριστοδούλας και κανένας δεν είχε δει μια φωτογραφία ή μια εικόνα της γυναίκας-κουράγιο. Ο καθένας τη φανταζόταν διαφορετική. Η Χριστοδούλα έγινε μύθος και έμπνευση για όλους τους καρκινοπαθείς, πηγή δύναμης και ελπίδας. Τώρα, η ιστορία ολοκληρώνεται. Ο κόσμος βλέπει τη φωτογραφία της γυναίκας που χτυπήθηκε από τον καρκίνο, μέρες του πολέμου του 1974, όταν τα νοσοκομεία ήταν γεμάτα τραυματίες, και την αγκαλιάζει με αγάπη!

Ποια όμως είναι αυτή η γυναίκα που έχει γράψει ιστορία για τους αγώνες των καρκινοπαθών;

H Χριστοδούλα καταγόταν από τον Άγιο Μέμνονα, της επαρχίας Αμμοχώστου. Το 1974 βρέθηκε πρόσφυγας, όπως και τόσοι άλλοι συνάνθρωποι μας, στην ελεύθερη Αμμόχωστο. Η βασανισμένη γυναίκα δεν ξεσπιτώθηκε μόνο βάρβαρα από τον Αττίλα, αλλά είχε νοσήσει με καρκίνο. Πέθανε με πόνο στην ψυχή και το σώμα, κάτω από μια πορτοκαλιά στη Σωτήρα, όπως φαντάστηκε και περιέγραψε στο κείμενο του ο γιατρός της, Δημήτρης Σουλιώτης.

Ο θεσμός της Πορείας

Όπως μας πληροφορεί ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου, η πρώτη Πορεία Χριστοδούλας πραγματοποιήθηκε το 1976, με στόχο να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σε θέματα καρκίνου και να εξασφαλίσει τους οικονομικούς πόρους για τη λειτουργία της «Αροδαφνούσας», το μοναδικό νοσηλευτήριο για την αποκλειστική φροντίδα καρκινοπαθών. Έκτοτε, η Πορεία έγινε θεσμός. Ένας επιτυχής θεσμός.

Κύριος χορηγός και υποστηρικτής της Πορείας Χριστοδούλας είναι η Τράπεζα Κύπρου εδώ και 17 χρόνια, η οποία έχει συνδέσει το όνομά της με τις προσπάθειες που καταβάλλονται για αντιμετώπιση και θεραπεία του καρκίνου. Το μεγαλύτερο έργο της Τράπεζας είναι η δημιουργία και η στήριξή του Ογκολογικού Κέντρου, στη Λευκωσία.

Πηγή 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ