Θεόδωρος Ελευθερίου: Hot boy in the kitchen

Από μικρός αγαπούσες τη μαγειρική;
Ναι. Από τα παιδικά μου χρόνια, θυμάμαι τον εαυτό μου να κάνει δύο πράγματα. Το ένα ήταν το ποδόσφαιρο και το άλλο το να βρίσκομαι στην κουζίνα της γιαγιάς μου, την ώρα που μαγείρευε. Έχω έντονα στη μνήμη μου τις ώρες που περνούσαμε μαζί στην κουζίνα την ώρα που έφτιαχνε φαγητό για την οικογένεια. Πάντα με ενδιέφερε και ήθελα να μαθαίνω τη διαδικασία, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο φτιάχνει όλα αυτά τα νόστιμα φαγητά με τόση πολλή αγάπη. Από εκεί δημιουργήθηκε ένα πάθος και ένα καλό ερέθισμα ώστε να το δω πιο σοβαρά.


Ήσουν συνειδητοποιημένος ότι αυτό θέλεις να κάνεις στη ζωή σου;
Το συνειδητοποίησα όταν λίγο αργότερα άρχισα να πειραματίζομαι στην κουζίνα φτιάχνοντας φαγητό για φίλους. Όταν αντιλήφθηκα τις αντιδράσεις, τα χαμόγελα και την ευχαρίστηση γι΄αυτό που τους παρουσίαζα στο πιάτο, τότε άρχισα να το ψάχνω περισσότερο και να το παίρνω στα σοβαρά. 


Οι δικοί σου, ήθελαν να γίνεις μάγειρας;
Η αλήθεια είναι πως άργησα κάπως να τους εκφράσω αυτή την επιθυμία. Η μητέρα μου είχε ανακαλύψει το ταλέντο και το πάθος μου για την κουζίνα αρκετά νωρίς, σε σχέση με τον πατέρα μου που με έβλεπε περισσότερο για το ποδόσφαιρο. Δεν έχω παράπονο από πλευράς τους, όμως. Με στήριξαν από την πρώτη στιγμή που τους εξέφρασα αυτή την επιθυμία. Πίστεψαν σε εμένα γιατί ήξεραν πως αυτό που θα διαλέξω να κάνω, θα το κάνω καλά.


Σήμερα, είσαι ευχαριστημένος με την επιλογή σου να ακολουθήσεις αυτό το δρόμο;
Τα τελευταία χρόνια έχω στερηθεί πολλά σε ό,τι αφορά την προσωπική μου ζωή γιατί αποφάσισα να επενδύσω στη δουλειά μου. Αυτό με βοήθησε να ανέβω αρκετά στάδια στη μαγειρική και να κερδίσω εμπειρίες, έχοντας πάντοτε τη στήριξή της οικογένειας μου. Σίγουρα οι επιλογές που έκανα δεν ήταν όλες σωστές, όμως πάντοτε κέρδιζα κάτι μέσα από αυτές.


Ως μάγειρας τι φιλοδοξίες έχεις; Πού θα ήθελες να φτάσεις;
Θα ήθελα να ταξιδέψω περισσότερο, να δοκιμάσω νέες γεύσεις, να αποκτήσω εμπειρίες. Θα ήθελα στο μέλλον να μπορέσω να δουλέψω σε κάποιο εστιατόριο που διαθέτει τουλάχιστον ένα αστέρι Michelin. Ένας επίσης λίγο πιο μακρινός στόχος, είναι το να μπορέσω να ανοίξω κάτι δικό μου. Θα ήθελα κάποια στιγμή να δημιουργήσω ένα μαγαζί σε ύφος brunchάδικου, με γεύσεις επηρεασμένες από τις δικές μου εμπειρίες και αναμνήσεις. Για την ώρα, σκοπεύω να προχωρήσω στην έκδοση του δικού μου βιβλίου μαγειρικής και σύντομα να δημιουργήσω τη δική μου ιστοσελίδα με συνταγές, έτσι ώστε να μπορεί ο κάθε ένας να ενημερώνεται αναλυτικά με ένα πιο ευχάριστο και άμεσο τρόπο.


Από τους γνωστούς τηλεοπτικούς μάγειρες, ποιόν θαυμάζεις περισσότερο;
Θαυμάζω πολύ τον Άκη Πετρετζίκη. Μου αρέσει το είδος μαγειρικής με το οποίο ασχολείται και πιστεύω πως είναι ο καλύτερος στο στοιχείο του, κάτι που οφείλεται τόσο στις ιδέες και στη δημιουργικότητα του, όσο και στην εμφάνισή του. Κάποια στιγμή είχα την ευκαιρία μάλιστα να τον γνωρίσω από κοντά και να γυρίσουμε μαζί ένα επεισόδιο στο «Κάν’το όπως ο Άκης» και πράγματι επιβεβαίωσα την εντύπωση που είχα γι’ αυτόν από πριν. Έχω πάρει αρκετά από τα στοιχεία του Άκη και θα ήθελα πολύ να του μοιάσω, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θέλω να τον αντιγράψω.


Θα δήλωνες συμμετοχή σε κάποιο reality μαγειρικής;
Είναι κάτι που μου προτείνουν πολύ συχνά οι φίλοι μου. Θα ήθελα κάποια στιγμή να το κάνω, καθώς είναι μια εμπειρία που θα ήθελα να ζήσω κάποια στιγμή στη ζωή μου. Απλώς, με φοβίζει κάπως η έκθεση και ο τρόπος με τον οποίο θα βγει προς τα έξω η εικόνα μου. Πρόκειται για ένα τηλεοπτικό προϊόν, επομένως, είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν εντάσεις και συγκρούσεις ανάμεσα στους συμμετέχοντες. Επίσης, αν κάτι με κρατάει πίσω είναι και το γεγονός πως έχω μια δουλειά και μια σημαντική θέση σε ένα εστιατόριο που βασίζεται σε εμένα.


Θα ήθελες μια δική σου τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής;
Θα το ήθελα, ναι. Σίγουρα σε αυτή τη φάση προέχει η δουλειά μου και το να μπορέσω να δημιουργήσω ένα καλό όνομα στο χώρο και να εδραιωθώ ως μάγειρας. Από εκεί και πέρα θα μπορούσα να το κάνω, εφόσον γνωρίζω πως θα γίνει με τις σωστές βάσεις, ώστε να βγει ένα αποτέλεσμα που θα με ικανοποιεί.


Μαγειρεύεις σπίτι σου;
Κάνοντας αυτή τη δουλειά, αντιλαμβάνεσαι πως ο χρόνος που απομένει στην καθημερινότητα είναι περιορισμένος. Επομένως, τις ώρες που δεν βρίσκομαι στη δουλειά, το πρώτο πράγμα που θέλω να αποφύγω είναι το να βρεθώ σε μια κουζίνα και να μαγειρεύω. Φροντίζω όμως να το κάνω όταν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος, όπως για παράδειγμα κάποιο οικογενειακό τραπέζι.


Η σπεσιαλιτέ σου ποια είναι;
Μου αρέσει να παίζω με τη γιαπωνέζικη κουζίνα και τις ασιατικές γεύσεις και λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με το ψάρι. Οπότε, αν μου ζητούσε κάποιος να φτιάξω κάτι ιδιαίτερο, θα επέλεγα ένα σολομό γλασαρισμένο με μίσο – μια πάστα που φτιάχνεται από φασόλια – κινόα και ίσως να έκανα και ένα συνδυασμό με φρούτα. 


Αλήθεια, ποιο είναι τελικά το μυστικό επιτυχίας ενός chef;
Η αγάπη για αυτό που κάνεις είναι το πιο βασικό στοιχείο. Είναι σημαντικό ένας μάγειρας να σέβεται τον πελάτη. Να σκέφτεται ότι κάνει το καλύτερο δυνατό προκειμένου να ευχαριστήσει με το παραπάνω τον κάθε έναν που τον εμπιστεύεται.


Τα τατουάζ, τι σχέση έχουν με τη μαγειρική;
Νομίζω πως είναι απλά μια μόδα. Ίσως επειδή στη μαγειρική δεν υπήρχε ποτέ ο περιορισμός, οι μάγειρες ένιωθαν πιο ελεύθεροι να εκφραστούν με αυτό τον τρόπο. Ίσως βέβαια να οφείλεται και στο γεγονός πως τα περισσότερα επιτυχημένα ονόματα της μαγειρικής έχουν τατουάζ, να θεωρήθηκε κάπως σαν κριτήριο. Θα σου πω, πάντως, ότι το πρώτο μου τατουάζ το χτύπησα προτού ακόμη αποφασίσω ότι θα ασχοληθώ με τη μαγειρική.


Πόσα έχεις;
Σίγουρα πάνω από είκοσι. Τα τατουάζ για μένα ήταν κατά κάποιο τρόπο μια εκτόνωση. Το κάθε ένα από αυτά, σημαίνει κάτι. Είναι μια αγάπη και ένα χόμπι.  Ακόμα και αν έκανα ένα άλλο επάγγελμα, πάλι θα επέλεγα να κάνω.


Η δουλειά σου έχει να κάνει πολύ με την εικόνα. Αυτό το εκμεταλλεύεσαι κάπως;
Η αλήθεια είναι πως η εμφάνιση μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό. Δεν το εκμεταλλεύομαι ακριβώς, θα έλεγα πως χρησιμοποιώ την εμφάνιση σαν ένα μέσο προκειμένου να πάω ένα βήμα πάρα πέρα.


Με άριστα το δέκα, πόσο βαθμολογείς την εικόνα σου;
7,5. Είμαι ακόμα 26 ετών και το στιλ μου ακόμα διαμορφώνεται. Οπότε, θα σου πω ότι έχω ακόμα περιθώρια βελτίωσης…


Αισθάνεσαι sexy;
Παρόλο που δεν έχω αρκετή αυτοπεποίθηση όσο θα έπρεπε, ορισμένες φορές αισθάνομαι, ναι. Η κοπέλα μου, από την άλλη, υποστηρίζει ότι είμαι αρκετά σέξι… (γέλια). 


Ανεβάζεις αρκετά συχνά φωτογραφίες σου στο Instagram. Ποιο ήταν το πιο κολακευτικό σχόλιο που διάβασες από follower σου;
Έχει τύχει να ανεβάσω ημίγυμνη φωτογραφία και να μου σχολιάσουν πως θα με ήθελαν στην κουζίνα τους κάπως έτσι δηλαδή…


Η κοπέλα σου δεν ζηλεύει που ανεβάζεις τέτοιες φωτογραφίες στα social media;
Νομίζω πως όχι. Αν την ενοχλούσε, σίγουρα θα μου το είχε πει.


Νιώθεις ότι οι γυναίκες σε φλερτάρουν περισσότερο από πριν;
Κάπως, ναι. Όχι όμως σε βαθμό που να επηρεάζει την προσωπική μου ζωή. Φροντίζω να απαντώ ευγενικά και να αποφεύγω τα πολύ προκλητικά σχόλια.


Ο έρωτας, περνά τελικά από το στομάχι, Θεόδωρε;
Σίγουρα! Είναι αλήθεια ότι οι γυναίκες έχουν μια τάση να γοητεύονται με τον άντρα που ξέρει να μαγειρεύει.


Το να ξέρει να μαγειρεύει μια γυναίκα, αποτελεί κριτήριο για σένα;
Όχι απαραίτητα. 


Ποιο ήταν το πιο ακραίο πράγμα που έχεις κάνει για μία γυναίκα;
Το να σταματήσω να σέβομαι τον εαυτό μου…


Δηλαδή;
Δεν είναι καθόλου ωραίο το να παρακαλάς και να φτάνεις σε σημείο που σε λυπούνται. Έκανα πράγματα που δεν έπρεπε, για άτομα που δεν άξιζαν στην τελική…


Η αδελφή σου, Κάλια Ελευθερίου, πόσο καθοριστικό ρόλο έπαιξε στη δική σου προβολή; 
Σίγουρα βοήθησε στο να με μάθει περισσότερο ο κόσμος. Πρώτα από όλα, μέσα από το Instagram το οποίο είναι και το στοιχείο της και γενικά έχει μιλήσει αρκετές φορές για εμένα.


Η σχέση σας, ήταν ανέκαθεν τόσο καλή;
Σε μικρότερη ηλικία η σχέση μας ήταν όπως του σκύλου με τη γάτα. Μεγαλώνοντας, όμως, εξελίχθηκε σε μια σχέση που θα τη χαρακτήριζα ανεκτίμητης αξίας.


Τι σε εκνευρίζει περισσότερο στην αδελφή σου;
Το ότι ζηλεύω τη ζωή που κάνει (γέλια).  Η Κάλια είναι παντού, δεν έχει όρια. Θα ήθελα πολύ να έχω τα χαρακτηριστικά που έχει η αδελφή μου. Τις αρέσουν οι αλλαγές, δεν έχει όρια, δεν φοβάται. Είναι στοιχεία του χαρακτήρα της που με «εκνευρίζουν», αλλά ταυτόχρονα θαυμάζω επάνω της.

Φωτογραφίες: Μάριος Ιωσηφίδης

Ευχαριστίες στο Limoncello Deli-Bar για την παραχώρηση του χώρου
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ