Thumbnail

«Φωνάζουν» οι παιδίατροι - Τι γίνεται τελικά με τα παιδικά εμβόλια; «Φωνάζουν» οι παιδίατροι - Τι γίνεται τελικά με τα παιδικά εμβόλια;

Ανησυχία ότι τα παιδιά θα μείνουν ανεμβολίαστα – Για ποια εμβόλια σταμάτησε η διαδικασία παραγγελίας εμβολίων;
Τις τελευταίες μέρες προέκυψε μεγάλο μπέρδεμα σε σχέση με τις παραγγελίες των παιδικών εμβολίων.

Σύμφωνα με τα γεγονότα, οι παιδίατροι έλαβαν ενημέρωση από τον ΟΑΥ όπως προχωρήσουν με παραγγελίες εμβολίων που θα χρειαστούν καθώς δε θα είχαν πλέον πρόσβαση σε μια συγκεκριμένη διαδικασία. Πρόκειται για τα εμβόλια της ανεμοβλογιάς, του πνευμονιόκοκκου, της ηπατίτιδας Α και διφθερίτιδας / τετάνου / κοκίτη / πολιομυελίτιδας τα οποία παραγγέλλονταν μέσω της διαδικασίας και συγκεκριμένα της διαδικασίας Β. 

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην Offsite και στην Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα, o πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας δρ Μιχάλης Αναστασιάδης ανέφερε πως υπάρχουν διαδοχικές ελλείψεις στα εμβόλια ενώ η διαδικασία παράδοσης εμβολίων από την αρχή του ΓεΣΥ μέχρι σήμερα όπως ο ίδιος υποστηρίζει, είναι προβληματική.

Οι δύο διαδικασίες παραγγελίας και η αντίδραση των παιδιάτρων

Όπως εξήγησαν ο πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας και ο Ανώτερος Λειτουργός του ΟΑΥ Παναγιώτης Πέτρου, υπήρχαν δύο διαδικασίες παραγγελίας των εμβολίων.  

Η διαδικασία Α προνοούσε παραγγελία μέσω του λογισμικού του ΓεΣΥ στους γιατρούς, παράδοση των εμβολίων στους γιατρούς δωρεάν και ακολούθως δωρεάν χορήγηση στους δικαιούχους. Ωστόσο όπως σημειώνει ο δρ Αναστασιάδης, η συγκεκριμένη διαδικασία ήταν προβληματική από την αρχή καθώς εάν για παράδειγμα μια παραγγελία γινόταν τον Ιανουάριο, η παραλαβή γινόταν τέλος Φεβρουαρίου. Από την άλλη η διαδικασία Β προνοούσε παραγγελία μέσω ιδιωτικής εταιρείας από τον γιατρό, τα οποία τα χρεωνόταν ο γιατρός. Ακολούθως σε κάθε χορήγηση εμβολίου ο γιατρός θα έπρεπε να κάνει αίτηση στον ΟΑΥ για αποζημίωση. «Η συγκεκριμένη διαδικασία είχε ένα πλεονέκτημα, και αυτό είναι ότι εάν τα παραγγέλναμε το πρωί μιας ημέρας και τα παραλαμβάναμε το απόγευμα της ίδιας ημέρας», πρόσθεσε ο δρ Αναστασιάδης. 

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Baby Leading weaning vs πουρέδες (Βίντεο)

 

Την Παρασκευή, όπως σημειώνει ο δρ Αναστασιάδης, οι παιδίατροι ενημερώθηκαν ότι η διαδικασία Β παραγγελίας των εμβολίων σταματά. «Εμάς μας το ανακοίνωσαν το πρωί της Παρασκευής και μας ενημέρωσαν ότι την ίδια ημέρα σταματά η διαδικασία και δε θα μπορούσαμε να βάλουμε άλλη παραγγελία μέχρι και την 1η Ιουλίου. Από την 1η Ιουλίου όπως μας είπαν, θα μπορούμε να παραγγέλνουμε εμβόλια με την διαδικασία Α». Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ανάμεσα στους παιδιάτρους να επικρατεί έντονη ανησυχία, καθώς όπως τόνισε ο δρ Αναστασιάδης «ουδέποτε επιλύθηκε το πρόβλημα της ανεπαρκούς διαδικασίας Α αφού παραγγέλνουμε εμβόλια και δεν ξέρουμε πότε θα τα παραλάβουμε». 

Καταληκτικά ο δρ Αναστασιάδης τόνισε ότι σε καμία περίπτωση η παιδίατροι δεν θέλουν να έρθουν σε αντιπαράθεση με τον οποιονδήποτε. «Αυτό που προτάσσουμε είναι την έντονη ανησυχία μας, την αγωνία μας για το τι θα γίνει με την εμβολιαστική κάλυψη των μωρών μας και από την άλλη, την οργή μας επειδή ένα τόσο σημαντικό θέμα δεν καταφέραμε να το επιλύσουμε εδώ και δύο χρόνια». 

 

kid

unsplash.com/photos/voVYCm6xoQo

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς θα γίνει ομαλή η μετάβαση του παιδιού από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό; (Βίντεο)

 

Εξετάζει νέους τρόπους παραγγελιών εμβολίων ο ΟΑΥ 

Στο μεταξύ όπως δήλωσε στην Offsite ο Ανώτερος Λειτουργός του ΟΑΥ Παναγιώτης Πέτρου, «για διάφορους λόγους που δεν άπτονται του Οργανισμού, η διαδικασία Β παραγγελίας των εμβολίων καταργήθηκε καθώς δεν υπήρχε ενδιαφέρον από τις εταιρείες που συμμετείχαν». Όπως εξήγησε είναι μια διαδικασία με νομικό πλαίσιο ενώ από πλευράς ΟΑΥ υπήρξε επικοινωνία με τις εταιρείες ωστόσο λόγω του μειωμένου ενδιαφέροντος δεν μπορούσε να προχωρήσει η διαδικασία. 

Παράλληλα ο κ. Πέτρου δήλωσε πως «σήμερα υπάρχουν πάρα πολλά εμβόλια τα οποία έχουν ήδη αγοράσει οι γιατροί, άρα δεν θα μείνει κάποιος χωρίς εμβόλια». Ταυτόχρονα, την ερχόμενη Δευτέρα θα ξεκινήσει η παραγγελία εμβολίων με την διαδικασία Α. 

Ο ΟΑΥ όπως ανέφερε ο κ. Πέτρου επεξεργάζεται ένα νέο πλάνο με το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο, αναμένεται να λυθεί το πρόβλημα με τις ελλείψεις των εμβολίων. «Συγκεκριμένα το πλάνο προνοεί όπως γίνει ένα συνταγολόγιο με εμβόλια, όπως είναι τα φάρμακα, έτσι ώστε να απομακρυνθούμε από τις προσφορές μέσω του υπουργείου Υγείας». 

Στον Οργανισμό αντιλαμβανόμαστε τις ανησυχίες των παιδιάτρων, πρόσθεσε ο κ. Πέτρου και σε καμία περίπτωση «δεν δώσαμε τελεσίγραφο στους παιδιάτρους».

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σωστή διατροφή κατά την διάρκεια του θηλασμού (Βίντεο)

 

Πηγή: Offsite.com.cy 

 

κεντρική φώτο: unsplash.com/photos/TDoPeUSOD1c

Home