Κορωνοϊος: Συμβουλές για τους παππούδες που δεν μπορούν να δουν τα εγγόνια τους

Οι γιαγιάδες και οι παππούδες περνούν δύσκολα, καθώς δεν βλέπουν τα εγγόνια τους, δεν περνούν χρόνο μαζί τους. Είχαν μάθει αλλιώς, κάθε μεσημέρι να τα παίρνουν από το σχολείο και να ακούνε το γέλιο τους. Να τους μαγειρεύουν, να τα προσέχουν όταν οι γονείς έχουν άλλες υποχρεώσεις... Είναι όλα πολύ δύσκολα πλέον γι' αυτούς και δεν μπορούν να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς αυτά. Με τα παιδιά να μένουν συχνά ασυμπτωματικά στον Covid-19 και τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας να θεωρούνται πιο ευάλωτοι στον ιό, η οδηγία είναι μία και ξεκάθαρη: τα παιδιά πρέπει να μένουν μακριά από τους παππούδες!

Διάβασε ακόμη: Τα πολύτιμα μαθήματα ζωής που πήρα από τον παππού μου

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του και ο καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και μέλος της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης του υπουργείου Υγείας Πέτρος Καραγιάννης, μέχρι το τέλος Μαίου, χρειάζεται να δείξουμε εγκράτεια, καθώς τότε οι επιστήμονες προβλέπουν το τέλος της πανδημίας στην Κύπρο. Πιστεύεται ότι, μέχρι τις 24 Μαΐου ο ιός θα έχει εξαφανιστεί εντελώς. Γι' αυτό, χρειάζεται να κάνουμε όλοι υπομονή!

Ωστόσο, η φυσική απομάκρυνση των παππούδων από τα εγγόνια τους, δε σημαίνει και ότι θα πρέπει να χαθεί και η μεταξύ τους ουσιαστική «επαφή» και επικοινωνία. H ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, Msc, Ελπίδα Παναγιωτουνάκου, εξηγεί πόσο εύκολο είναι να επιτευχθεί κάτι τέτοιο:

Η αλήθεια είναι πως όταν οι παππούδες αναγκάζονται να στερηθούν την επαφή που είχαν ως τότε με τα εγγόνια τους, είναι πιθανό να βιώσουν μια σειρά από αρνητικά συναισθήματα, όπως θλίψη, άγχος και θυμό. Ειδικά εκείνοι που είχαν αναλάβει ενεργό ρόλο στην ανατροφή του εγγονού ή της εγγονής τους, μπορεί να μπουν σε μια διαδικασία θρήνου, νιώθοντας πως η ζωή τους δεν έχει πια νόημα, καθώς χάνεται πολύτιμος χρόνος από αυτόν που θα μπορούσαν να περάσουν με τα εγγονάκια τους. Οι επιπτώσεις από τη βίωση αυτής της «απώλειας» κρίνεται μείζονος σημασίας τόσο για τη σωματική, όσο και για τη ψυχική τους υγεία και για αυτό καλό θα ήταν να ακολουθηθούν κάποιοι τρόποι αποτελεσματικότερης διαχείρισης των συναισθημάτων τους.

Διάβασε ακόμη: Κορωνοϊός: Οι ηλικιωμένοι σε καραντίνα, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου

Ακολουθούν μερικές βοηθητικές συμβουλές για τους παππούδες

Θυμός από το αρχικό σοκ. Καθώς η απομάκρυνση από τα εγγόνια πραγματοποιήθηκε σχετικά απότομα είναι πιθανό να βιώσουν μια κατάσταση σοκ και άρνησης της κατάστασης. Χρειάζεται να δώσουν χρόνο στον εαυτό τους και έχουν το δικαίωμα να εξωτερικεύσουν το θυμό και την αγανάκτησή τους, αλλά με μέτρο, καθώς ο θυμός είναι ο χειρότερος εχθρός σε τέτοιες περιπτώσεις, αφού θολώνει την κρίση και εμποδίζει την ικανότητα για εύρεση λύσεων.

Ανημπόρια και αβοηθητότητα. Δεν πρέπει να αφήσουν τον εαυτό τους να λειτουργήσει παθητικά, εγκαταλείποντας την προσπάθεια προσαρμογής στη νέα κατάσταση. Χρειάζεται να αποδεκτούν πως δεν μπορούν να κάνουν τίποτα αυτή τη στιγμή προκειμένου να αλλάξει η οδηγία για μη φυσική επαφή με τα εγγόνια τους. Ωστόσο, αυτό που μπορούν να ελέγξουν είναι οι τρόποι εναλλακτικής επαφής μαζί τους.

Διάβασε ακόμη: Πώς θα προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους από τον κορωνοϊό

Κοινωνική απομόνωση δε σημαίνει μοναξιά. Χρειάζεται να εκφράσουν την αγάπη τους για τα εγγόνια τους χρησιμοποιώντας τα μέσα που προσφέρει η τεχνολογία. Να μοιραστούν μια όμορφη στιγμή της ημέρας, κάτι νέο που ανακάλυψαν, ένα ανέκδοτο που άκουσαν μέσω Skype/Facetime/Viber/WhatsApp ή άλλων αντίστοιχων μέσων.

Οργάνωση παιχνιδιών εξ αποστάσεως. Κάθε μέρα την ίδια ώρα, είναι καλό να οριστεί η «επαφή» με τα εγγόνια τους, ώστε να ζωγραφίσουν, να παίξουν, να τραγουδήσουν ή να διαβάσουν με το εγγονάκι τους από απόσταση. Με τον τρόπο αυτό θα έχουν κάτι να περιμένουν μέσα στην ημέρα, αλλά και το κίνητρο να σκεφτούν νέες δραστηριότητες, κατάλληλες για τα εγγόνια τους και όχι να εστιάζουν όλη την ημέρα στο πόσο τους λείπουν!

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες χρειάζονται στήριξη, για να μη χαθεί η επικοινωνία με τα εγγόνια τους 

Λόγω της κατάστασης που επικρατεί, αν είσαι γονιός, βοήθησε τους δικούς σου γονείς να μοιραστούν με τα εγγονάκια τους εμπειρίες από τη δική τους ζωή, να μοιραστούν με τα παιδιά ιστορίες πώς ξεπέρασαν δυσκολίες του παρελθόντος, αλλά και να τους καλέσεις να δοκιμάσουν αυτοσχέδια παιχνίδια που έπαιζαν κατά τη δική σου παιδική ηλικία. Μέσω των βιντεοκλήσεων, τα εγγονάκια μπορούν να δουν τους παππούδες τους, να τους ακούσουν να διαβάζουν ένα παραμύθι ή να παρακολουθήσουν πώς περνούν το χρόνο τους τώρα στο σπίτι.

Διάβασε ακόμη:  «Drive-through party» στην Αγγλία για ανθρώπους της τρίτης ηλικίας! (βίντεο)

Πηγή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ