Thumbnail

"Ο Τίτης, η Νάνα και ο Κορωνοιός”: Ένα βιβλίο που δείχνει στα παιδιά την αισιόδοξη πλευρά της ζωής "Ο Τίτης, η Νάνα και ο Κορωνοιός”: Ένα βιβλίο που δείχνει στα παιδιά την αισιόδοξη πλευρά της ζωής

Η παιδαγωγός Αγγελίνα Νικολάου, στην πρώτη της συγγραφική δουλειά υποστηρίζει πως: “Κατά βάθος, όλοι κρύβουμε μέσα μας ένα παιδί” 
Μία φωτεινή και αισιόδοξη φιγούρα η Αγγελίνα, παιδαγωγός στο επάγγελμα, που έχει συγγράψει ένα εξίσου φωτεινό και αισιόδοξο παιδικό παραμύθι. Ο χρόνος που μας πέρασε, με την πανδημία να έχει μονοπωλήσει σχεδόν όλες τις πτυχές της ζωής μας, μέσα από τα μάτια των δύο πρωταγωνιστών της, του Τίτη και της Νάνας! Την συναντήσαμε ένα ηλιόλουστο πρωινό και ζητήσαμε να μάθουμε περισσότερα για το βιβλίο που θα παρουσιαστεί σύντομα στη Λεμεσό. 

Συνέντευξη στη Νίκη Ελπιδοφόρου 

Τι πραγματεύεται το παραμύθι "Ο Τίτης, η Νάνα και ο Κορωνοιός”;

Οι ήρωες της ιστορίας μας είναι δύο μικρά παιδιά που βρίσκονται ξαφνικά αντιμέτωπα με τον κορωνοϊό. Καλούνται λοιπόν να αλλάξουν τις μέχρι τότε συνήθειές τους, αλλά και τον τρόπο ζωής τους και περιορίζουν τις δραστηριότητές τους στο σπίτι. Αυτό λοιπόν γίνεται η αφορμή, για τους μικρούς μας ήρωες, για να ξεκινήσουν τη δική τους αισιόδοξη περιπέτεια ενάντιά στον κορωνοϊό. 

Πολλαπλές οι αναγνώσεις αν λάβουμε υπόψη ότι τα πράγματα δεν ήταν τόσο αισιόδοξα για τους ενήλικες. 
Ναι και γι’ αυτό οφείλουμε να πούμε ότι το παραμύθι διαπραγματεύεται δύο επίπεδα ανάγνωσης. Από τη μία είναι η νέα κατάσταση πραγμάτων -που μπορεί να είναι οποιαδήποτε ανά πάσα στιγμή της ζωή μας και να επιφέρει αναστάτωση ή αλλαγή στη ρουτίνα της καθημερινότητας μας- και από την άλλη είναι το αίσθημα της αισιοδοξίας και της θετικότητας, η πτυχή με την οποία βλέπουμε και αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις γύρω μας και η ώθηση που μπορεί να μας δώσει σε διάφορα επίπεδα. 

Πώς πήρες την απόφαση να γράψεις αυτή την ιστορία και γιατί θέλησες να την επικοινωνήσεις; 

Από παιδί αγαπούσα πολύ τα παραμύθια και μου άρεσε να γράφω και να δημιουργώ δικές μου ιστορίες. Ως παιδαγωγός αναπόφευκτα διαβάζω πολλά παραμύθια και αναζητώ πάντα αφορμές για να συζητήσω δύσκολα θέματα με τα παιδιά ή να μεταφέρω κάποιο μήνυμα μέσα από αυτά. Πιστεύω ότι μέσα από ένα ωραίο βιβλίο με κατανοητό κείμενο και όμορφες εικόνες μπορείς να μεταφέρεις πολλά μηνύματα στα παιδιά, να διδάξεις πολλά πράγματα και να δώσεις τροφή για σκέψη ενισχύοντάς έτσι την ψυχική τους υγειά αλλά και τις δεξιότητες τους. Ακόμη και ένας ενήλικας μπορεί να διδαχτεί πολλά από ένα παραμύθι, αρκεί να το δει και να το νιώσει από την σωστή σκοπιά. Το να γράψω το δικό μου παραμύθι ήταν ένα όνειρο ζωής, ένας στόχος που υλοποιήθηκε και πήρε σάρκα και οστά μέσο των εκδόσεων a bookworm publication. Αφορμή λοιπόν για να γράψω το παραμύθι “ Ο Τίτης, η Νάνα και ο Κορωνοϊός – Μια αισιόδοξη περιπέτεια ” και η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος ήταν το βαρύ lockdown τον Μάρτιο του 2020. 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Baby Leading weaning vs πουρέδες (Βίντεο) 

VIVLIO

Η αισιοδοξία που το ίδιο το παραμύθι αποπνέει, σε εκφράζει; 
Λειτουργώ πάντα με αισιοδοξία και θετικότητα απέναντι στη ζωή κι αυτό ακριβώς ήθελα να μεταφέρω. Ένα ηλιόλουστο ανοιξιάτικο πρωινό του Σαββάτου όλο αυτό, κατέληξε να αποτυπώνεται στο χαρτί.  

Αγγελίνα, είναι αλήθεια ότι ένας άνθρωπος δεν χάνει ποτέ την παιδικότητά του; 

Κατά βάθος όλοι κρύβουμε μέσα μας ένα παιδί και ένα παραμύθι, αρκεί να τα πιστέψουμε και να το ψάξουμε. Όλη μας η ζωή μπορεί να είναι ένα παραμύθι και να εμπεριέχει τα πάντα μέσα, από μάγισσες μέχρι νεράιδες, αρκεί να το δούμε από αυτή την πλευρά. Παρασυρόμενοι από την βαρετή και φορτική ρουτίνα των μεγάλων που καλούμαστε ν’ ακολουθήσουμε καθημερινά ξεχνάμε το παιδί που κρύβεται μέσα μας και λαχταρά να ξανά βγει στην επιφάνεια. 

Συναναστρέφεσαι με παιδιά και μέσα από την επαγγελματική σου ιδιότητα. Πώς τα είδες να διαχειρίζονται την περίοδο της πανδημίας; 

Τα παιδιά λόγω της παιδικότητας, της αισιοδοξίας, της δημιουργικότητας που προκύπτει από την περιέργεια για εξερεύνηση, της προσαρμοστικότητας και της λαχτάρας τους για ζωή και περιπέτεια μπορούν να ανταπεξέλθουν καλύτερα σε διάφορες πρόκλησης της ζωής και όχι μόνο στον κατ’ οικον περιορισμό. Αγαπούν πολύ περισσότερο από εμάς τις νέες προκλήσεις της ζωής και τις κάθε είδους περιπέτειες που γεννάει η ζωή με αποτέλεσμα να διαχειρίζονται πολύ πιο εύκολα το κάθε τι που συναντούν μπροστά τους. Το ίδιο έγινε και τώρα με την πανδημία. Προσαρμόστηκαν και συνήθισαν την όλη κατάσταση πιο εύκολα από όσο περιμέναμε. 

Θα έλεγες ότι ήταν η πηγή της έμπνευσής σου, τα παιδιά; 

Μπορώ να πω πώς ναι, αποτέλεσαν την πηγή έμπνευσης μου αλλά υπήρξαν και το μεγαλύτερο κίνητρο για την έκδοση αυτού το παραμυθιού. Πιστεύω ότι όλη αυτή η πρωτόγνωρη εμπειρία που βιώσαμε, οι συνθήκες στις οποίες βρεθήκαμε  και τα ανάμεικτα συναισθήματα που γεννήθηκαν και μας κατέκλυσαν όλους, λίγο ή πολύ, άξιζε να υπάρχει στο χαρτί. Να μείνει αποτυπωμένη σ’ ένα παραμύθι και τα παιδάκια μας μεγαλώνοντας να μπορούν να δουν μέσα από τις εικόνες, να διαβάσουν και να θυμηθούν πόσο μεγάλοι και τρανοί ήρωες είχαν γίνει για όλους εμάς τους μεγάλους. 

VIVLIO

Ποιο μήνυμα θέλεις να περάσεις με το βιβλίο σου στο μικρό αναγνώστη;

Αυτό που θα ήθελα να κρατήσει μέσα του ο αναγνώστης είναι πρώτιστος η αισιοδοξία που εκπέμπει “Ο Τίτης, η Νάνα και ο Κορωνοϊός”. Την αποφασιστικότητα και τη λαχτάρα για ζωή. Καθημερινά μπορούμε να συναντήσουμε πολλά και να γίνουμε ξαφνικά δέκτες αναπάντεχων προκλήσεων και καταστάσεων. Σκοπός λοιπόν και μήνυμα του παραμυθιού είναι η υπόσχεση που δίνουν τα παιδιά στο τέλος της ιστορίας να γίνει motto ζωής για όλους μας. 

Τι συναισθήματα σε διακατέχουν τώρα που ολοκλήρωσες το παραμύθι; 

Η ολοκλήρωση της δημιουργικής διαδικασίας γέννησε ποικίλα συναισθήματα τα οποία με κατέκλυσαν και ταυτόχρονα με αιφνιδίασαν.  Πρόκειται για την πρώτη επίσημη συγγραφική μου προσπάθεια και ένιωσα μεγάλη ανακούφιση μετά την ολοκλήρωση αυτή της προσπάθειας. Ήταν όλες εκείνες οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι εικόνες που είχα στο μυαλό μου και ξαφνικά αποκτούν υλική υπόσταση. Έχουν ταυτότητα και βρίσκονται συγκεντρωμένα σε μια υπέροχη δημιουργία για την οποία νιώθω ευγνώμων.  

Να αναμένουμε συγγραφική συνέχεια; 
Γιατί όχι; Δεν αποκλείεται τίποτα. Όλα είναι πιθανά. 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σωστή διατροφή κατά την διάρκεια του θηλασμού (Βίντεο) 

Info: 
Το παραμύθι “Ο Τίτης, η Νάνα και ο Κορωνοϊός” της Αγγελίνας Νικολάου, σε εικονογράφηση Νικολέττας Παπαμιχαήλ, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις a bookworm publication. Η παρουσίασή του θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 6 Ιουνίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Γερμασόγειας. 

Η σελίδα του βιβλίου στο Facebook ΕΔΩ

VIVLIO

Home