Thumbnail

To παιδί σου γκρινιάζει; Διαχειρίσου το! To παιδί σου γκρινιάζει; Διαχειρίσου το!

5 τρόποι για να το αντιμετωπίσεις σωστά
Δεν είναι όλες οι μέρες των παιδιών οι ίδιες, όπως δεν είναι ούτε οι δικές μας.

Το μικρό σου ξαφνικά ξεκινάει και γκρινιάζει, είτε γιατί δεν θέλει να κάνει κάτι που του ζήτησες είτε γιατί θέλει να κάνει που δεν επιτρέπετε. Δεν είσαι η μόνη που το περνάει, γι’ αυτό σου έχουμε συγκεντρώσει μερικές συμβουλές, προκειμένου να το διαχειριστείς με επιτυχία. 

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: 4 οφέλη προσφέρει το παιχνίδι στο μωρό σου

 

Πρόσεξε την αντίδραση σου

Όπως έχεις διαβάσει πολλές φορές μέσα από τη στήλη αυτή, στα μάτια του παιδιού σου είναι το πρότυπο του. Μιμείται συμπεριφορές του, γιατί έτσι μαθαίνει και το ίδιο να φέρεται. Να είσαι σίγουρη, λοιπόν, ότι αν αρχίσεις και εσύ τις… διαμαρτυρίες, τότε το μικρό σου θα αντιδράσει ακόμα πιο έντονα.

Πιάσε το από το χέρι και εξήγησε του έμπρακτα τι εστί “καλοί τρόποι”

Πολλές φορές, η θεωρία σε περιορίζει και το μικρό σού δεν μπορεί να καταλάβει εύκολα πώς πρέπει να φέρεται, ακόμα και όταν η μαμά δεν του κάνει το χατίρι. Εξήγησε του ότι μία υπερβολική αντίδραση δεν θα το βοηθήσει να αποκτήσει αυτό που θέλει. Κάθε άλλο!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς να κάνεις το παιδί σου να σε ακούει

 

Μην παραλείπεις το “μπράβο”

Σε εκείνες τις καταστάσεις, που περιμένεις να μη θέλει να κάνει τίποτα, αλλά τελικά είναι πιο δεκτικό από πριν. Ναι, τότε είναι που το μικρό σου αξίζει τα “Συγχαρητήρια”. Γιατί, έτσι, θα καταλάβει ότι αυτή είναι η σωστή αντιμετώπιση που πρέπει να έχει, όταν κάτι δεν πάει, όπως τα περιμένεις. Μην τα τσιγκουνευτείς, λοιπόν.

Ζήτησε να σου εξηγήσει το πρόβλημα του

Αν, για παράδειγμα, αρνείται να κάνει τις ασκήσεις του στα μαθηματικά, προσπάθησε να το ρωτήσεις με ηρεμία τι είναι αυτό που τον απωθεί από το να πιάσει το μολύβι του και να αρχίσει να λύνει μερικές εξισώσεις στο τετράδιο του. Κάτι που συνέβη στο σχολείο σήμερα ή κάτι γενικότερο; Αν, πάλι, γκρινιάζει, γιατί η νονά του δεν θα του φέρει το δώρο που περιμένει, δοκίμασε να του εξηγήσεις ότι η αξία βρίσκεται στην κίνηση και όχι τόσο στο περιεχόμενο του δώρου.

kid

 

Σκέψου να του μάθεις να κάνεις και μερικά πράγματα μόνο του

Το κέρδος θα είναι διπλό. Και εσύ θα έχεις για λίγο την ησυχία σου, γιατί το παιδί θα μάθει να εκτελεί μόνο του βασικές πράξεις για την καθημερινότητα του, όπως, παραδείγματος χάρη, να βάζει μόνο του το φαγητό στο πιάτο. Και θα έχει την ευθύνη αν πάει κάτι στραβά. Οπότε, λιγότερη γκρίνια μέσα στο σπίτι. Για αυτό, μην υποτιμάς αυτό το tip, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου, για να νικήσεις τα παραπονάκια του.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι 4 πιο συχνές λάθος φράσεις που λέμε στα παιδιά μας

Πηγή

Home