Thumbnail

Εσύ έχεις συναισθηματική νοημοσύνη; Εσύ έχεις συναισθηματική νοημοσύνη;

Απαντώντας σε μια μόνο ερώτηση θα το καταλάβεις!
Τι είναι η συναισθηματική νοημοσύνη; Όπως προσδιορίζεται στην επιθεώρηση Psychology Today, η συναισθηματική νοημοσύνη είναι “η ικανότητα να προσδιορίζεις και να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματά σου και τα συναισθήματα των άλλων”.

Όπως έχει φανεί στην πράξη, η ΣΝ είναι στην πραγματικότητα ο πιο ισχυρός δείκτης πρόβλεψης για επαγγελματική επιτυχία και συνολικά για μια επιτυχημένη καριέρα. Ως άνθρωποι με μεγάλη ενσυναίσθηση και συναισθηματική αντίληψη, άνθρωποι με υψηλή ΣΝ τυπικά αποδέχονται θετικά τις αλλαγές, απορρίπτουν την τελειομανία και εστιάζουν στην ενδυνάμωση του εαυτού τους και των ανθρώπων γύρω τους.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: 5+1 συνήθειες που έχουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι  

 

Έχεις συναισθηματική νοημοσύνη; Kάνε το τεστ

 Παρότι υπάρχουν τεστ συναισθηματικής ευφυίας, αυτή η μορφή νοημοσύνης προσδιορίζεται πιο δύσκολα απ’ ότι ο δείκτης ευφυίας. Σύμφωνα όμως με τον Travis Bradberry, συγγραφέα του Emotional Intelligence 2.0, μπορεί να στερείσαι συναισθηματικής ευφυίας εάν απαντήσεις θετικά στην ακόλουθη ερώτηση: Τείνεις να κάνεις υποθέσεις στη στιγμή και να τις υπερασπίζεσαι μέχρι τέλους, παρά την έλλειψη στοιχείων ή πληροφόρησης;

Οι άνθρωποι που στερούνται ΣΝ σχηματίζουν γρήγορα άποψη και μετά μεροληπτούν ως προς την επιβεβαίωσή της, που σημαίνει ότι συγκεντρώνουν στοιχεία που υποστηρίζουν την άποψή τους και αγνοούν κάθε αντίθετο στοιχείο” σημειώνει ο Bradberry. “Η συνηθισμένη τους αντίδραση είναι να υποστηρίζουν επανειλημμένα και σταθερά την άποψη που έχουν σχηματίσει. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για ηγέτες, καθώς οι φιξαρισμένες ιδέες τους γίνονται τελικά η στρατηγική ολόκληρης της ομάδας”.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Mήπως εχεις πρόβλημα διαχείρισης θυμού;

 

emotion

Αντίθετα, οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη συνειδητοποιούν πως οι γρήγορες κρίσεις καθοδηγούνται συχνά από το συναίσθημα και πως οι δικές τους εμπειρίες μπορεί να είναι διαφορετικές από εκείνες των γύρω τους. Δίνουν στις σκέψεις τους χρόνο να αναπτυχθούν και για να σκεφτούν τις πιθανές συνέπειες και αντιρρήσεις” καταλήγει ο Bradberry. “Μετά, μοιράζονται με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο την ιδέα που έχουν σκεφτεί καλά και έχουν αναπτύξει, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τις απόψεις του κοινού τους”.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μικροί κανόνες που φέρνουν μεγάλη ευτυχία 

Πηγή

Home