Γιατί πρέπει να θέτεις όρια στη ζωή σου και πώς θα το καταφέρεις
Τα όρια, όπως και να το δεις, είναι ένα μέτρο αυτοπροστασίας. Είσαι ξεκάθαρη με τους γύρω σου και αυτό στο τέλος σε κάνει να νιώθεις μεγαλύτερη σταθερότητα και λιγότερη ανασφάλεια. Παράλληλα, σε βοηθούν στο να αναπτύσσεις υγιείς σχέσεις και σένα να είσαι συναισθηματικά υγιής.
Τα όρια σε βοηθούν στο να επικοινωνείς καλύτερα με τους άλλους και να αποφεύγεις τις όποιες παρεξηγήσεις. Άσε που με τα όρια, προστατεύεσαι καλύτερα, κρατώντας μακριά σου τους τοξικούς ανθρώπους, που έχουν την τάση να εισχωρούν στη ζωή των άλλων και να τη "μολύνουν".
Τα όρια συνάμα σού δίνουν χώρο για να εξελιχθείς ως προσωπικότητα, να δεις τα "θέλω" σου και να νιώσεις σιγουριά με αυτά.
ΔΙΑΒΑΣΕ: Τι γίνεται όταν ο άλλος θυμώνει με τα προσωπικά όρια που έχεις θέσει;
Πώς διαμορφώνουμε όμως τα όριά μας;
Η διαμόρφωση των ορίων αποτελεί μια ιδιαίτερα προσωπική υπόθεση, αφού κάθε άτομο προέρχεται από ένα διαφορετικό κοινωνικό-πολιτισμικό πλαίσιο, έχει διαφορετικές αρχές και αξίες, ενώ παράλληλα έχει τη δική του θεώρηση και αντίληψη των πραγμάτων. Άρα, το τι λειτουργεί για τον καθένα, σίγουρα διαφέρει.
Το ένστικτο είναι ένας εσωτερικός τρόπος να αντιληφθείς πότε και ποιος ενδέχεται να επηρέαζει την ασφάλειά σου και τη συναισθηματική σου ηρεμία. Παρατήρησε το σώμα σου, τον καρδιακό σου ρυθμό και το στομάχι σου, διότι συνήθως στέλνουν «μηνύματα» που σε προειδοποιούν για τα όρια που πρέπει να θέσεις.
Οι αξίες από την άλλη καθορίζουν στον καθένα τα όρια που θα θέσει. Ο καθένας έχεις διαφορετική αντίληψη της ηθικής βάσει των αξιών με τις οποίες έχει μεγαλώσει και γαλουχηθεί.
ΔΙΑΒΑΣΕ: Πώς θα βάλεις όρια; Εύκολο να το λες, δύσκολα να το κάνεις...
Πώς θα θέσεις τα όρια σου
Με ευθύτητα. Οι υπεκφυγές δεν βοηθάνε σίγουρα. Να είσαι ξεκάθαρη σε αυτά που θες.
Πες "όχι". Με ευγένεια μεν, κοφτά δε. Αν δεν θες να κάνεις κάτι, δεν αισθάνεσαι άνετα και σε φέρνει σε δύσκολη θέση, έχεις κάθε δικαίωμα να αρνηθείς. Καλύτερα να πεις "όχι", παρά να μετανιώσεις για τα "ναι" που είπες υπό πίεση ή από ευγένεια.