Τι είναι το "languishing" που μας άφησαν κουσούρι οι καραντίνες
Ουσιαστικά, πρόκειται για την απουσία της καλής διάθεσης, της ευεξίας και της προθυμίας για ζωή. Μπορεί να μην ταυτίζεται ακριβώς με κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η ψυχική σου υγεία είναι στα καλύτερα της. Αυτό που αισθάνεσαι, ενδέχεται να επηρεάσει την καθημερινότητά σου με ποικίλους τρόπους. Δεν μπορείς να εστιάσεις καλά στη δουλειά, δεν έχεις κίνητρο και σίγουρα δεν είσαι η ψυχή της παρέας.
Το φαινόμενο αυτό συνδέθηκε άμεσα με τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία των ανθρώπων. Μετά από έναν χρόνο απώλειας, πένθους και εγκλεισμού, πολλοί οι άνθρωποι βρέθηκαν να μη μπορούν να εκφράσουν με μία λέξη αυτό που αισθάνονταν. Το languishing,λοιπόν, θεωρείται ως η αρχή της επιδείνωσης της ψυχικής υγείας. Το γεγονός μάλιστα ότι το συναίσθημα αυτό έρχεται σταδιακά και είναι δύσκολο να φύγει, αν δεν αντιμετωπισθεί, μπορεί να επιβαρύνει αρκετά την ψυχική υγεία.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: 7+1 επιστημονικές συμβουλές για ευτυχία
Για να μπορέσεις να βελτιώσεις το πώς αισθάνεσαι, είναι σημαντικό να δώσεις χρόνο στον εαυτό σου. Μπορείς να κάνεις μία προσπάθεια για επανασύνδεση και συχνότερη επικοινωνία με γονείς και φίλους ακόμη κι εξ αποστάσεως. Είναι επίσης προτιμότερο να θέτεις μικρούς, εφικτούς, στόχους στην καθημερινότητά σου κι όχι λίστες που σε τρομάζουν. Ξεκίνησε μικρές "ρουτίνες" όπως το να βλέπεις το αγαπημένο σου ντοκιμαντέρ το απόγευμα ή να διαβάζεις πριν τον ύπνο. Κυρίως, όμως, άφησε τον εαυτό σου βιώσει αυτό που νιώθει προτού μπορέσει να μπει σε μία νέα "κανονικότητα".
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: 5 συμβουλές από ψυχολόγο για να γίνεις καλύτερη φίλη!
Kεντρική Φωτό: https://unsplash.com/@sashafreemind