Thumbnail

Ξέρεις τι είναι το AQ και πόσο υψηλό είναι το σου; Ξέρεις τι είναι το AQ και πόσο υψηλό είναι το σου;

Δες πώς να αυξήσεις το είδος της ευφυΐας που μετράει περισσότερο στην αγορά εργασίας
Πριν από πολλά χρόνια το ΙQ ήταν ένας από τους βασικούς δείκτες για να προβλέψει κανείς πόσο ψηλά θα μπορούσε να φτάσει κάποιος στην επαγγελματική κλίμακα. Αξιολογούσε τη μνήμη, την αναλυτική σκέψη και τις μαθηματικές δεξιότητες και όσο πιο ισχυρός ήταν σ’ αυτούς τους τομείς ένας άνθρωπος, τόσο πιο πιθανό θεωρούνταν να γίνει και πετυχημένος στη δουλειά του. Αργότερα προέκυψε το EQ. Η λεγόμενη και "συναισθηματική νοημοσύνη". Γιατί τι σημασία έχει να μπορεί κάποιος να αντιληφθεί κάτι αν δεν έχει την ικανότητα να μεταδώσει το όραμά του σε άλλους ή να συνεργαστεί χωρίς προβλήματα;

Τα τελευταία χρόνια όμως ένας νέος δείκτης είναι αυτός που μετρά τη δεξιότητα που έχει τις υψηλότερες μετοχές στην αγορά εργασίας: το AQ. Τα αρχικά προέρχονται από τις λέξεις Adaptability Quotient (Δείκτης Προσαρμοστικότητας) και περιγράφουν την ικανότητα να προσαρμοζόμαστε στις αλλαγές προκειμένου να συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε. Ακόμα κι αν ακούγεται προφανές, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή όπου όλα γύρω μας αλλάζουν με γρήγορους ρυθμούς, δεν είναι κάτι δεδομένο για όλους. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος προτιμά τη σταθερότητα, εκτιμά την επανάληψη γνωστών μοτίβων και απολαμβάνει τη συνήθεια, ιδιαίτερα όταν αυτή έχει οδηγήσει στο παρελθόν στη λήψη σωστών αποφάσεων. Έτσι, αντί να επιδιώκουμε την αλλαγή, οι άνθρωποι έχουμε μια ανεξάντλητη ικανότητα να ανακαλύπτουμε παντού ενδείξεις για να διατηρήσουμε σταθερές τις αξίες και τις πεποιθήσεις μας, ακόμα κι όταν είναι αμφισβητήσιμες.

 

 ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ: Γιατί δε σε βοηθά να έχεις προσδοκίες; 

Πώς μπορείς να αυξήσεις το ΑQ σου

Τα καλά νέα είναι ότι ο δείκτης προσαρμοστικότητας δεν αναφέρεται σε κάτι παγιωμένο, αλλά σε κάτι που μπορεί να εξελιχθεί. Σίγουρα κάποιοι έχουν γεννηθεί με μεγαλύτερη ικανότητα να προσαρμόζονται στις αλλαγές σε σχέση με άλλους. Όλοι έχουμε ένα φίλο ή ένα συνάδελφο που απεχθάνεται τις αλλαγές και κάποιον άλλο που αναζητά διαρκώς νέες προκλήσεις. Δεν είναι δύσκολο να διακρίνεις έναν άνθρωπο με υψηλή ικανότητα προσαρμοστικότητας. Συνήθως είναι εκείνος ο μαθητής στην τάξη που συνέχεια ρωτάει "Γιατί;" ή "Γιατί όχι;" ή "Κι αν αυτό δεν ήταν έτσι ή ήταν αλλιώς;". Ή εκείνος ο ενήλικας που κάνει ακριβώς τις ίδιες ερωτήσεις όχι πια στους δασκάλους ή τους γονείς του, αλλά στον εαυτό του.

Ωστόσο, ο καθένας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά το σκορ του αν αφιερώσει χρόνο και προσπάθεια. Σύμφωνα με την Penny Locaso, life coach και ιδρύτρια της BKindred, ενός εκπαιδευτικού προγράμματος που βοηθάει ανθρώπους να γίνουν πιο προσαρμοστικοί, έχει σημασία να αυξήσεις το AQ σου όχι μόνο για να επιβιώσεις στην αγορά εργασίας, αλλά και για να κατακτήσεις την ευτυχία. Και οι τρόποι για να το πετύχεις είναι οι εξής:

work

Δείξε περιέργεια 

Οι άνθρωποι γεννιόμαστε περίεργοι, αλλά μεγαλώνοντας παύουμε να αναρωτιόμαστε γιατί τα πράγματα είναι έτσι όπως είναι. Συνήθισε να μη θεωρείς τίποτα δεδομένο, όπως όταν ήσουν παιδί και ρωτούσες: "Γιατί ο ουρανός είναι μπλε;". Κάνε ερωτήσεις, αμφισβήτησε τα πάντα, μην αρκείσαι σε κοινοτοπίες και προτίμησε να ακούς παρά να μιλάς. Μια άσκηση: Φτιάξε μια λίστα με πράγματα που εξάπτουν την περιέργειά σου. Ξεχώρισε αυτό που σε εμπνέει περισσότερο και αφιέρωσε 15 λεπτά κάθε μέρα για να μάθεις περισσότερα γι’ αυτό.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ: Πόσο σημαντική είναι η συναισθηματική σύνδεση στη ζωή μας; 

 

Εξάσκησε το θάρρος σου 

Η ικανότητα να νιώθεις άνετα σε καταστάσεις που δεν είναι γνώριμες είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου. Βάλε στον εαυτό σου μικρές προκλήσεις κάθε μέρα, όπως το να συστηθείς σε κάποιον με τον οποίο δε γνωρίζεστε, να ζητήσεις αύξηση ή να πεις την άποψή σου σε ένα meeting όπου είναι παρόν το σύνολο του προσωπικού της εταιρείας όπου δουλεύεις. Αυτές οι μικρές ασκήσεις θάρρους θα σου επιτρέψουν σταδιακά να αποκτήσεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Η ίδια η Locaso πριν από μερικά χρόνια είχε κάνει μια ομιλία φορώντας μόνο το μαγιό της με στόχο να εξοικειωθεί στο να νιώθει άνετα με το να μη νιώθει άνετα!

Επένδυσε στις ανθρώπινες σχέσεις 

Η μεγαλύτερη πηγή δεξιοτήτων και ικανοποίησης δεν είναι άλλη από τις ανθρώπινες σχέσεις. Σκέψου πώς μπορείς να δημιουργήσεις χώρο για ακόμα μεγαλύτερη αλληλεπίδραση μέσα στην καθημερινότητά σου. Κάνε ερωτήσεις στους άλλους γύρω σου, προσπάθησε να τους γνωρίσεις καλύτερα και δοκίμασε να παραδειγματιστείς από αυτό που κάνουν καλύτερα από σένα.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: 10 συμβουλές ζωής από τις γιαγιάδες μας – Ξέρουν αυτές!

Κεντρική φωτογραφία: unsplash.com/photos/n_4iTY1KmDE

Πηγή

Home