Πώς θα διαχειριστείς τον κυκλοθυμικό σύντροφό σου

Εκτός από τις ξαφνικές αλλαγές στη διάθεση, υπάρχουν και άλλα κριτήρια που θα καθορίσουν μια διάγνωση κυκλοθυμικής διαταραχής:

  • Συνήθως τα άτομα βιώνουν αυτές τις αλλαγές στη διάθεση για τουλάχιστον 2 χρόνια
  • Τουλάχιστον μία φορά μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια, το στρες ξέφυγε από τα φυσιολογικά επίπεδα και η κοινωνική τους ζωή παρέλυσε εξαιτίας του
  • Οι ουδέτερες περίοδοι, χωρίς συμπτώματα, δεν διαρκούν περισσότερο από τρεις μήνες
  • Τα συμπτώματά δεν είναι αρκετά έντονα για να υποδηλώνουν κάποια άλλη μορφή διπολικής διαταραχής

Μερικά από τα χαρακτηριστικά ενός συναισθηματικά ασταθούς συντρόφου είναι οι εκρήξεις θυμού, οι εναλλαγές της διάθεσης, η έλλειψη ενσυναίσθησης και η αδυναμία αποδοχής των λαθών του. Μάλιστα οι περισσότεροι από αυτούς δεν συνειδητοποιούν καν ότι έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά και τα αρνούνται. 

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάς ποτέ είναι ότι δεν φταις εσύ. Ακόμη και τη φάση της έξαρσής του, που τα βάζει μαζί σου, να θυμάσαι πως εσύ δεν φταις σε τίποτα. Μην ασχολείσαι μαζί του κάθε φορά που αλλάζει διάθεση, ειδικά στη φάση που γίνεται πιο επιθετικός. 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς θα καταλάβεις από το texting αν έχετε χημεία 

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευαγγέλιο σχέσεων: 7+1 κανόνες για να ακολουθήσεις ευλαβικά 

Εσύ πρέπει να βρεις έναν δικό σου τρόπο να το διαχειριστείς και να αποτρέψεις την κλιμάκωση της κατάστασης. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν πρέπει να το βιώσεις μόνη σου. 

Ο σύντροφός σου πρέπει να αντιληφθεί την κατάστασή του και να αποταθεί σε έναν ειδικό, που θα τον βοηθήσει να διαχειριστεί τα συναισθήματά σου. Θα σε βοηθούσε και σένα να βρεις έναν άνθρωπο να μιλήσεις, ακόμη και έναν ειδικό, γιατί χρειάζεσαι κι εσύ την απαιτούμενη στήριξη. 

Μην προσπαθήσεις να κάνεις εσύ τον θεραπευτή στον αγαπημένο σου, γιατί στο τέλος θα καταλήξετε να πληγωθείτε και οι δυο. Πρέπει ο ίδιος να αποδεχθεί άμεσα την κατάσταση και να βοηθήσει πρώτα τον εαυτό του, και έπειτα τη σχέση σας. 

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ