Tα 3 προφίλ ανθρώπων που θα συναντήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Η Δρ. Αριστονίκη Θεοδοσίου–Τρυφωνίδου στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στην Avant Garde και τη συνάδελφο Νίκολα Καρατζιά (την οποία μπορείς να διαβάσεις ΕΔΩ) αναλύει, μεταξύ άλλων, τα τρια πιο συνηθισμένα προφίλ. 

Κοινωνιοπαθής: Ο κοινωνιοπαθής επικοινωνεί με άλλους ανθρώπους και εκφράζει αισθήματα, αλλά μέσα του δεν έχει πραγματικά αισθήματα κοινωνικότητας. Τα αισθήματά του είναι παροδικά και ιδιοτελή, υπηρετώντας απλώς τους σκοπούς του. Γι’ αυτόν το λόγο, ο συγκεκριμένος τύπος ανθρώπου, είναι ταχύτατος στο να συνάπτει φιλίες. Ο κοινωνιοπαθής, αντιμετωπίζει τους άλλους σαν αντικείμενα, αλλά στη συνείδησή του οι φίλοι μετατρέπονται από απλά αντικείμενα, σε χρήσιμους πόρους, θεωρώντας ακριβώς πως έχει δικαίωμα στη χρήση αυτών των «πόρων». Ένα ακόμη κλινικό χαρακτηριστικό των κοινωνιοπαθών, είναι ότι δεν αισθάνονται τύψεις, ούτε ότι έχουν υποχρεώσεις προς τους άλλους. Είναι εξαιρετικά ικανοί στη χειραγώγηση ανθρώπων και στη διατύπωση ψεμάτων, καθώς χαρακτηρίζονται από υπανάπτυκτη ηθική συνείδηση και εγωκεντρισμό.

ΔΙΑΒΑΣΕ: Αλήθεια τώρα, πιστεύεις ότι το δίκτυο τηλεπικοινωνιών 5G συνδέται με τον κορωνοϊό;

Νάρκισσος: Ζει σε έναν κόσμο αυτοαφηγήσεων, υπό την έννοια ότι αυτό που έχει σημασία για εκείνον είναι οι αφηγήσεις που κάνει ο ίδιος, όχι τα γεγονότα. Σε αντίθεση με τον κοινωνιοπαθή ο οποίος τείνει να ψεύδεται συνεχώς, ο νάρκισσος δεν λέει συνήθως ψέματα, αλλά τείνει να επανερμηνεύει αυθαιρέτως τα γεγονότα. Για παράδειγμα, θα προσπαθήσει να πείσει τους άλλους ότι αυτό που κάνει είναι μοναδικό και υπέροχο, καθώς και ότι στο πεδίο με το οποίο ασχολείται, είναι ο καλύτερος. Ο νάρκισσος μπορεί να μην πει ψέματα, αλλά θα παραποιήσει τα γεγονότα, κυρίως διατυπώνοντας υπερβολές και υποβάλλοντας τα σε μια δική του κακή επεξεργασία, προκειμένου να τα κάνει να ταιριάζουν με την αφήγησή του. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, έχουν ανάγκη να είναι το κέντρο της προσοχής των άλλων, και γι’ αυτόν το λόγο, ζουν με αφηγήσεις που εξυπηρετούν αυτήν την ανάγκη τους. Γενικώς, ο νάρκισσος επιδιώκει να υποβιβάζει τους άλλους έναντι του εαυτού του, προκειμένου να τους πείσει να τον θαυμάσουν, να τον ακολουθήσουν και να διδαχθούν από αυτόν.

ΔΙΑΒΑΣΕ: Ποιος είναι ο καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκης, που βλέπουμε κάθε απόγευμα στην τηλεόραση;

ΔΙΑΒΑΣΕ: Οι covidiots ανάμεσά μας. Μην γίνεις κι εσύ ακόμη ένας covidiot

Σαδιστής: Είναι τα άτομα που αρέσκονται στην αγριότητα και συγκεκριμένα, στην πρόκληση πόνου σε άλλους ή η παρενόχληση. Παρόμοιες «πρακτικές», μπορεί να αποτελούν μια διεγερτική και ηδονική εμπειρία για εκείνους. Μάλιστα, υπάρχει και η κατηγορία του λεγομένου «καθημερινού σαδισμού», ο οποίο μπορεί ανάμεσα σε άλλα να εκτονώνεται μέσω βίαιων σπορ, παρακολούθησης βίαιων ταινιών, καθώς και μέσω άλλων δραστηριοτήτων εκτόνωσης σαδιστικής βίας. Σε αυτή την κατηγορία, υπάρχουν και οι χρήστες του διαδικτύου που λόγω της χαμηλής αυτοεκτίμησης τους, της έλλειψης ενσυναίσθησης και αντίληψης, μπορεί να κατακρίνουν, να βρίζουν και να κάνουν τους παντογνώστες απέναντι σε άλλους χρήστες. Συνήθως, υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ