Thumbnail

Τα κυπριακά καλλυντικά που λατρεύουν οι Παριζιάνες. Τα κυπριακά καλλυντικά που λατρεύουν οι Παριζιάνες.

Και εμείς το ίδιο, αφού πίσω απ’το υπέροχο brand των «Hermann Gourmet Cosmetics» βρίσκεται η ευρηματική και ταλαντούχα Φιλιώ Hermann  
H Φιλιώ, όχι μόνο πιστεύει ακράδαντα στο ρητό του Richard Branson: «When someone offers you a great opportunity, say “yes” and learn on the way», αλλά το εφαρμόζει κάθε μέρα στην πράξη 

Όταν κάτι γίνεται με αγάπη, δεν μπορεί παρά να πετύχει. Αυτό ακριβώς συμβαίνει στην περίπτωση των «Hermann Gourmet Cosmetics». Η Φιλιώ βάζει όλο το ταλέντο, το μεράκι και την προσοχή που χρειάζεται σε κάθε προϊόν και μετά αρκεί μια γυναίκα να ανοίξει τη χειροποίητη συσκευασία και να αφήσει τις μυρωδιές να τη συνεπάρουν… Ειδικά με τις σειρές «Miss Yiasemi» και «Miss Gardenia» είναι λες και βρίσκεσαι σ’ έναν ολάνθιστο κήπο! 

Hermann Gourmet Cosmetics

 

Μετά από τόσα χρόνια σπουδών -έχεις πτυχίο στην Κοινωνιολογία, τη Σκηνοθεσία Κινηματογράφου και τη Δραματοθεραπεία Ατόμων με Ψυχικές Ασθένειες και Νοητική Υστέρηση- πώς ξεκίνησες να φτιάχνεις βάλσαμα, body scrub, κρέμες σώματος, σαπούνια και αρώματα;

Είναι αυτό που λένε: «Βρήκα τον δρόμο μου».

Πόσο πίσω πάμε χρονολογικά;

Στον Ιανουάριο του 2014.

Πώς προέκυψε;

Τυχαία. Βρισκόμουν στην κατηγορία εκείνων των ατόμων που εργάζονταν ασταμάτητα και πληρώνονταν αραιά και πού. Μια μέρα, διαπίστωσα ότι μου είχε λείψει η κρέμα προσώπου μου. Και επειδή είμαι άνθρωπος που του αρέσει να μαθαίνει νέα πράγματα, αποφάσισα να φτιάξω μια από μόνη μου.

Είχες τις γνώσεις;

Όταν φοιτούσα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο παρακολούθησα το μάθημα της Αρχαίας Κοσμετολογίας. Μάλιστα, είχα κάνει αρκετή έρευνα πάνω στο αντικείμενο, γιατί ήταν το μάθημα του τριμήνου. Είχα αυθεντικές, αρχαίες συνταγές και μπήκα στη διαδικασία να βρω πρώτες ύλες στην Κύπρο. Τότε, όμως, ήταν ένα δράμα να επιχειρήσεις κάτι τέτοιο. Σήμερα, τρία χρόνια μετά, είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα. Πας σ’ ένα κατάστημα με οργανικά και βρίσκεις τα πάντα. Κάπως έτσι, προέκυψε η κρέμα Βee-All για το πρόσωπο και το σώμα.

Hermann Gourmet Cosmetics

Φωτογραφία: Έμιλυ Βωνιάτη Φωτιάδη 

Πώς ήξερες ότι ήταν καλή;

Το θέμα είναι πώς αισθάνεσαι όταν βάζεις πάνω σου την κρέμα. Άλλωστε, εγώ δεν την έκανα με σκοπό να την πουλήσω. Επειδή, όμως, με τα υλικά που είχα έφτιαξα 7 βαζάκια, αποφάσισα να τα δωρίσω στις θείες μου. Μετά από μέρες, με έπαιρναν τηλέφωνο ενθουσιασμένες και μου έλεγαν ότι ήθελαν και άλλες κρέμες για τις φιλενάδες τους. Με παρότρυναν, λοιπόν, να δημιουργήσω μια σελίδα στο Facebook για να μπορεί ο κόσμος να βρίσκει πληροφορίες για το άτομό μου. Δεν ήξερα ούτε πόσα έπρεπε να πουλώ τις κρέμες, ούτε πόσο ήταν το κόστος των υλικών. Ανέβασα μόνο μια απλή φωτογραφία της «Bee-All» που είχα βγάλει με το κινητό.

Hermann Gourmet Cosmetics

Ποια ήταν η ανταπόκριση;

Μετά από τρεις ώρες, μου έστειλε μήνυμα στο Inbox η Beauty Editor, Λένα Τσουκαλά, γράφοντας μου πως ήθελε να συναντηθούμε από κοντά. Πήγα, παίρνοντας μαζί μου τα προϊόντα μου –στο εντωμεταξύ είχα μεγαλώσει τη συλλογή μου- τα οποία δεν είχαν καν λογότυπο, παρά μόνο μια ετικέτα με την ονομασία τους. Θυμάμαι, έναν μήνα αφότου έφτιαξα την «Bee-All», είχα συνοδεύσει έναν οικογενειακό φίλο στην έκθεση «Maison & Objet» –σ’ αυτή που είχα συμμετάσχει τον περασμένο Σεπτέμβριο- κι είχα εντυπωσιαστεί. Ήταν λες και βρισκόμουν στη «Χώρα των Θαυμάτων». Γύρισα κάποια στιγμή προς το μέρος του φίλου μου, λέγοντας του: «Θα έρθω ξανά εδώ, με το δικό μου brand». Και μου απάντησε: «Ναι, καλά». Τρία χρόνια μετά, πήγα πίσω, στην πρώτη μου έκθεση στο εξωτερικό.

Άλλο, όμως, ένα μάθημα στο Πανεπιστήμιο και άλλο να φτιάχνεις τα δικά σου προϊόντα.

Με πάρα πολύ ψάξιμο και διάβασμα, όλα γίνονται. Είχα και επαφές κάποιων ατόμων που ασχολούνται με το αντικείμενο, οπότε επικοινώνησα μαζί τους. Για ένα προϊόν χρειάζεσαι γύρω στους τρεις μήνες homework, για να κάνεις την πρώτη δοκιμή.  

Hermann Gourmet Cosmetics

Τελικά, πού βρήκες τα υλικά;          

Επειδή εκείνη η περίοδος συνέπεσε με την οικονομική κρίση στην Κύπρο και όλοι ήταν πεσμένοι ψυχολογικά, σκέφτηκα να δημιουργήσω ένα δίκτυο με ντόπιους παραγωγούς, οι οποίοι θα με προμήθευαν με πρώτες ύλες. Σ’ ένα χωριό βρήκα τον τάδε, σ’ ένα άλλο έναν άλλο παραγωγό και ούτω καθεξής.

Και πώς τα έβγαζες πέρα, χωρίς εισόδημα;

Να σου πω την αλήθεια, δεν κατάλαβα. Ποτέ δεν είχα budget. Ούτε τώρα έχω. Παρ’ όλα αυτά, ποτέ δεν έμεινα να χρωστώ σε κανέναν, λόγω της προσωπικής κακής εμπειρίας που είχα. Είναι ένας κύκλος. Αρχίζεις να πουλάς προϊόντα, με τα πρώτα έσοδα επενδύεις σε πρώτες ύλες –οι οποίες μεγαλώνουν την παραγωγή- προχωράς με τις συσκευασίες και τις ετικέτες. Σταδιακά, εξελίσσεται και το προϊόν σου.

Πάντως, κάνει αίσθηση το vintage concept πίσω από το brand σου. 

Να σου πω τότε, πως στο λογότυπο των «Herman Gourmet Cosmetics» είναι η γιαγιά μου, Μάρω Γ. Φιλή. Είναι μια σπουδαία γυναίκα. Σπούδασε μακιγιάζ κινηματογράφου και επιμελείτο το βάψιμο των ηθοποιών στις ταινίες του παππού μου, Γιώργου Φιλή. Γενικότερα, για κάθε νέα σειρά, επιλέγω μια γυναίκα που ζούσε τη δεκαετία του 30’ και για μένα αποτελεί πηγή έμπνευσης! 

Hermann Gourmet Cosmetics

Όταν ετοίμαζες τις βαλίτσες σου για να λάβεις μέρος στην πρώτη έκθεση στο εξωτερικό, περίμενες ότι τα «Hermann Gourmet Cosmetics» θα αποκτούσαν πελατολόγιο σε Γαλλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Ελβετία; 

Σε καμία περίπτωση. Εγώ απλώς ήθελα να αφήσουμε μια καλή εντύπωση. Οπότε, δεν περίμενα με τίποτα κάποιες εταιρείες να ταξιδέψουν στο Παρίσι, ειδικά για εμάς. Μας ανακάλυψαν απ’ το data base της «Maison & Objet», μέσω του οποίου προωθούνται τα νέα brands. Μόνο και μόνο το ότι ήρθε στην έκθεση ένα πολύ μεγάλο παριζιάνικο brand –το οποίο συνεργάζεται με πολύ prestigious καταστήματα- με παράδοση 30 χρόνων και ήθελε να αγοράσει μέχρι και τα testers μας, που φτιάχνουμε στη Βιομηχανική Εργατών, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για εμάς. Με έκανε να αντιληφθώ ότι όλα έχουν να κάνουν με το story που έχεις από πίσω σου. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι να είσαι ειλικρινής και να μην προσπαθείς να παρουσιάσεις κάτι άλλο. Τα προϊόντα μας είναι χειροποίητα και προσπαθούμε πάντα να βρίσκουμε τα καλύτερα υλικά. Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων, με πολλές ιδέες και πάθος, που μοιράζονται το ίδιο όνειρο.

Ανακάλυψε με τη σειρά σου τα υπέροχα «Hermann Gourmet Cosmetics»

 

Home