Thumbnail

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Ποιός ήταν ο τραγουδοποιός που αφήνει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στο ελληνικό τραγούδι (αφιέρωμα) Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Ποιός ήταν ο τραγουδοποιός που αφήνει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στο ελληνικό τραγούδι (αφιέρωμα)

Από το "Διδυμότειχο Μπλουζ" μέχρι το "Νότο" συντρόφευε και θα συνεχίσει να συντροφεύει γενιές και γενιές
Είναι απίστευτο ότι ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας δεν είναι πια ανάμεσά μας... Ο ξαφνικός και αναπάντεχος θάνατός του, σε ηλικία 63 ετών, προκάλεσε θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο και στο κοινό που τον ακολουθούσε για χρόνια.

Ο Λαυρέντης ήταν ένας καλλιτέχνης ξεχωριστός, από τους σημαντικότερους της ελληνικής μουσικής σκηνής. Τα τραγούδια του, που μας συντροφεύουν εδώ και τόσα χρόνια, αγαπήθηκαν από το κοινό όσο λίγων καλλιτεχνών και τραγουδήθηκαν από εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου.

Ένας σπουδαίος τραγουδοποιός, μια πολυδιάσταστη προσωπικότητα, ένας άνθρωπος που στη διάρκεια της καριέρας του, μάς έδωσε πολύ καλές μουσικές στιγμές. Όσοι ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του 90', τον είχαν πρότυπο.

lavrentis

Όταν ο κόσμος σε φωνάζει με το μικρό σου όνομα...Είσαι μεγάλος.. Και από χθες 9 Σεπτεμβρίου 2019 που έφυγε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας από τη ζωή, το ελληνικό τραγούδι είναι φτωχότερο...

Ο τραγουδοποιός υπέστη καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ βρισκόταν στο σπίτι του στον Βόλο. Μαζί του, στο σπίτι στον Πτελεό Μαγνησίας, ήταν η μοναχοκόρη του. Εκείνη ήταν που βρήκε τον πατέρα της νεκρό, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.  Το τελευταίο βράδυ είχε βγει με φίλους, αλλά έφυγε νωρίς για να ξεκουραστεί για τη σημερινή συναυλία που θα έδινε στο Ηρώδειο μαζί με τον Νίκο Πορτοκάλογλου. Τίποτα δεν προμήνυε το δυσάρεστο. Οι δυο τους πραγματοποίησαν μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία, η οποία θα ολοκληρωνόταν σήμερα, σε μία συναυλία φιλανθρωπικού χαρακτήρα τα έσοδα της οποίας θα δίνονταν στην οργάνωση «Μαζί για το παιδί».

​​​​maxairitsas4

Η ιατροδικαστική εξέταση αναφέρει ότι υπέστη καρδιακή προσβολή στη διάρκεια της νύχτας. Στο παρελθόν είχε υποβληθεί σε επέμβαση bypass. Η κηδεία του αγαπημένου τραγουδοποιού θα γίνει την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου στις 15:30, στο Κοιμητήριο Ζωγράφου, στην Αθήνα. 

maxairitsas2

Ο Λαυρέντης ένας πρώην αλλά και κατά περίσταση Τερμίτης, με πολλά χιλιόμετρα στο κοντέρ των συναυλιών του. Την προσωπική του σταδιοδρομία ως συνθέτης και ερμηνευτής ταυτόχρονα, την ξεκίνησε το 1989, το πρώτο του άλμπουμ έχει την ονομασία Ο ΜΑΓΑΠΑΣ ΚΑΙ Η ΣΑΓΑΠΩ. Από τότε μέχρι σήμερα, ακολούθησαν επιτυχημένοι δίσκοι και πολλές σημαντικές συνεργασίες. Όλα αυτά τα χρόνια ο Μαχαιρίτσας έχει μείνει πιστός στο χώρο του καλού ελληνικού τραγουδιού, με συνέπεια και σημαντική παρουσία. 

Διάβασε ακόμη: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Η ανακοίνωση της οικογένειας για τον ...

maxairitsas6

Ήταν ένας ακούραστος τραγουδοποιός και πολύ γενναιόδωρος με τα νέα παιδιά. Δημιουργός, τραγουδιστής, καλλιτέχνης με όλη τη σημασία της λέξης. Από το “Διδυμότειχο Μπλουζ” μέχρι το “Νότο” συντρόφευε και θα συνεχίσει να συντροφεύει γενιές & γενιές. Ήταν από τους πρωτεργάτες μιας σκηνής που εξέφρασε με νότες και λόγια σταράτα, τα όνειρα και τις ανησυχίες μιας ολόκληρης γενιάς. Μπορεί ο Λαυρέντης να έφυγε χθες για τη γειτονιά των Αγγέλων, αφήνει όμως τα τραγούδια του  κληρονομιά στον Πολιτισμό, κληρονομιά σε όσους πιστεύουν στο καλό τραγούδι.

mxairitsas16

Ο Λαυρέντης ήταν θαυμαστής του Μάνου Ελευθερίου, από μικρός, από τότε που άκουσε για πρώτη φορά τα "Μαλαματένια λόγια". Για τον Μάνο είχε πει: «Είναι ένας άνθρωπος από τον οποίο πάντα μαθαίνω. Φίλος καλός κι αγαπημένος». Εκτός από τον δίσκο «Μια τρύπα στον καιρό… κύριε Μάνο», τον οποίο του αφιέρωσε, πραγματοποίησε και συναυλίες, με αφορμή αυτή την γνωριμία και σχέση.  

maxairitsas18

Οι αγαπημένοι του φίλοι και συνάδελφοι θέλησαν να τον αποχαιρετίσουν μέσα από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Μηνύματα γεμάτα συγκίνηση για έναν άνθρωπο που είχαν στις ζωές τους και μοιράστηκαν στιγμές που θα μείνουν ανεξίτηλες. Για έναν εμπνευσμένο άνθρωπο, έναν «ιδιαίτερο βάρδο» και έναν σεμνό άνθρωπο έκανε λόγο ο Γιάννης Ζουγανέλης. «Φεύγει από τη ζωή ένα χαμόγελο, μια κατάσταση, η οποία δεν επανέρχεται» δήλωσε χαρακτηριστικά.

maxairitsas7

Σε συνέντευξη του ο Λαυρέντης είχε παραδεχτεί:  «Έχω αναθεωρήσει πολλά. Ίσως γιατί συνέπεσε με μια περίοδο της ζωής μου που έχασα αγαπημένα πρόσωπα όπως τον αδελφό μου. Βλέποντας την κόρη μου να μεγαλώνει, βλέπω τον κόσμο να προχωράει. Θέλω για το μέλλον να έχω διάθεση να τραγουδάω και να είναι καλά η κόρη μου. Δεν έχω τις ματαιοδοξίες της αρχής. Θέλω απλώς να ζω αξιοπρεπώς».

Διάβασε ακόμη:  Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Αυτή είναι η τελευταία του τηλεοπτική ...

maxairitsas17

Ο Μαχαιρίτσας γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1956 στη Νέα Ιωνία του Βόλου. Από πολύ μικρή ηλικία ήρθε σε επαφή με την μουσική. Αργότερα θα εργαστεί χειρωνακτικά στην αποθήκη κάποιας δισκογραφικής εταιρείας, στην οποία αργότερα κατά σύμπτωση θα κυκλοφορήσει το πρώτο του άλμπουμ το 1978 με αγγλικό στίχο με τους “P.L.J. Band” με τίτλο ‘Gaspar’, ένας δίσκος extended play 45’ στροφών.

​​maxairitsas19

Ακολούθησαν διάφορες δουλειές, ενώ μετά τη στρατιωτική του θητεία άρχισε να τραγουδάει αντάρτικα με τον Πάνο Τζαβέλα στη «Συντροφιά». Στα 20 του χρόνια δημιούργησε με τον Παύλο Κικριλή και τον Τάκη Βασαλάκη το συγκρότημα P.L.J. Το 1983 οπότε και κυκλοφόρησε ο δεύτερος δίσκος του συγκροτήματος, το τελευταίο μετονομάστηκε σε «Τερμίτες», όνομα που παρέπεμπε στους Beatles (σκαθάρια). Το 1989 ξεκίνησε η προσωπική του σταδιοδρομία ως συνθέτης και ερμηνευτής.

​​maxairitsas20

Διάβασε ακόμη:  Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο! Πέθανε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας ...

Είχε συνεργαστεί δισκογραφικά και έχουν τραγουδήσει τραγούδια του οι: Μαρία Φαραντούρη, Γιώργος Νταλάρας, Διονύσης Σαββόπουλος, Δήμητρα Γαλάνη, Δημήτρης Μητροπάνος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Πυξ Λαξ, Γιάννης Κότσιρας, Γιώργος Μαργαρίτης, Βαγγέλης Κονιτόπουλος, Αναστασία Μουτσάτσου, Μίλτος Πασχαλίδης, Κατερίνα Στανίση[1], Χαρούλα Αλεξίου, Γιάννης Βαρδής, Δήμητρα Γαλάνη, Γιάννης Ζουγανέλης, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, “Émigré”, Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας, Ελισσάβετ Καρατζόλη, “Κίτρινα Ποδήλατα”, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, “Μagic De Spell”, Γιώργος Μαργαρίτης, Νότης Μαυρουδής, Παναγιώτης Μάργαρης, Αντώνης Μιτζέλος, Σάκης Μπουλάς, Δημήτρης Μπάσης, Φλέρυ Νταντωνάκη, Φίλ.Πλιάτσικας, Δημήτρης Σταρόβας, Μπάμπης Στόκας, Διονύσης Τσακνής, “W.C.” κ.α.

Επίσης, είχε συνεργαστεί επί σκηνής με την Ελευθερία Αρβανιτάκη, τη​​​​​ν Χαρούλα Αλεξίου, τον Δημήτρη Μητροπάνο, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον Νότη Μαυρουδή, την Αναστασία Μουτσάτσου, τον Κώστα Μακεδόνα κ.ά.

​​maxairitsas21

Τα τραγούδια του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα αγαπήθηκαν και τραγουδήθηκαν από εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου. «Ένας Τούρκος στο Παρίσι», «Και τι ζητάω», «Τερατάκια τσέπης», «Έλα ψυχούλα μου», «Διδυμότειχο μπλουζ» είναι μερικά μόνο από όσα έγιναν πασίγνωστα σε Ελλάδα και Κύπρο. Δεν υπάρχει κανένας άνθρωπος που να μην έχει σιγοψιθυρίσει σε κάποια στιγμή στη ζωή του, ένα από τα εκατοντάδες τραγούδια του. Τραγούδια που για τον καθένα συνδέθηκαν με ιδιαίτερες περιστάσεις της ζωής του, τραγούδια που τραγουδιούνται ξανά και ξανά και θα τραγουδιούνται ξανά και ξανά από όλους.

maxairitsas21

Μάλιστα, χαρακτηριστικό του πόσο σημαντικός καλλιτέχνης υπήρξε διαχρονικά, είναι ότι ανάλογα τη γενιά, ο καθένας έχει ένα διαφορετικό αγαπημένο τραγούδι.

Η τελευταία συναυλία του Λαυρέντη ήταν την περασμένη Παρασκευή με τον Νίκο Πορτοκάλογλου στο δημοτικό ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» Βόλου.

maxaritisas22

Η φωνή, οι νότες και οι στίχοι του αγαπήθηκαν από ολόκληρες γενιές...  Τα, μοναδικής ευαισθησίας τραγούδια του Λαυρέντη, θα μας ταξιδεύουν πάντοτε.

Σε ευχαριστούμε για όλα.

«Ποιά πόλη, ποιά χώρα, ποια θάλασσα σε ταξιδεύει τώρα...» 

Διάβασε ακόμη:   Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο! Πέθανε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας ...

Home