Thumbnail

Eurovision: 8 φορές που η Κύπρος μπήκε στην δεκάδα! (Βίντεο) Eurovision: 8 φορές που η Κύπρος μπήκε στην δεκάδα! (Βίντεο)

Μια αναδρομή στις συμμετοχές που ξεχώρισαν στον διαγωνισμό τραγουδιού! Εσείς ποιες θυμάστε;
Η Κύπρος στα 37 χρόνια που συμμετέχει ενεργά στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, είχε πολύ καλές αλλά και κακές εμφανίσεις στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό. 

Η Κύπρος έλαβε για πρώτη φορά μέρος στον διαγωνισμό το 1981, με το συγκρότημα Island και το τραγούδι "Μόνικα" παίρνοντας την έκτη θέση!

Από τότε μέχρι σήμερα η Κύπρος κατάφερε να μπει στην δεκάδα του τελικού εφτά φορές με τραγούδια που ξεχώρισαν και έκαναν αίσθηση στον διαγωνισμό. 

Πάμε να τα θυμηθούμε;

Το 1982, ένα χρόνο μετά την παρθενική εμφάνιση της Κύπρου στον διαγωνισμό της Eurovision, η Κύπρος στέλνει το δυνατό της χαρτί που ακούει στο όνομα Άννα Βίσση! Με το κομμάτι «Μόνο η αγάπη» καταφέρνει και κερδίζει την 5η θέση, την καλύτερη θέση μέχρι τώρα στην πορεία της Κύπρου στη Eurovision. Φορώντας ένα ασπρόμαυρο φόρεμα και με μια υπέροχη μπαλάντα, κατάφερε από ότι φαίνεται να μεταδώσει το μήνυμα της σημαντικότητας της αγάπης!

Την 5η θέση διατήρησε και το ντουέτο του Ανδρέα Κωνσταντίνου  και της Χαράς (τα δύο αδέρφια της Κωνσταντίνας) το 1997 με το τραγούδι «Μάνα μου», ένα ύμνο αγάπης για την πατρίδα μας. Ένα ανεβαστικό κομμάτι, με ρυθμό και παραδοσιακούς ήχους αλλά και με τη συνοδεία του μπουζουκιού κατάφερε να κερδίσει 98 ψήφους και την 5η θέση στον διαγωνισμό.

Το 2004 ύστερα από διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στο ΡΙΚ, στην Κωνσταντινούπολη στείλαμε την 16χρονη τότε Lisa Andreas που έδωσε στην Κύπρο και αυτή με τη σειρά της την 5η θέση. Το «Stronger Every Minute» του Mike Konnaris, έπεισε τους funs του διαγωνισμού και έδωσε στην Κύπρο 170 ψήφους. Αυτά που χαρακτήριζαν την συμμετοχή μας ήταν η απλότητα στην σκηνή, η αθωότητα και ηρεμία του τραγουδιού καθώς και η δύναμη του τραγουδιού όσο αφορά την ερμηνεία της Lisa Andreas.

 

Δύο χρόνια νωρίτερα το 2002, στείλαμε στον διαγωνισμό ότι πιο hot υπήρχε στην Ελληνική μουσική σκηνή, τους One! Η συμμετοχή αυτή ήταν ουσιαστικά η πρώτη που έστελνε ποτέ η Κύπρος με αγγλικό στίχο. Τα πέντε αγόρια που απάρτιζαν το δημοφιλές συγκρότημα «One», τραγούδησε το «Gimme» και κατάφερε επάξια να φθάσει στην 6η  θέση στη Eurovision. Η πενταμελής μπάντα με τον χορευτικό ρυθμό, την όμορφη εμφάνιση, το πάθος, την ένταση σε συνδυασμό με τα χορευτικά  τους, ξεσήκωσαν το κοινό εξασφαλίζοντας 85 ψήφους και μια τιμητική 6η θέση! 

Μια από τις σπουδαιότερες φωνές που έβγαλε ποτέ η Κύπρος επέστρεψε ξανά στη σκηνή του Ευρωπαϊκού διαγωνισμού. Ο λόγος για την Αλέξια με το τραγούδι, «Άσπρο – μαύρο… όνειρα κάνω πως θα σε ξαναδώ» που το 1987 κατάφερε να φέρει στην Κύπρο την 7η θέση με 80 ψήφους. (Η Αλέξια ήταν μια από τις τραγουδίστριες του συγκροτήματος Island που ήταν η πρώτη συμμετοχή της Κύπρου στον διαγωνισμό). Η ίδια εντυπωσίασε με την φωνή της, τη χαρούμενη διάθεση του τραγουδιού, αλλά και με την «ασπρόμαυρη» εμφάνιση της ομάδας, ήταν αρκετά για να μην περάσει απαρατήρητη η Κυπριακή συμμετοχή. 

Ο Άλεξ Παναγή είναι ένας άνθρωπος που συνολικά συμμετείχε στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision για περισσότερες από 20 φορές, όχι μόνο ως σόλο καλλιτέχνης αλλά και ως δάσκαλος φωνητικής για διάφορες συμμετοχές διάφορων χώρων που λαμβάνουν μέρος στον διαγωνισμό. Το 1995 έλαβε μέρος με το κομμάτι «Στη φωτιά» όπου κέρδισε την 9η θέση με 79 ψήφους. Το ερμηνευτικό του πάθος, η «εκκεντρικότητα» του τραγουδιού στην σκηνή και σε συνδυασμό με τη δύναμη του στίχου «Είμαι ο Έλληνας που πολεμά..», κατάφερε να ξεχωρίσει κάνοντας την μια από τις πιο δυνατές συμμετοχές της Κύπρου. 

Ένα χρόνο μετά, το 1996 ο Κωνσταντίνος Χριστοφόρου λαμβάνει μέρος στον διαγωνισμό για πρώτη φορά με το τραγούδι «Μόνο για μας». Η υπέροχη αυτή μπαλάντα κέρδισε επίσης την 9η θέση με 72 ψήφους. Το τραγούδι αυτό κατάφερε να γίνει χρόνια μετά μια διαχρονική μπαλάντα που ακούμε μέχρι σήμερα στα ραδιόφωνα, που έγινε δικαίως το τραγούδι των απανταχού ερωτευμένων. 

Ελπίζουμε η λίστα με τις καλύτερες συμμετοχές να μεγαλώσει φέτος και η Ελένη Φουρέιρα με το "Fuego" να φέρει στην Κύπρο μας την καλύτερη θέση που αξίζει. Καλή Επιτυχία Κύπρος! 

Home