Thumbnail

Karl Lagerfeld: Ο άνθρωπος πίσω από τη μόδα Karl Lagerfeld: Ο άνθρωπος πίσω από τη μόδα

Ποιός ήταν στα αλήθεια ο αντισυμβατικός σχεδιαστής με τα χαρακτηριστικά μαύρα γυαλιά ηλίου
Η είδηση του θανάτου του Karl Lagerfeld έγινε γνωστή λίγο πριν το μεσημέρι της Τρίτης, 19 Φεβρουαρίου βυθίζοντας σε βαρύ πένθος τον κόσμο της μόδας και όχι μόνο.

Ο Γερμανός σχεδιαστής άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 85 ετών, αφήνοντας πίσω του μια ολόκληρη ιστορία και μια αξιοσημείωτη πορεία στον κόσμο της υψηλής ραπτικής.

Ποιος όμως ήταν πραγματικά ο άνθρωπος με τα γκρίζα μαλλιά και τα μαύρα χαρακτηριστικά γυαλιά; Πώς ξεκίνησε και πως κατάφερε να διευθύνει τον Οίκο Chanel για περισσότερο από 35 χρόνια αφήνοντας το δικό του στίγμα στη σύγχρονη εποχή της μόδας.

Karl Lagerfeld

Το ξεκίνημα

Γεννημένος στο Αμβούργο της Γερμανίας το φθινόπωρο του 1933, ο Karl Otto Lagerfeld – όπως ήταν το πραγματικό του όνομα – υπήρξε ένα βαθιά επηρεασμένο παιδί από την ανατροφή που του χάρισε η οικογένειά του. Ως γόνος πλούσιας οικογένειας με λαμπρό βιομηχανικό παρελθόν, μεγάλωσε καλομαθημένος και με περίσσεια αλαζονεία σε ορισμένα θέματα. Έχοντας για όπλο του το αστείρευτο και πηγαίο ταλέντο του, κατάφερε να ξεχωρίσει ως προσωπικότητα. 

Αρκετά ενθουσιώδης και έχοντας την στήριξη της μητέρας του η οποία τον παρότρυνε συνεχώς να φύγει στο εξωτερικό για να κάνει το όνειρό του, ήταν πλέον θέμα χρόνου ο Lagerfeld να «βουτήξει» με ενθουσιασμό στον ωκεανό της μόδας.

Η σταδιοδρομία του Karl Lagerfeld στο χώρο της μόδας ξεκίνησε το 1963 κάνοντας τα πρώτα του βήματα στην υψηλή ραπτική όταν άρχισε να εργάζεται για λογαριασμό του Ιταλικού Οίκου Tiziani. Λίγους μήνες μετά ακολούθησε η συνεργασία του με το αντίστοιχο γαλλικό στούντιο Chloe, ενώ  στη συνέχεια μπήκαν στη ζωή του οι οι Οίκοι Fendi (1965) και Curiel (1970, Ιταλία) όπως επίσης και ο γαλλικός οίκος Chanel (από το 1983).

Karl Lagerfeld

Ο Lagerfeld ήταν γνωστός και ως ο Κάιζερ της μόδας. Πολυσχιδής και πολυπράγμων, υπήρξε διάσημος σχεδιαστής, καλλιτεχνικός διευθυντής μεγάλων οίκων, καθώς και επιτυχημένος φωτογράφος.  Έχει συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους οίκους, έχει ντύσει με τις δημιουργίες του μερικές από τις διασημότερες προσωπικότητες που έχουν περπατήσει ποτέ στο catwalk, ενώ έχουν ποζάρει στο φακό του τα μεγαλύτερα top model και σταρ του Hollywood. 

Εκκεντρικός όσο και η τέχνη του Ο Karl Lagerfeld είχε προκαλέσει αρκετές φορές τόσο με τις δηλώσεις του όσο και με την εκκεντρική συμπεριφορά του.

Karl Lagerfeld

Κουβαλούσε πάντοτε την δική του κοσμοθεωρία στην οποία πίστευε ακράδαντα. Ιεραρχώντας τις ανάγκες του και οπλισμένος με απίστευτη αυτοπεποίθηση, ο Lagerfeld ήταν πλέον αποφασισμένος να ζήσει τη ζωή του κόντρα σε κάθε στερεότυπο. Μισούσε την υποκρισία και λάτρευε τους νέους ανθρώπους, εξ ου και πάντοτε στο πλευρό του ήθελε να βρίσκονται όμορφα πρόσωπα με τα οποία στη συνέχεια εργαζόταν για ένα άριστο αποτέλεσμα. «Μισώ να βλέπω την ασχήμια» δήλωνε κατά καιρούς σε συνεντεύξεις του.

«Εκτός από έναν βοηθό μου, δουλεύω αποκλειστικά με γυναίκες. Μόνο προβλήματα είχα όταν συνεργαζόμουν με άνδρες. Γίνονταν εγωκεντρικοί και έλεγαν στον εαυτό τους ότι αφού μπορώ να το κάνω εγώ, μπορούν και εκείνοι. Πολλοί άνδρες και αγόρια πίστεψαν ότι είναι πιο χαρισματικοί από εμένα αλλά τελικά απέτυχαν. Με τις γυναίκες δεν έχω τέτοιο πρόβλημα», έλεγε, υποστηρίζοντας στο έπακρο τη γυναικεία ύπαρξη και τον ρόλο της στο χώρο της μόδας.

Karl Lagerfeld

Η φυσιογνωμία του ήταν συνυφασμένη με τον χώρο της μόδας. Η λευκή του κοτσίδα, τα μαύρα γυαλιά ηλίου που ποτέ δεν αποχωριζόταν και οι ψηλοί γιακάδες με τα λευκά πουκάμισα ήταν η «στολή» του σε κάθε του εμφάνιση.

Η ζωή πίσω από τα φώτα

Μπορεί οι άνδρες να μην είχαν θέση στην επαγγελματική του ζωή όπως ο ίδιος έλεγε, ωστόσο η παρουσία τους στην προσωπική του ζωή ήταν καταλυτική. Ο Karl Lagerfeld διατηρούσε δεσμό επί 19 ολόκληρα χρόνια με τον Jacques de Bascher έως το 1989.

Μιλώντας σε συνέντευξή του για τα παιδικά του χρόνια, ο Karl είχε αφηγηθεί τη στιγμή που σε ηλικία 11 ετών ρώτησε τη μητέρα του για πρώτη φορά τι είναι η ομοφυλοφιλία: «Εκείνη μου απάντησε: «Δεν είναι κάτι το σημαντικό. Είναι σαν το χρώμα των μαλλιών, κάποιοι είναι ξανθοί και κάποιοι άλλοι μελαχρινοί».

Έχοντας την οικογενειακή υποστήριξη δεδομένη, ο Lagerfeld αντιμετώπιζε τις καταστάσεις στη ζωή του πιο ψύχραιμα. «Δεν υπάρχουν προβλήματα, μόνο λύσεις, καλές ή κακές» έλεγε αρκετά συχνά.

Karl Lagerfeld

Ο δρόμος της επιτυχίας

Το 1955 ξεκίνησε να εργάζεται ως βοηθός του Pierre Balmain, έπειτα από την επικράτησή του σε έναν διαγωνισμό σχεδίου κοστουμιών. Κάπως έτσι, το όνειρο του Lagerfeld είχε αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα.

Το 1963 ο φιλόδοξος Γερμανός άρχισε να σχεδιάζει για τον ιταλικό οίκο μόδας Tiziani και τον επόμενο χρόνο άρχισε να δημιουργεί μερικά κομμάτια και για τον γαλλικό οίκο μόδας Chloé, ώσπου τελικά σχεδίασε ολόκληρη την κολεξιόν. Η εμφάνισή του δεν πέρασε απαρατήρητη. Το 1970 ξεκίνησε μια σύντομη συνεργασία με τον ιταλικό οίκο μόδας Curiel και το 1965 εντάχθηκε στην οικογένεια του ιταλικού οίκου μόδας Fendi, σχεδιάζοντας γούνες, ρούχα και κοσμήματα. Αναμφίβολα όμως το μεγαλύτερο επίτευγμά του ήταν όταν, το 1983, ανέλαβε τον τομέα της υψηλής ραπτικής στον οίκο Chanel, καταφέρνοντας σύντομα να γίνει ο επικεφαλής σχεδιαστής και καλλιτεχνικός διευθυντής του γαλλικού brand.

Karl Lagerfeld

Ο Γερμανός σχεδιαστής ανέκαθεν εξέφραζε τη μεγάλη του αγάπη για το όραμα της Coco Chanel, παρότι η δική του φιλοσοφία ήταν αρκετά διαφορετική από τη δική της. Ο ίδιος κατάφερε να εξελίξει τις ιδέες και τα σχέδια της Γαλλίδας πρωτοπόρου με στόχο όχι να κάνει τις δημιουργίες του οίκου Chanel να επιβιώσουν στον χρόνο, αλλά να ζήσουν. Και το κατάφερε, δεδομένου ότι οι πωλήσεις του οίκου αγγίζουν τα 5 εκατ. δολάρια σε ετήσια βάση. 

Η μεγάλη όμως αυτή εισπρακτική επιτυχία οφείλεται σε έναν πολύ σημαντικό παράγοντα. Η ψυχή του Lagerfeld καθρεφτίστηκε σε αυτήν της Chanel, και μέσω αυτής της ταύτισης κατόρθωσε να δώσει σάρκα και οστά στο όραμα της μεγάλης σχεδιάστριας. 

Karl Lagerfeld

Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο «Κάιζερ της μόδας» απασχόλησε αρνητικά την κοινή γνώμη και βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων. Το 2001 ο σχεδιαστής μπήκε στο στόχαστρο του φιλοζωικού οργανισμού PETA επειδή χρησιμοποιούσε γούνα στις κολεξιόν του και χαρακτηρίστηκε ειρωνικά «designer dinosaur». Ο ίδιος βέβαια, παρότι δεν φορούσε γούνα και έτρωγε σπάνια κρέας, προσπαθούσε μέσα από τη δράση του να υπερασπιστεί τη βιομηχανία της γούνας και τη χρήση της στη μόδα, αδιαφορώντας για τις ενδεχόμενες συνέπειες και τις αντιδράσεις που θα προκληθούν. 

Karl Lagerfeld

Ο Karl Lagerfeld, ο ιδιόρρυθμος, εκκεντρικός και αντισυμβατικός τύπος ήταν ένας άνθρωπος που ό,τι έβαζε στόχο το έκανε πραγματικότητα. Yπήρξε εμβληματικός, καινοτόμος, οραματιστής, υπήρξε ανείπωτα επιδραστικός και δημιουργικός. Υπέρμαχος της αισθητικής και της κομψότητας.

Ένας άνθρωπος που του άρεσε να ζωγραφίζει τα σχέδιά του σε ένα μπλοκάκι που είχε δίπλα στο κρεβάτι του, που ζήλευε και που ήθελε να ζήσει άλλα 120 χρόνια για να δει τον κόσμο να εξελίσσεται, έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω του μια σπουδαία πορεία και ένα τεράστιο κενό στην σύγχρονη ιστορία της μόδας.

Karl Lagerfeld

 

Karl Lagerfeld

Karl Lagerfeld

Διαβάστε ακόμα

Τα έπιπλα του Karl Lagerfeld είναι εμπνευσμένα από την ελληνική αρχαιότητα (Φώτο)

O Karl Lagerfeld επέλεξε για μούσα του την Kaia Gerber και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό

O Karl Lagerfeld ξανακτυπά με άλλη μία συνεργασία ομορφιάς

 

Πηγή

Home