Thumbnail

Συνέντευξη: Λουκάς Φουρλάς: «Έχω τον στόχο μου και θα τον κυνηγήσω μέχρι τέλους, με αξιοπρέπεια, ήθος κι εντιμότητα» Συνέντευξη: Λουκάς Φουρλάς: «Έχω τον στόχο μου και θα τον κυνηγήσω μέχρι τέλους, με αξιοπρέπεια, ήθος κι εντιμότητα»

Μιλά στο MyLife για την υποψηφιότητά του στις ευρωεκλογές
Γνώριζα τον Λουκά Φουρλά μόνο μέσα απ' την τηλεόραση και πίστευα πάντα πως ήταν μια ευγενική φυσιογνωμία. Πράγμα που, τελικά, διαπίστωσα όταν τον συνάντησα για τη συνέντευξη. Ήταν χαλαρός, ευδιάθετος και με έκανε να αισθανθώ άνετα από την πρώτη στιγμή. Έτσι, κάναμε μαζί, μια πολύ όμορφη συζήτηση, που αφορούσε την υποψηφιότητά του στις ευρωεκλογές, αλλά και τον γιο του, Ιάσονα.

Πριν δύο βδομάδες, κυκλοφόρησε η είδηση ότι ο γιος σας, Ιάσονας, κέρδισε το «President of the United Nations Association JapanAward». Ποια συναισθήματα σάς κατέκλυσαν όταν το μάθατε; 

Είμαι περήφανος! Είναι μια επιτυχία που δεν αντανακλά μόνο στον Ιάσονα, αλλά και στην Κύπρο. Κι όταν προέρχεσαι από μια μικρή χώρα και σημειώνεις μια τέτοια επιτυχία, αυτό της δίνει περισσότερη έκταση και σημασία. Στην προκειμένη, πρόκειται για μια παγκόσμια πρωτιά μεταξύ 93 χωρών.

Ξέρατε ότι είναι τόσο μεγάλο ταλέντο στη ζωγραφική; Δεν είναι και λίγο πάντως να ξεχωρίζει το έργο του ανάμεσα σε 27.600 άλλα. 

Είναι ένα πολυτάλαντο παιδί και ξεδιπλώνει σιγά-σιγά τα ταλέντα του. Προέρχεται από μια οικογένεια με καλλιτεχνική φλέβα και αρκετό ταλέντο, άρα νομίζω ήταν αναπόφευκτο να πάρει ένα "κομμάτι".

Ο ίδιος πώς αντέδρασε;

Ο Ιάσονας αντιλήφθηκε ότι κέρδισε, αλλά δε συνειδητοποίησε πως η επιτυχία του είναι παγκόσμια. Νομίζω, όταν μεγαλώσει, θα το συνειδητοποιήσει καλύτερα. Ήταν ενθουσιασμένος, αλλά μόλις του ανακοινώσαμε μαζί με τη μητέρα του ότι κέρδισε, είπε: «A, το σχέδιο με τον γάτο;» κι έπειτα ρώτησε τι ώρα είναι το ματς.

Συζητήσατε μαζί του την απόφασή σας να είστε στο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών;

Συζητήσαμε με τον Ιάσονα. Δεν έχει αντιληφθεί πλήρως τι σημαίνει. Λόγω του ότι δούλευα ως εκπρόσωπος Τύπου στο κοινοβούλιο της Κύπρου κι έχει έρθει να δει πώς είναι, του εξήγησα πως κάτι παρόμοιο υπάρχει και στην Ευρώπη, στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι από πολλές χώρες. Με ρώτησε πού θα είναι η ζωή μας κι αν θα αλλάξει η καθημερινότητά μας. Του είπα πως θα αλλάξει στον μικρότερο δυνατό βαθμό. Μπορεί να λείπω στο εξωτερικό κάποιες μέρες, αλλά θα είμαι και στην Κύπρο.

FOURLAS

Φύγατε από την τηλεόραση πριν από σχεδόν ενάμιση χρόνο για να εργαστείτε ως εκπρόσωπος Τύπου στο κυπριακό κοινοβούλιο. Τώρα, αποφασίζετε να συμμετέχετε ως υποψήφιος στις ευρωεκλογές. Τι ρόλο παίζουν οι αλλαγές στη ζωή σας και τι σας έκανε να πάρετε αυτή την απόφαση;

Οι προκλήσεις κι οι μεγάλες αλλαγές στη ζωή μου τείνουν να καθιστούν συνήθεια. Όταν ήμουν στο ΡΙΚ, έφυγα για να πάω στον ιδιωτικό τομέα, κάτι που δεν έκαναν πάρα πολλοί. Ήμουν στον ιδιωτικό τομέα, φτασμένος δημοσιογράφος, τα εγκατέλειψα όλα για να σταθώ στο πλευρό του Ιωάννη Κασουλίδη, στις προεδρικές εκλογές του 2008. Η άλλη μεγάλη ανατροπή ήταν όταν έφυγα από το Μega για να πάω στη βουλή ως εκπρόσωπος Τύπου, και τώρα, ενάμιση χρόνο μετά, η μεγάλη πρόκληση είναι οι ευρωεκλογές. Η διεκδίκηση ενός θεσμικού ρόλου για να προσφέρω όσα περισσότερα μπορώ.

Τι είναι αυτό που σας οδήγησε να πείτε το «ναι» τη δεδομένη στιγμή;

Νομίζω ωρίμασαν μέσα μου οι συνθήκες. Μετά από μία μεγάλη πορεία στα ΜΜΕ και γενικότερα ως ενεργό μέλος της κοινωνίας, το οποίο είναι πολιτικοποιημένο αλλά όχι κομματοποιημένο, νομίζω έφτασε η ώρα να κάνω το μεγάλο βήμα. Να διεκδικήσω μέσω της εκλογής έναν θεσμικό ρόλο, ο οποίος θα μου επιτρέπει να προσφέρω πολύ περισσότερα απ’ ό,τι μπορώ σήμερα, στο πολιτικό σύνολο και στον άνθρωπο. Το βλέπω ως μια επέκταση της προσφοράς μου.

Φαίνεται, πάντως, ότι η προηγούμενη εμπλοκή σας με την πολιτική ως εκπρόσωπος Τύπου του Ιωάννη Κασουλίδη όταν ήταν υποψήφιος για πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν σας άφησε πικρή γεύση, για να θέλετε να εμπλακείτε ξανά. Ισχύει;

Μου άφησε μία ολοκληρωμένη γεύση. Σε μια τέτοια διαδικασία υπάρχουν τα θετικά και τα αρνητικά, τα οποία πρέπει να φιλτράρεις και να κωδικοποιήσεις. Αυτή η εκστρατεία μού έδωσε πράγματα κι εφόδια για το υπόλοιπο της ζωής μου. Πέρα από την κούραση κι όλα τα αρνητικά που βίωσα, τα οποία αφήνω στην άκρη, το πιο σημαντικό που μου έμαθε αυτή η εμπειρία, είναι να πορεύομαι στη ζωή μου με ήθος, αξιοπρέπεια κι εντιμότητα. Ήταν το μεγαλύτερο μάθημα, δίπλα από έναν έντιμο πολιτικό, για τον οποίο όλοι έχουν να πουν έναν καλό λόγο. Η περίοδος αυτή, με έμαθε επίσης να πιστεύω στην Ευρώπη, δίπλα από έναν άνθρωπο ο οποίος βίωσε την Ευρώπη και διεκδίκησε πράγματα μέσω αυτής. Μου έδωσε τη δυνατότητα να αντιληφθώ τη σημασία που έχει η Ε.Ε. για μικρές χώρες όπως η Κύπρος και τις δυνατότητες που δίνει.

FOURLAS

Ο κόσμος στις μέρες μας με όσα γίνονται και τα σκάνδαλα που βγαίνουν στην επιφάνεια, απαξιώνει την πολιτική. Εσείς, τι θα του λέγατε για να τον πείσετε να κατέλθει στις κάλπες; 

Το γεγονός ότι έχει εναλλακτικές επιλογές. Ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με αυτά τα πράγματα. Όλα αυτά που μας έχουν κουράσει ως κοινωνία κι ως άτομα, θα πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστούν στη βάση τους και να δώσουν τη δύναμη σε ανθρώπους που δεν ήταν ποτέ μέρος αυτού του κατεστημένου, να βγουν μπροστά και να διεκδικήσουν καλύτερες μέρες για όλους μας.

Δεν φοβάστε μήπως απογοητευτείτε κι εσείς στο τέλος, αφού έχει αποδειχθεί ότι δύσκολα αλλάζει το πολιτικό κατεστημένο; 

Έχω μάθει στη ζωή μου να παίρνω πράγματα, να τα φιλτράρω και να τους δίνω θετικό πρόσημο στο μυαλό μου. Να με απογοητεύσει η διαδικασία, όχι, αν και κάποια δεδομένη στιγμή μπορεί να απογοητευτώ από κάποια πράγματα. Μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα, αν υπάρχει θέληση, όραμα κι αποφασιστικότητα. Κι να επιτραπεί, επιτέλους, σε ανθρώπους οι οποίοι  -τολμώ να πω- έχουν καθαρή σκέψη, καθαρό μυαλό και καθαρό μέτωπο, να βγουν μπροστά και να διεκδικήσουν πέντε πράγματα.

Τι σχέση έχει, τελικά, η δημοσιογραφία με την πολιτική;

Η δημοσιογραφία είναι απέναντι απ΄την πολιτική, όπως οφείλει. Αν σμίξουν, υπάρχει πρόβλημα, γι' αυτό κι εγώ έχω ξεκαθαρίσει τους ρόλους μέσα μου εδώ και πολύ καιρό. Αν εννοείς ότι ένας δημοσιογράφος είναι πιο κοντά στο να πλησιάσει τους πολίτες, ναι, σίγουρα. Κάνοντας για επτά χρόνια την εκπομπή «Έχεις Μέσον», η οποία έδινε βήμα στους πολίτες να εκφραστούν δημόσια, είχα μια τεράστια εμπλοκή με τα προβλήματα του κόσμου, την καθημερινότητα και τους προβληματισμούς του. Έχω, έτσι, ένα σοβαρό εφόδιο μέσα μου, το οποίο μέχρι σήμερα με ακολουθεί και θα με ακολουθεί.

Στην επαφή που έχετε τώρα με τον κόσμο, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής σας εκστρατείας, τι σας λέει; 

Έχω την ευκαιρία να συναντώ καθημερινά ανθρώπους, που δε θα είχα αλλιώς την ευκαιρία να συναντήσω κι είναι για μένα το μεγαλύτερο σχολείο. Αυτό που λαμβάνω είναι ότι νιώθουν μια απογοήτευση, ότι η Ευρώπη είναι μακριά τους και δεν τους στήριξε όσο έπρεπε σε κάποιες στιγμές. Μιλούν πολύ για το κούρεμα των καταθέσεων, μιλούν για μια αλληλεγγύη που θα περιμέναν από την Ε.Ε., στο κυπριακό για παράδειγμα, που δεν την είχαν και θα την επιζητούσαν. Όλα αυτά, τους απομακρύνουν. Και αυτό μεταφράζεται σε αδιαφορία όσον αφορά τις ευρωεκλογές. Ο δικός μου ρόλος είναι να τους εξηγήσω ότι η Ευρώπη αφορά όλους μας, ότι μαζί της συσχετίζεται κάθε έκφανση της καθημερινότητάς μας, ακόμα και το νερό που πίνουμε ή τα ρούχα που φοράμε. Το 80% των νομοθεσιών που έχουμε στην Κύπρο προέρχονται από την Ε.Ε., άρα όλο αυτό το πράγμα που στο μυαλό τους φαντάζει ως κάτι μακρινό, είναι πάρα πολύ κοντινό. 

Θεωρείτε πως ο κόσμος δεν το έχει συνειδητοποιήσει;

Όχι, και δεν τον αδικώ. Υπάρχει μια δαιμονοποίηση -αν μου επιτρέπεται η λέξη- της Ε.Ε., που τον έκανε να απομακρυνθεί. Πιστεύει πως ό,τι κακό πάθουμε είναι εξαιτίας της Ε.Ε., ενώ δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα και πρέπει να του το εξηγήσουμε. Αν δεν ήταν η Ε.Ε., δε θα μιλούσαμε σήμερα για ενεργειακό πρόγραμμα και δυνατότητα εξορύξεων στην κυπριακή ΑΟΖ, ούτε θα μιλούσαμε για ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο διεκδικούμε στην όποια λύση του κυπριακού προβλήματος. Άρα, πρέπει να του εξηγήσεις με ποιον τρόπο εμπλέκεται στη ζωή μας και να πειστεί ότι στις 26 Μαϊου ψηφίζει για κάτι πολύ σημαντικό. Όχι μόνο για τα άτομα που θα μας εκπροσωπήσουν στην Ευρώπη, αλλά και για το ποιο θα είναι το μέλλον του τόπου μας τα επόμενα χρόνια.

Σίγουρα, κανένας δεν αρχίζει κάτι έχοντας στο μυαλό του την αποτυχία, αλλά έχετε σκεφτεί την εναλλακτική σε περίπτωση μη-εκλογής σας;

Δεν αγχώνομαι. Από τη στιγμή που μπαίνεις σε τέτοια διαδικασία, είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Θα αγωνιστώ, όμως, να μην υπάρξει αυτή η εναλλακτική στο μυαλό μου. Έχω τον στόχο μου και θα τον κυνηγήσω μέχρι τέλους, με αξιοπρέπεια, ήθος κι εντιμότητα. Βλέπω μόνο μπροστά. 

Παρακολουθώντας σας τόσα χρόνια μέσω της τηλεόρασης, δίνετε την εικόνα ενός ανθρώπου που δύσκολα χάνει την ψυχραιμία του και ότι είστε μια ήρεμη δύναμη. Τι μπορεί να το ανατρέψει αυτό και να βγείτε εκτός εαυτού; 

Δε θα καταφέρει κανένας να με βγάλει εκτός εαυτού, δε θα κάνω σε κανέναν αυτό το χατίρι. Δέχομαι τον χαρακτηρισμό και θεωρώ πως είμαι ήρεμη δύναμη διότι είμαι κατασταλαγμένος μέσα μου, ξέρω ποιος είμαι. Μπήκα σ’ αυτή τη διαδικασία όχι για να κερδίσω, αλλά για να προσφέρω. Είναι σκοπός της ζωής μου να προσφέρω όσα μπορώ στο κοινωνικό σύνολο, κι αυτό κάνω και θα συνεχίσω να κάνω όσο μπορώ. Έχω καθαρή τη συνείδησή μου και δεν πρόκειται να αλλάξω καθόλου. Η αλήθεια πάντα κερδίζει! 

 

 

Home