Η ημερίδα ήταν μία συνδιοργάνωση του Συμβουλίου «Φωνή» μαζί με την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, την Ένωση Συντακτών Κύπρου, την Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας και τον Κυπριακό Οργανισμό Εκδοτών Διαδικτύου.
Εκεί, βρέθηκαν εκπρόσωποι του δημοσιογραφικού κόσμου, όσο και των εμπλεκόμενων φορέων, ενώ τέθηκαν σε ανοιχτή συζήτηση όλοι οι παράμετροι για τη σωστή, ωφέλιμη και διακριτική προσέγγιση των ΜΜΕ σε υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.
Ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας η πρόεδρος του Συμβουλίου «Φωνή» -υπεύθυνου για την εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας- Αναστασία Παπαδοπούλου, έδωσε το έναυσμα για την αναζήτηση, εκείνων των ασφαλιστικών δικλείδων που δεν θα επιτρέπουν τη θυματοποίηση ξανά και ξανά των παιδιών που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση.
Την ανοιχτή συζήτηση που ακολούθησε τροφοδότησαν με εισηγήσεις τους οι:
1. Ναυσικά Χαραλάμπους – Λειτουργός Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου
Θέμα ομιλίας: «Περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων στα ΜΜΕ: Νομοθεσία και Καλές Πρακτικές»
2. Κώστας Βέης – Μέλος ΦΩΝΗΣ, Υπεύθυνος Γραφείου Χειρισμού Θεμάτων Βίας στην Οικογένεια και Κακοποίησης Ανηλίκων, Αρχηγείο Αστυνομίας.
Θέμα ομιλίας: «Η Επίδραση των ΜΜΕ και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης στη Διαχείριση της Σεξουαλικής Κακοποίησης Παιδιών: Εστίαση στην Αστυνόμευση»
3. Αναστασία Σάββα – Μέλος ΦΩΝΗΣ, Υπεύθυνη θεραπευτικών προγραμμάτων και γραμμών βοήθειας Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ).
Θέμα ομιλίας:«Προβολή περιστατικών παιδικής κακοποίησης από ΜΜΕ. Επιπτώσεις στα παιδιά και την οικογένεια. Καλές πρακτικές για την προστασία τους»
4. Δρ Χριστίνα Ιωάννου – Μέλος ΦΩΝΗΣ, Εκπρόσωπος Συμβουλευτικής για την Βία στην Οικογένεια, Ανώτερη Εκπαιδευτική Ψυχολόγος του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Θέμα ομιλίας: «Δημοσιογραφία – Παιδί – Σχολείο: Πως δημιουργούνται οι αλληλοεπιδράσεις;»