Thumbnail

Τι δεν πρέπει να πεις σε μια γυναίκα που προσπαθεί να κάνει παιδί Τι δεν πρέπει να πεις σε μια γυναίκα που προσπαθεί να κάνει παιδί

Πραγματικά αυτή είναι μια από τις περιπτώσεις που πρέπει να κοιτάς τη δουλειά σου
Επειδή υπήρξα σε αυτή τη θέση, παρόλο που κατανοώ και εκτιμώ τις καλές προθέσεις των ανθρώπων -κάποιων, όχι όλων, διότι ορισμένοι είναι απλώς περίεργοι και αγενείς- πραγματικά μια γυναίκα -παντρεμένη ή μη- το τελευταίο, μα το τελευταίο πράγμα που θέλει να τη ρωτάνε, είναι πότε σκοπεύει να κάνει παιδί (και όταν έχει ήδη παιδί, πότε θα κάνει το δεύτερο, αλλά με αυτό θα ασχοληθούμε άλλη ώρα). Έχει ήδη τεράστιο άγχος, δεν είναι ανάγκη να βάζεις κι εσύ το χεράκι σου και να της προσθέτεις ακόμη περισσότερο. Όταν έρθει εκείνη η ώρα, θα το μάθεις. Και αν δεν σου το πει, κάποια στιγμή, θα δεις την κοιλιά να μεγαλώνει. Μέχρι τότε, διάβασε ποια sos δεν πρέπει να πεις σε μια γυναίκα που προσπαθεί να αποκτήσει παιδί ή κατά τη γνώμη σου όφειλε να τεκνοποιήσει μέχρι σήμερα.

Οι γυναίκες που πολεμάνε με την υπογονιμότητα είναι βαθιά πληγωμένες. Συχνά χάνουν τη υπομονή τους -ειδικά όταν ακολουθούν ορμονοθεραπεία ή έχουν υποβληθεί σε αποτυχημένες εξωσωματικές- εκνευρίζονται, απελπίζονται και την ίδια στιγμή βρίσκουν τη δύναμη να ξαναπροσπαθήσουν. Όπως είναι αναμενόμενο, χρειάζονται τη στήριξη και τη βοήθεια μας. Και όχι, δεν χρειάζονται μια σειρά από συμβουλές και κάθε λεπτομέρεια της δικής μας εμπειρίας. 

Προσωπικά, αδυνατώ να κατανοήσω τι πιάνει τους περισσότερους όταν μαθαίνουν ότι μια γυναίκα προσπαθεί να μείνει έγκυος και χρίζονται ξαφνικά εμπειρογνώμονες. Έχουν την πεποίθηση -λανθασμένη- ότι γνωρίζουν τους λόγους (σωματικούς και ψυχικούς) για τους οποίους δεν έχει ακόμα καταφέρει να κάνει παιδί και βεβαίως έχουν να προτείνουν μια σειρά από λύσεις ή κλισέ ατάκες

Είναι λογικό να επικρατεί μια αμηχανία και να μην ξέρει κάποιος τι να πει σε αυτές τις περιπτώσεις, και αυτό ισχύει και για γυναίκες που έχουν βρεθεί σε ανάλογη θέση. Κάθε περίπτωση, όμως, είναι διαφορετική και παρόλο που μπορεί να μπει στη θέση της -σε σχέση με άλλους που δεν έχουν βιώσει κάτι αντίστοιχο- πάλι κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζει διαφορετικά τις καταστάσεις. Γι΄αυτό και η διακριτικότητα είναι επιβεβλημένη. Αν πραγματικά ενδιαφέρεσαι για το συγκεκριμένο άτομο, απέφυγε οπωσδήποτε να πεις τα πιο κάτω: 

υπογονιμότητα

«Απλώς χαλάρωσε. Είναι ψυχολογικό»

Να είχα μόνο ένα ευρώ όποτε άκουγα αυτή τη φράση. Προφανώς και υπάρχει άγχος, αλλά ενδεχομένως και οι συνθήκες να μη τη βοηθάνε να χαλαρώσει, όπως το να πηγαίνει κάθε δυο μέρες στον γυναικολόγο για διαπιστώσει κατά πόσο έχει δημιουργήσει ωάρια. Και τέρας ψυχραιμίας να είσαι, σε μια τέτοια περίπτωση, θα αγχωθείς. Επίσης, ποτέ κανείς δεν ηρέμησε επειδή απλώς κάποιος του το είπε. Το μόνο που κάνεις, είναι την εκνευρίζεις. Ή να την κάνεις να αισθάνεται ακόμη περισσότερες ενοχές και να τα βάζει με τον εαυτό της που δεν κατάφερε να βιώσει ακόμη τη χαρά της μητρότητας. 

«Κάνε κουράγιο, η εγκυμοσύνη είναι μια δύσκολη περίοδος ούτως ή άλλως»

Σίγουρα μια εγκυμοσύνη δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, αν και πάλι εξαρτάται από την περίπτωση. Πραγματικά, όμως, γιατί να πει κάποιος μια τέτοια κουβέντα σε ένα άνθρωπο που θέλει τόσο πολύ να βιώσει αυτή την εμπειρία;   Η εγκυμοσύνη θα μπορούσε να είναι η πιο βασανιστική και δύσκολη εμπειρία (και είναι για μερικούς ανθρώπους), ωστόσο, κάποιος που λαχταρά ένα μωρό όσο οτιδήποτε άλλο στη ζωή του, δεν νοιάζεται για μια δύσκολη, αλλά μικρή περίοδο πόνου.

«Ίσως δεν είναι γραφτό να αποκτήσεις ένα μωρό»

Όλη αυτή η θεωρία που υποστηρίζει πως «όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο», μπορεί να αποβεί πραγματικά πολύ επίπονη. Υπάρχουν φορές που το σώμα μας δεν βοηθάει και αντιμετωπίζουμε συγκεκριμένα προβλήματα,  ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι ένας άνθρωπος δεν είναι γραφτό γίνει γονιός! Είναι πολύ σκληρές αυτές οι κουβέντες. Επίσης, αυτομάτως το άτομο που το ακούει, κάνει συνειρμούς με περιπτώσεις που έχει ακούσει για γονείς που έχουν κακοποιήσει τα παιδιά τους ή ακόμη και πιο ακραίες περιπτώσεις. Σοβαρά τώρα; Αυτοί ήταν γραφτό να γίνουν γονείς; 

«Αυτή η διατροφή/φαγητό/βιταμίνη/ξόρκι θα λύσει το πρόβλημά σου»

Όσο καλοπροαίρετη και αν είσαι, μην το κάνεις αυτό. Μην γεμίζεις το μυαλό ενός ανθρώπου που βρίσκεται σε συνεχή προσπάθεια, με αβάσιμες προτάσεις που έχεις διαβάσει στο διαδίκτυο ή που σου έχει πει μια ξαδέρφη σου. Μην δίνεις σε αυτήν τη γυναίκα φρούδες ελπίδες ή ακόμα και φαρμακευτικές συμβουλές που είχαν αποτέλεσμα σε εσένα. Και κυρίως, μην αμφισβητήσεις τις επιλογές στις οποίες έχει καταλήξει μετά από κόπο και δάκρυα. Κάθε περίπτωση είναι μοναδική, όπως και κάθε εγκυμοσύνη.

«Ίσως θα έπρεπε να σταματήσεις να προσπαθείς»

Ποτέ! Μην πεις ποτέ ότι ο κόπος είναι μάταιος. Μην υπονοήσεις ότι η προσπάθεια είναι χαμένη και ότι άδικα παλεύει. Οι μόνοι που μπορούν να ορίσουν τη λήξη της προσπάθειας είναι ο γιατρός για λόγους υγείας κι η ίδια η γυναίκα, εάν κι εφόσον κουραστεί. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική έρευνα που να αποδεικνύει πως οι γυναίκες που σταμάτησαν την προσπάθεια ή που έσκισαν τα ημερολόγια γονιμότητας, τα κατάφεραν. Δεν σου πέφτει λόγος!

«Τόσα παιδάκια είναι στα Ιδρύματα, γιατί δεν σκέφτεστε την υιοθεσία»

Η υιοθεσία είναι πραγματικά υπέροχη και βοηθά όχι μόνο τα ζευγάρια που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν, αλλά σώζει και τα παιδιά, βοηθώντας τα να αποκτήσουν μια οικογένεια, ένα σπιτικό γεμάτο αγάπη θαλπωρή. Ωστόσο, είναι μια πολύ σοβαρή απόφαση, την οποία μόνο το ίδιο το ζευγάρι μπορεί να πάρει. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι κάτι το οποίο χρησιμοποιείς για να κάνεις τον συνομιλητή σου να νιώσει καλύτερα. Δεν μπορείς να γνωρίζεις το ακριβές σημείο στο οποίο βρίσκετε ένα ζευγάρι, ούτε τη δύσκολη διαδρομή για την ολοκλήρωση μιας υιοθεσίας.

Αυτό που χρειάζεται να θυμάσαι και να κατανοήσεις είναι πως οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη γονιμότητα, δεν έχουν ανάγκη από κουβέντες. Έχουν ανάγκη από ενσυναίσθηση. Έχουν ανάγκη από έναν ώμο πάνω στον οποίο θα μπορέσουν να κλάψουν. Άφησε τους να ξεσπάσουν και να βγάλουν από επάνω τους αυτό το βαρύ φορτίο. Γίνε καλή ακροάτρια. Χάρισε σε αυτή τη γυναίκα μια μεγάλη αγκαλιά. Αυτό αρκεί! 

Με πληροφορίες από τη σελίδα 

 

 

Home