Thumbnail

«A Marvelous Mexican Misunderstanding» «A Marvelous Mexican Misunderstanding»

H Εύη Τριανταφυλλίδου και η Νεφέλη Μαλέκου, είναι τα δυο ευρηματικά κορίτσια, πίσω από το «Worldwide Buddies»  
Δεν κρύβω πως λατρεύω τα παραμύθια. Τα βρίσκω εξαιρετικά συναρπαστικά, θεωρώ ότι το κατάλληλο παραμύθι εκτός από την ευφάνταστη περιπέτεια που προσφέρει, είναι σε θέση να διαμορφώσει την προσωπικότητα ενός παιδιού, να καλλιεργήσει τη φαντασία του και να εμπλουτίσει το λεξιλόγιο του από πολύ μικρή ηλικία. Γι΄αυτό και χαίρομαι πως ως μητέρα έχω το «άλλοθι» να ξεψαχνίζω με την ώρα το παιδικό τμήμα των βιβλιοπωλείων κι είμαι πεπεισμένη ότι εγώ απολαμβάνω περισσότερο τη διαδικασία παρά το καμάρι μου. Το οποίο, όμως, βαδίζοντας στα χνάρια μου, είναι ένας απαιτητικός αναγνώστης και όλοι ξέρουμε πως τα παιδιά δεν χαρίζονται σε κανέναν. Όταν δείχνουν ενθουσιασμένα με κάτι, είναι επειδή τους έχει κερδίσει στα αλήθεια. Και αυτό συνέβη στην περίπτωση του «A Marvelous Mexican Misunderstanding», γραμμένο από την Εύη και εικονογραφημένο από τη Νεφέλη. Γιατί ανοίγοντας το story box του «Worldwide Buddies», «ξεπηδά» από μέσα ένας πολύχρωμος, μαγικός κόσμος, φτιαγμένος με αγάπη και φροντίδα. Πρώτος σταθμός της περιπέτειας τους, το Μεξικό! 

Διαβάζοντας για εσάς το αυτοβιογραφικό σημείωμα στη σελίδα σας, έχω την αίσθηση ότι όλα σαν να σας έσπρωχναν στη δημιουργία του «Worldwide Buddies». Έχετε κι εσείς την ίδια αίσθηση;

Εύη: Από μικρή, έψαχνα τρόπους για να κάνω πράγματα που σχετίζονταν με παιδιά. Σπουδάζοντας γεωγραφία και ανθρωπολογία, σκεφτόμουν πώς μπορούσα να τους μεταδώσω αυτές τις γνώσεις. Γι΄αυτό, πήγα στην Αμερική, για μεταπτυχιακό στην εκπαίδευση και τη δημιουργική γραφή. Το αντικείμενο της διατριβής μου ήταν να ετοιμάσω μια σειρά από ιστορίες μέσω των οποίων τα παιδιά θα μάθαιναν για διάφορες κουλτούρες. 

Νεφέλη: Εγώ ουσιαστικά μεγάλωσα στο νηπιαγωγείο που διατηρεί η μητέρα μου και απολάμβανα τον χρόνο που περνούσα εκεί. Ζωγράφιζα από μικρή ηλικία και ανέκαθεν μου άρεσε να καταπιάνομαι με δημιουργικά projects. Ακολούθησα σπουδές στην αρχιτεκτονική και μετά στράφηκα και πάλι στα παιδιά, καθώς ως μέρος της πτυχιακής μου σχεδίασα ένα καταφύγιο για παιδιά με ξεχωριστό τρόπο σκέψης. Πάντα με ενδιέφερε το πώς εμείς οι υπόλοιποι αγκαλιάζουμε αυτή τη διαφορετικότητα. 

Ωστόσο, τι σας έκανε να πείτε πως αυτή ήταν η κατάλληλη στιγμή για να δημιουργήσετε το «Worldwide Buddies»; 

Εύη: To «Worldwide Buddies» ήταν κάτι που είχα στο μυαλό μου εδώ και χρόνια, εξ ου και ακολούθησα μεταπτυχιακό στην εκπαίδευση και τη δημιουργική γραφή. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στη Νέα Υόρκη εργάστηκα σ΄ένα νηπιαγωγείο και σ΄έναν εκδοτικό οίκο, θέλοντας να δω πώς γίνονται τα βιβλία για παιδιά. Στη συνέχεια, εργάστηκα σε μια startup για δύο χρόνια, με εντελώς διαφορετικό αντικείμενο, με σκοπό να δω πώς λειτουργεί μια εταιρεία. Ήθελα να μάθω πώς μπορεί να «κτιστεί» μια επιχείρηση. Το περασμένο καλοκαίρι ανέφερα στην αδελφή της Νεφέλης πως ήθελα να ξεκινήσω μια σειρά από ιστορίες για παιδιά, μέσα από τις οποίες θα μάθαιναν για τον κόσμο, καθώς και ότι έψαχνα κάποιον για να δώσει χρώμα και εικόνες σε αυτά τα παραμύθια. Αμέσως, μου είπε ότι έπρεπε να μιλήσω με τη Νεφέλη. Βρεθήκαμε, λοιπόν, για καφέ, μιλήσαμε για ώρες και χωρίς καλά-καλά να το καταλάβουμε δημιουργήθηκε το «Worldwide Buddies»

worldwide buddies

Πόσα χρόνια είστε buddies εσείς οι δυο; 

Εύη: Από παιδιά, καθώς οι γονείς μας είναι φίλοι μεταξύ τους. Εγώ είμαι μεγαλύτερη από τη Νεφέλη, άρα τη ξέρω από τη μέρα που γεννήθηκε!

Από τη σκέψη στην πράξη, πόσο μεγάλη ήταν η απόσταση για να δημιουργήσετε το «Worldwide Buddies»; 

Νεφέλη: Ξεκινήσαμε τον περασμένο Οκτώβρη, έχοντας ως βάση ότι θα δημιουργήσουμε τη δική μας εταιρεία, κάνοντας αρχή από ένα βιβλίο. 

Εύη: Ακριβώς! Στόχος μας ήταν να «κτίσουμε» ένα brand για παιδιά, το οποίο να αποτελείται από βιβλία και παιχνίδια, γύρω από διάφορες κουλτούρες. 

Νεφέλη: Τα υπόλοιπα, ήρθαν στην πορεία. Κάναμε και οι δυο έρευνα, μελετώντας την κουλτούρα του Μεξικού, από τα χρώματα που χρησιμοποιούν μέχρι το πώς ντύνεται ο κόσμος. 

Εύη: Εκείνη την περίοδο βρισκόμουν στην Αμερική κι είχα πληροφορηθεί πως θα γινόταν μια εκδήλωση με θέμα την «Ημέρα των Ψυχών», η οποία πλησίαζε. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες γιορτές του Μεξικού, η οποία γιορτάζεται προς τα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Ετοιμάσαμε, λοιπόν, ένα προσχέδιο, μια ιστορία βασισμένη στην «Ημέρα των Ψυχών», την οποία παρουσίασα σε αυτή την εκδήλωση. Η ανταπόκριση ήταν πολύ θετική, οπότε αποφασίσαμε με τη Νεφέλη να εξελίξουμε αυτήν την ιστορία και να αποτελεί το κεντρικό άξονα του πρώτου μας βιβλίου. Στην πορεία, δημιουργήσαμε τον Hermelindo, το αγαπημένο λούτρινο του κεντρικού ήρωα, του Adri, οποίος είναι εμπνευσμένος από μια θαλάσσια σαύρα του Μεξικού, που τελεί υπό εξαφάνιση. 

Νεφέλη: Σιγά-σιγά, φτιάχναμε τα διάφορα αντικείμενα που περιλαμβάνονται στο story box, τα οποία σχετίζονται με την κουλτούρα του Μεξικού. 

Τα οποία είναι; 

Νεφέλη: Εκτός από τον Hermelindo, στο story box περιλαμβάνεται ένα κουτί με κάρτες παιχνιδιού, γραμμένες στα αγγλικά και τα ισπανικά. Επίσης, δύο ξύλινες παραδοσιακές σβούρες, το day of the dead recipe book, ένα door hanger με τους ήρωες της ιστορίας, καθώς και κάποιες άλλες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες που δίνουν ζωή στην ιστορία και την κουλτούρα. Το βιβλίο, βέβαια, μπορεί να πωληθεί και ξεχωριστά. 

worldwide buddies

Γιατί επιλέξετε ως πρώτο προορισμό το Μεξικό; Υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο δέσιμο με τη χώρα; 

Εύη: Θέλουμε να καταπιανόμαστε με χώρες για τις οποίες έχουμε κάποιες γνώσεις. Η συγκάτοικος μου είναι από το Μεξικό κι έχω επισκεφθεί τη χώρα, ενώ και η Νεφέλη γνωρίζει κάποια άτομα από εκεί. Είχαμε αρκετή «τριβή» με τη μεξικάνικη κουλτούρα και είναι πολύ σημαντικό για εμάς ό,τι γράφουμε να είναι αντιπροσωπευτικό κάθε χώρας. Ακόμη και η παραμικρή λεπτομέρεια. 

Νεφέλη: Γι΄αυτό, κάναμε ενδελεχή έρευνα. Παρόλο που ήθελα να ξεφύγω λίγο από τα στερεότυπα, έψαξα πάρα πολύ για να καταλήξω πώς θα σχεδίαζα την κάθε εικόνα. 

Τι σας συναρπάζει περισσότερο στην κουλτούρα της χώρας; 

Νεφέλη: Το πόσο χρώμα υπάρχει, από τα κτίρια μέχρι τα ρούχα των κατοίκων. Η «Ημέρα των Ψυχών» είναι ιδιαίτερα αντιπροσωπευτική της κουλτούρας του Μεξικού. 

Εύη: Αυτό που είναι τόσο όμορφο με τη συγκεκριμένη γιορτή, είναι ότι παρόλο που αφορά τον θάνατο, ένα θέμα ταμπού, ειδικά για τα παιδιά, οι Μεξικανοί τον αντιμετωπίζουν ως μια ημέρα χαράς. Μια φωτεινή μέρα που τιμούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα που δεν βρίσκονται εν ζωή. Αυτό που προσπαθούμε να προσεγγίσουμε μέσω της θεματολογίας των βιβλίων του «Worldwide Buddies» είναι ότι ανεξαρτήτως των διαφορών που έχει ο κάθε λαός, κάποια πράγματα, είναι κοινά σε όλους τους ανθρώπους. Όλοι έχουμε φοβίες και όνειρα. 

Νεφέλη: Από την επαφή που έχουμε με τα παιδιά στις κατά καιρούς παρουσιάσεις του «A Marvelous Mexican Misunderstanding» παρατηρούμε πόσο πρόθυμα είναι τα παιδιά να δεχτούν το διαφορετικό. Διακατέχονται από μια φυσική περιέργεια και πάθος να μάθουν καινούργια πράγματα. 

worldwide buddies

Τι σας λένε στις διαδραστικές παρουσιάσεις που κάνετε; 

Νεφέλη: Τα παιδιά περνάνε φανταστικά. Το διασκεδάζουν πολύ! Το νιώθουν σαν μια γιορτή. 

Εύη: Το πιο ωραίο για εμάς, είναι ότι βλέπουμε αρκετά παιδιά να ξαναέρχονται. Στα περισσότερα, αρέσει πολύ ο Hermelindo και το γεγονός ότι μαθαίνουν για το Μεξικό μέσα από την ίδια την ιστορία. 

Νεφέλη: Οι γνώσεις έρχονται με φυσικό και συνάμα ξεχωριστό τρόπο. 

Εύη: Στο τέλος του βιβλίου, υπάρχει μια σειρά από ερωτήσεις, οι απαντήσεις των οποίων «κρύβονται» μέσα στο βιβλίο. Από το feedback που λαμβάνουμε, αυτό είναι κάτι που επίσης αρέσει στα παιδιά. 

Ποια ήταν τα πρώτα συναισθήματα όταν κρατήσατε στα χέρια σας το «A Marvelous Mexican Misunderstanding»; 

Εύη: Η αλήθεια είναι ότι όλα έγιναν πολύ γρήγορα, καθώς ήμασταν στο τρέξιμο για την πρώτη μας προγραμματισμένη παρουσίαση. Είχαμε δει διάφορες εκδοχές και υπολογίζαμε ότι θα είχαμε στα χέρια μας την τελική εκδοχή του βιβλίου δυο εβδομάδες πριν το event. Όλα ήταν ετοιμα… Τα story boxes, τα αντικείμενα, εκτός από το βιβλίο, που καθυστέρησε για διάφορους λόγους, σε σημείο που σκεφτήκαμε μέχρι και να ακυρώναμε το event. Τελικά, το παραλάβαμε μόλις 24 ώρες πριν. 

Νεφέλη: Θυμάμαι στην αρχή, είχαμε παγώσει. Δεν το πιστεύαμε! Ξαφνικά, από την οθόνη του υπολογιστή, το βλέπαμε μπροστά μας σε στοίβες, μέσα σε κουτιά. Μας πήρε λίγη ώρα να το συνειδητοποιήσουμε. 

Εύη, ο κεντρικός ήρωας που εικονογράφησε η Νεφέλη, ήταν όπως τον είχες στο μυαλό σου; 

Παρόλο που είχα πολύ συγκεκριμένες εικόνες για την κάθε σκηνή της ιστορίας, τις αντιδράσεις κτλ, εντούτοις, για κάποιο λόγο, δεν είχα φανταστεί πώς θα έμοιαζαν οι χαρακτήρες. Άλλωστε, δεν έδωσα στη Νεφέλη την ιστορία, περιμένοντας να την εικονογραφήσει. Ήμασταν σε διαρκή συνεννόηση μεταξύ μας, ανταλλάσσοντας ιδέες και απόψεις. 

Νεφέλη: Ήταν και για τις δυο μας μια ιδιαίτερα δημιουργική και διασκεδαστική διαδικασία. Παρόλο που ζωγραφίζω από μικρή, πρώτη φορά εικονογράφησα ένα βιβλίο. Κράτησα, όμως, το στιλ ζωγραφικής μου, αφού πάντοτε μου άρεσε να σχεδιάζω μ΄έναν πιο παιδικό και παιχνιδιάρικο τρόπο. 

worldwide buddies

Είστε ευχαριστημένες από την απήχηση που έχει μέχρι στιγμής τo «A Marvelous Mexican Misunderstanding»;  

Εύη: Ναι, τόσο από την Κύπρο, όσο και από το εξωτερικό. Δεν την περιμέναμε. Στο πρώτο μας event, πωλήσαμε όλα τα αντίτυπα και χρειαστήκαμε και άλλα. 

Εύη, η βάση σου είναι στο εξωτερικό. Δεν θα ήταν πιο βολικό αν μετακόμιζες στην Κύπρο; 

Η απόσταση δεν δημιουργεί πρόβλημα μεταξύ μας. Κάθε άλλο. Πολλές φορές, βολεύει, γιατί κάποια πράγματα γίνονται στο εξωτερικό, ενώ έχει τύχει να κάνουμε και ξεχωριστά παρουσιάσεις του βιβλίου. Η καθεμία δουλεύει διαφορετικά πράγματα και χρειάζεται να έχει τον προσωπικό της χώρο. Άλλωστε, είμαστε σε συνεχή επικοινωνία. 

Πότε υπολογίζετε να ετοιμάσετε το νέο βιβλίο σας;

Νεφέλη: Λίγο πριν τα Χριστούγεννα. 

Και ποια χώρα θα επισκεφτούμε αυτή τη φορά;

Εύη: Την Κίνα! 

Φωτογραφίες: Μάριος Ιωσηφίδης 

 

Home