Μήπως πάσχεις από τη λεγόμενη χαμογελαστή κατάθλιψη;

Οι ψυχολόγοι προτιμούν την ορολογία «άτυπη κατάθλιψη», αλλά έχει καθιερωθεί να λέγεται ως χαμογελαστή κατάθλιψη. 

Και αυτό γιατί οι άνθρωποι που υποφέρουν από αυτήν, συνειδητά επιλέγουν να φοράνε μια "μάσκα" στον έξω κόσμο. Χαμογελάνε, συζητάνε, φαινομενικά είναι μια χαρά. Αλλά ως γνωστόν, τα φαινόμενα απατούν. 

Πώς θα αντιληφθείς αν πάσχεις από κατάθλιψη

Γιατί εσωτερικά, αισθάνονται απελπισμένοι και μερικές φορές έχουν μέχρι και αυτοκτονικές σκέψεις. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με άλλες μορφές κατάθλιψης, στις οποίες οι άνθρωποι μπορεί να σκέφτονται την αυτοκτονία, αλλά δεν έχουν αρκετή ενέργεια  για να την κάνουν πράξη.

Μια ακόμη διαφορά της χαμογελαστής κατάθλιψης από τα άλλες μορφές κατάθλιψης, είναι πως κάποια γεγονότα μπορεί να κάνουν τους συγκεκριμένους ανθρώπους χαρούμενους. Αλλά αυτό δε διαρκεί παρά μόνο για μερικά λεπτά. 

Τα πέντε πρόσωπα της κατάθλιψης

Άλλα συμπτώματα αυτής της κατάστασης περιλαμβάνουν την υπερκατανάλωση φαγητού, την αίσθηση βαρύτητας στα χέρια και τα πόδια και την εύκολη θλίψη από την κριτική ή από την απόρριψη. Τα άτομα με χαμογελαστή κατάθλιψη είναι επίσης πιο πιθανό να αισθάνονται κατάθλιψη το βράδυ και να έχουν την ανάγκη να κοιμούνται περισσότερο από το συνηθισμένο.

Η χαμογελαστή κατάθλιψη φαίνεται να είναι συχνότερη σε άτομα που δεν μπορούν εύκολα να ξεπεράσουν τις δύσκολες καταστάσεις, ενώ τείνουν να σκέφτονται υπερβολικά συχνά τις  αρνητικές καταστάσεις.

Τα 9 σημάδια της κατάθλιψης

 

Πηγή 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ